Menu Sluiten

Weg van de Noordsvaarder

Groene strand • Ruige natuur • Ongerepte zandvlakte • Vergezichten

Deze avontuurlijke wandelroute gaat over de Noordsvaarder, één van de mooiste en meest gevarieerde natuurgebieden van Terschelling. Naast een prachtig uitgestrekt strand zijn hier nog stuivende duinen, maar ook hoge duinen die langzaam dichtgroeien met duindoorn en kruidwild.

De Noordsvaarder is een grote zandplaat, maar deze route loopt veilig langs de duinen. Het is wel handig om de gps op je telefoon te gebruiken. Hou ook het getij in de gaten, want de Noordsvaarder loopt bij vloed grotendeels onder water.

Zeeliedenmonument West-Terschelling

Terschellingers zijn al eeuwen actief op zee. In het natuurgeweld vonden vele zeevarende eilanders een zeemansgraf. Bij de veerhaven staat boven op het heuveltje een bronzen beeld van een zeemansvrouw die uitkijkt over de zee. Terwijl ze met haar rechterhand haar jas dichthoudt wacht ze tevergeefs op de terugkeer van haar man of zoon.

Groene Strand

In 1886 groeide de zandplaat de Noordsvaarder aan Terschelling vast. Overtollig water stroomde via de duinbeek het ‘Riviertje’ naar de zee. Het slib dat in dit lagergelegen gebied stroomde raakte begroeid en zo ontstond het schitterend natuurgebied Groene Strand waar wij nu langs wandelen.

Pad verlegd door het Staatsbosbeheer

In het Groene Strand moeten we direct in het begin wel even zoeken naar het juiste pad. Een informatiebord van Staatsbosbeheer legt uit dat zij vanwege de broedvogels het pad verleggen naar rechts. Maar waar naar rechts? Dat is ons niet duidelijk, maar uiteindelijk volgen we het pad zoals is aangegeven door de gpx en dat gaat goed. Soms staat er zoveel water op het pad dat we een klein stukje wandelen over het fietspad.

Wat ruist daar door het struikgewas?

We laten het Groene Strand achter ons en gaan verder over modderige paden. Iets later bevinden we ons in een soort bos. Eigenlijk is het geen bos te noemen, maar het smalle pad wordt omringd door kale hoge struiken. Langzaam worden we ingesloten. Heel even maar, want in de verte zien we de hoge duinen al liggen.

Hoge duinen

We struinen een tijdje onderlangs deze duinen. In een duinpan eten we ons broodje. Heerlijk uit de wind en met fantastisch uitzicht op de lage duinen en de Brandaris. Wat wil een mens nog meer?

IJskoude wind en stuivend zand

Als we na de lunch onze rugzak omdoen, worden we verrast door een harde striemende wind. Het zand stuift over de duinen en in ons gezicht. We dwalen tussen de duinen door af naar de zee.

Kunstwerken in het zand

Wow, wat is het hier fantastisch. Als je over het strand wandelt, kijk dan eens goed naar het zand. Het is bijna niet te beschrijven wat de natuur voor kleine kunstwerkjes laat zien. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn de luchten ook nog eens waanzinnig. Maar ojee, de lucht achter ons kleurt van blauw naar donkergrijs. Dat betekent regen.

De ruige natuur van de Noordsvaarder

We wandelen om de laatste hoge duin heen en zijn inmiddels op de Noordsvaarder aangekomen. Ondanks dat het eb is, staat er vrij veel water. We besluiten om dicht aan de rand van de duinen te blijven lopen. Kilometers lang dwalen we over het lege strand. We komen niemand tegen. Wat is dit bijzonder en waanzinnig mooi.

Gele palen op de Noordsvaarder

Het ‘pad’ wordt hier aangeduid met gele palen. Zo kun je niet verdwalen. Waterdichte schoenen zijn vandaag wel nodig.

De Noordsvaarder
Tot halverwege de 19e eeuw was de Noordsvaarder een grote losse zandplaat in zee die steeds meer naar het oosten schoof en nu vast zit aan Terschelling. Tot 1993 werd het gebruikt als militair oefenterrein, maar gelukkig is het jonge duingebied dat is omringd door bos en plasdras, nu voor iedereen toegankelijk. Het is een belangrijk gebied voor vogels

Ruig weer op de Noordsvaarder

Op het eind krijgen we toch nog een staartje mee van de slagregen. In combinatie met de harde wind is dit een bijzondere ervaring. De regenbroek gaat aan en als de camera onder de regenjas is verstopt, wandelen we weer verder. Ondanks het onstuimige weer genieten we van de waanzinnig mooie luchten. Of van de zon die het soms lukt om er doorheen te prikken en dan weerspiegelt in het water.

Vogelgriep Terschelling

Er zijn weinig vogels en zeehonden spotten we ook niet. Wel zien we soms vogelgeraamtes. Waarschijnlijk is dit naar aanleiding van vogelgriep die hier heerst.

De wandeling zit er op en wat hebben we genoten van dit prachtig stukje ruige en gevarieerde natuur van de Noordsvaarder, de duinen en het Groene Strand. Wij geven deze wandeling:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
10 km

Startpunt
Zeeliedenmonument
Willem Barentszkade 0
8881 BC West-Terschelling

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Paviljoen De Walvis

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Terschelling

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG