Menu Sluiten

Over Weg van Wandelen


Deze site gaat over één van mijn grootste passies: wandelen. Wandelen geeft mij plezier, voldoening, rust, energie, en nog zoveel meer. En wandelen is soms ook letterlijk de chaos uit mijn hoofd ruimen. Ik geniet enorm van wandelen midden in de natuur, het liefst over onverharde paden. Maar van een cultuur- of stadswandeling word ik ook enthousiast. Kortom: ik ben weg van wandelen!

Het begin

Als kind kwam ik al veel buiten. Er werd bij ons thuis veel gefietst en gewandeld. Soms gingen we met onze hond Pukkie naar het bos. Het lange afstandswandelen kwam na mijn eerste wandelvakantie in Engeland. Twee weken lang maakte ik dagelijkse tochten van ruim twintig kilometer. En dat zonder blaren of andere ongemakken. Blaren heb ik eigenlijk nooit gehad, ik had zeg maar ‘makkelijke’ voeten.

Organisator wandelingen

Het maken van lange wandeltochten ging dus vrij gemakkelijk. Ik maakte geregeld deel uit van groepswandelingen, maar doordat er weinig wandelingen bij mij in de buurt werden georganiseerd, besloot ik om zelf organisator te worden. Een aantal jaren geleden kwamen hier ook stiltewandelingen bij. Maar door corona kwam dit alles stil te liggen.

Artrose en wandelen

De makkelijke voeten veranderden in ‘moeilijke voeten’. In 2018 werd in mijn beide voeten en rechter enkel artrose vastgesteld. Dit werd veroorzaakt door holvoeten, een aandoening waar ik mee geboren ben. De diagnose was een enorme domper, temeer ook omdat ik destijds last had van zwellingen in de voeten en enkels. Het maken van lange en meerdaagse tochten werd mij afgeraden. Wandelen liet ik een tijdje liggen en ik ging meer fietsen.

Gelukkig gaat het al geruime tijd erg goed met de artrose. Ik heb steunzolen laten aanmeten door een podoloog en let op mijn voeding en gewicht. Ik wandel nu meestal afstanden tussen de 9-16 km, soms met een uitschieter van 20km.

Wandelroutes Weg van Wandelen

Veel routes op deze site stel ik zelf samen, maar ik loop ook graag ‘kant-en-klare routes’, zoals Trage Tochten, Knapzakroutes, Groene Wissels en andere. Ik deel hier mijn wandelervaringen, want ik wil jullie vooral laten meegenieten.

Ik wens jullie veel lees- en wandelplezier!

Detty Zwaneveld