Menu Sluiten

Gouden Eeuw Amsterdam

Tijdens de stadswandeling Amsterdam: Gouden Eeuw bezoek je de hoogtepunten van de Grachtengordel van de Gouden Eeuw: grote huizen waar rijke koophandelaren woonden.


Amsterdam acht keer anders

Deze stadswandeling komt uit de mooie wandelgids ‘Amsterdam acht keer anders’ van Gerard Goudriaan. Wij maken er een dagje uit van en combineren de wandeling met een bezoek aan de expositie van Frans Hals in het Rijksmuseum.

Grachtengordel

Wat is Amsterdam zonder de grachten? Niets toch? Vanaf Amsterdam CS wandelen we er zo op af. Ik ben onder de indruk van de pracht en praal van de vele zeventiende-eeuwse panden, waarvan de meesten versierd met fraaie ornamenten. Wat een grandeur.

Amsterdam: Gouden Eeuw de grachtengordel

Gouden Eeuw Amsterdam
De grachtengordel in Amsterdam is ontstaan door de groei en bloei van Amsterdam, vanaf 1613. De bloei kwam eigenlijk door de val van Antwerpen in 1585 dat in handen was van de Spanjaarden. Amsterdam groeide explosief van 30.000 tot 80.000. De Herengracht was toen niet meer dan een brede sloot aan een vestingwal. De grandeur is te zien aan de Keizersgracht en de Herengracht. Zichtbaar aan de breedte van de grachten en de chique woonhuizen.

Amsterdam: Gouden Eeuw

Grachtengordel als scheldwoord

Eind jaren zestig van de twintigste eeuw werd grachtengordel ‘weer’ een scheldwoord. Niet zoals in 1886, tijdens de Palingoproer, maar vanwege het culturele elitaire karakter.

Amsterdam: Gouden Eeuw. Keizersgracht

Het huis met de Hoofden

Het huis met de hoofden aan de Keizersgracht valt zelf niet echt op, het is geen bijzonder huis an sich. Doordat het huis is genoemd in de gids wist ik er rekening mee te houden. Aan de voorgevel zijn zes hoofden, borstbeelden eigenlijk, van Romeinse goden.

Amsterdam: De Gouden Eeuw. Het huis met de Hoofden

Fietsen in Amsterdam

Nederland, dus ook Amsterdam, is het land van fietsen. Nergens in een Nederlandse stad zie je overal zoveel fietsen als in Amsterdam.

Amsterdam: De Gouden Eeuw. Fiets aan de gracht

Huis Bartolotti

Huis Bartolotti, ook aan de Herengracht, is zeker één van de mooiste woningen op deze wandelroute. Het huis met de imposante en overdadig versierde gevel werd omstreeks 1620 gebouwd door Willem Bartolotti van den Heuvel, één van de rijkste Amsterdammers uit de Gouden Eeuw. Hoogstwaarschijnlijk is het koopmanshuis ontworpen door Hendrick de Keyser. De naam Bartolotti nam hij later aan, omdat hij een vermogen kon erven door de naam Bartolotti aan te nemen van de echtgenoot van zijn tante.

Amsterdam: De Gouden Eeuw. Huis Bartolotti

Cromhout huizen

Bijzonder rijtje van vier halsgevelpanden. Deze zijn gebouwd in opdracht van Hendrik Cromhout. In de gevel van één van de vier zit een gevelsteen met een kromme boomstam, dit is een directe verwijzing naar Cromhout.

Amsterdam: De Gouden Eeuw. Cromhout huizen

Het Trippenhuis

Het laatste monument van de route is het Trippenhuis. Julius Vingboons bouwde het huis voor de gebroeders Trip. Tussen 1816 en 1885 hingen hier schilderijen. Ook de nachtwacht van Rembrandt van Rijn heeft hier gehangen. Het gebouw is nu in gebruik bij de KNAW.

Amsterdam: De Gouden Eeuw. Het Trippenhuis

Frans Hals expositie

Op deze route zijn meerdere musea, maar die houden wij vandaag allemaal voor gezien. In plaats daarvan bezoeken we de tijdelijke Frans Hals expositie in het Rijksmuseum.

Magere brug en de Opera

Langs het brede water van de Amstel wandelen we terug naar het schitterende Amsterdam Centraal Station. De fraaie wandeling zit er weer op!

Amsterdam: De Gouden Eeuw. Opera

Alle foto’s

Wandelgids
Deze wandelroute komt uit de wandelgids ‘Amsterdam acht keer anders’ van Gerard Goudriaan. De gids is onmisbaar, want er staat veel achtergrond informatie in, aangevuld met foto’s.

Lees meer >     Bestellen bij GO >

Horeca
Voldoende

Musea
Hou je van musea? Deze musea kun je tijdens deze wandeling eventueel bezoeken:
– Grachtenmuseum
– Museum Van Loon
– FOAM
– Huis Willet-Holthuysen
– Huis Bartolotti

Overnachten?
Zoek je een overnachting in Amsterdam? Check dan hier de mogelijkheden. 


Kaart Amsterdam: Gouden Eeuw
7,6 km rondwandeling
Amsterdam CS
Goed begaanbaar
Ja
Aangelijnd toegestaan
Gerard Goudriaan
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG