Weg van Koegelwieck
Bos • Duinen en duinvalleien • Strand en zee
Een afwisselende wandelroute rondom het natuurgebied Koegelwieck. Laat je verrassen door de gevarieerde natuur van Terschelling: duinen, natte duinvalleien, bossen, strand en zee.
Koegelwieck
De Koegelwieck is de grootste secundaire duinvallei van Terschelling, die is ontstaan tijdens een grote stuifperiode op het eiland in de 19e eeuw. Staatsbosbeheer beschermt het gebied vanwege een grote plantenrijkdom. In de winter blijft hier veel duinwater staan, waardoor de paden niet toegankelijk meer zijn. Aangrenzend bos staat soms zelfs onder water. Het gebied bestaat grotendeels uit bunt-gras vegetatie. In de lage vallei groeien cranberry, knopbies en diverse soorten wilde orchideeën.
Moeras Easte Plak
De route gaat over een breed gemaaid graspad langs de Easte Plak, een moerassig gebied. Het is er nu behoorlijk nat.
Dikste boom Formerumerbos
In het Formerumerbos staat de dikste boom. De route zou er langskomen, maar deze heb ik helaas niet gezien. Maar een boom met een omtrek van 2,5 meter zie je toch niet over het hoofd?
Formerumerbos
Bij een bevroren watertje in het Formerumerbos, misschien een oude turfdôbe, is veel kreupelhout, wat het een bijzonder plaatje maakt. Ik verlaat het bos en ga verder door de duinen.
Terschellinger plakken
Tussen de duintoppen zie ik beneden allerlei watertjes. Op Terschelling wordt een natte duinvallei plak genoemd. Om mij heen kleuren planten purperrood. Ondanks dat het winter is, is het hier wonderschoon. En niet te vergeten: overweldigende rust.
Shetlanders, IJslanders en Exmoor pony’
In een afgesloten deel van de duinen grazen allerlei rassen pony’s. Deze grazers zorgen voor diversiteit in de flora op Terschelling.
Noordzeekust en strand Lies
Ik vervolg mijn pad alleen verder langs hoge duinen. Er achter ligt de Noordzee en ik hoor de golven ruisen. De route die ik thuis had gepland, lukt helaas niet. Het gebied is te nat. Ik verleg de route richting het strand en loop verder door het zand. Voor het eigenlijke strand vormen zich nieuwe lage duintjes, bedekt met helmgras. Hier is het gelijk een stuk drukker.
Paviljoen Kaap Hoorn
Verscholen in een kleine vallei, tussen het Hoorner Bos en de Terschellinger duinen ligt het paviljoen Kaap Hoorn. Helaas zijn ze tot 2023 gesloten.
Turfdôbe in Hoornerbos
Het Hoornerbos is een mooi gevarieerd bos, dat is aangeplant tussen 1920 en 1930. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. Hier bloeit onder andere de zeldzame dennenorchis en de kleine keerorchis. Ik wandel alweer langs een turfdôbe, het Terschellinger antwoord op droge periodes.
Turfdôbe
Een turfdôbe is een langwerpig rechthoekig gat van ongeveer 1 meter diep. Deze kuilen liepen vol met grondwater. In de kuil lieten de boswachter Drentse en Groningse turven zich vol water zuigen. Dit duurde 4 tot 6 weken. Een turf kon ongeveer 2 tot 3 liter water opnemen. Jonge boompjes die werden aangeplant in de droge duinen kregen bij de wortels zo’n natte turf mee. Op deze manier konden de boompjes goed aanslaan.
Hêdredersplak Hoorn
Nog iets verder in het bos, word ik verrast met de Hêdredersplak, een grote vijver omringd door duinen en dennen. Er ligt al een laagje ijs op en binnenkort kunnen de Terschellingers schaatsen op deze fantastisch gelegen vijver. Jammer dat er nu nog niet geschaatst wordt, want ik had wel zin gehad in koek-en-zopie.
Uitzichtpunt Koegelwieck
De laatste verrassing van deze wandelroute is het uitzichtpunt op de duin Koegelwieck. Na een klein klimmetje word ik op de top beloond met een schitterend uitzicht over het nationaal park Koegelwieck. De zon zakt al en het wordt zelfs een beetje mistig.
Duinen Koegelwieck
Het laatste stuk dwaal ik over zeer smalle duinpaadjes terug naar de natuurschuur, waar mijn fiets staat. Ik heb mij verbaasd over de overweldigende rust. Als je niet van massatoerisme houdt, is Terschelling nu, in december, met al die kleuren, misschien wel op zijn mooist.
De Koegelwieck is een prachtig natuurgebied waar je lekker kunt wandelen en waar veel te beleven valt. Het is tijdens de route geen moment saai geweest, integendeel. Ik geef de route dan ook:
Alle foto’s
Horeca
Paviljoen Kaap Hoorn
Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn en over het strand.
Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.
Accommodatie in de omgeving
– Hotels en B&B’s
– Campings
– Natuurhuisje
10 km rondwandeling | |
Natuurschuur Staatsbosbeheer Duinweg 4 8896 KK Lies | |
Kan nat/modderig zijn | |
Ja | |
Aangelijnd toegestaan | |
Weg van Wandelen | |
Download kaart (PDF) > | |
Download route (GPX) > | |