Menu Sluiten

Weg van West-Terschelling

Eeuwenoud waddendorp • Doodemanskisten • Prachtige uitzichtduinen • Groene Strand

Deze gevarieerde wandelroute begint en eindigt in het oergezellige West-Terschelling. Verder beklimmen we een uitkijkduinen met prachtige uitzichten over het Wad en de Noordsvaarder en komen we langs de Doodemanskisten en het Groene Strand. Kortom: Terschelling in het klein!

VVV Terschelling

Voor het informatiecentrum staat één van de oudste bomen van Terschelling. De witte paardenkastanje is aangeplant omstreeks 1910 en heeft een stamomtrek van 3,80 meter. Wat een joekel!

Haven West-Terschelling

Deze haven is de enige natuurlijke baai van Nederland en de thuishaven van een klein aantal vissersschepen.

wandelroute West-Terschelling

Vergeten brand op West-Terschelling

Op 19 augustus 1666 werd West-Terschelling door de Engelsen platgebrand. Slechts de Brandaris en 30 huizen bleven gespaard. Als je goed oplet zie je ook dat de meeste ‘oude’ commandeurswoningen van na dat rampjaar zijn. Meer over deze verschrikkelijke Engelse afstraffing is te zien in het Museum ’t Behouden Huys.

Brandaris

Het is heerlijk vertoeven in de oude straatjes van het waddendorp. De stenen vuurtoren, beter bekend als ‘de Brandaris’, staat prominent midden in het centrum. Het is de oudste nog werkende vuurtoren van Nederland en misschien wel de bekendste. 

wandelroute West-Terschelling

Uitzichtpunt Seinplaatduin

Grenzend aan ‘West’ liggen al metershoge duinen. Op Seinplaatsduin, bovenop een bunker ligt een uitzichtpunt. Het is een korte klim naar boven, maar dan heb je ook een waanzinnig uitzicht over het Wad, de rode daken van West en natuurlijk de Brandaris, het lichtbaken op het eiland.

wandelroute West-Terschelling

Seinhuis op Kaapsduin

Vlakbij het uitzichtpunt Kaapsduin staat het seinhuis, dat rond 1948 werd gebouwd als peilstation voor de marine. Zo konden ze de positie bepalen van schepen, vliegers en sportzeilers, maar nieuwe navigatietechnieken hebben deze functie overgenomen. Het seinhuis kan nu geboekt worden als vakantiewoning voor 2 personen. Wel moet je hiervoor flink in je buidel tasten, maar dan heb je natuurlijk wel iets unieks. Fenomenaal uitzicht vanaf het hoogste duin van Terschelling.

Bos West-Terschelling

Na het maken van vele foto’s dalen we eindelijk af richting het bos. In het begin staan veel loofbomen, maar daarna alleen maar dennen. 

De Doodemanskisten

Middenin het bos ligt een meertje met een hele bijzondere naam: de Doodemanskisten. Dodemans zijn korte, dikke bossen wilgenhout die werden gebruikt als bekisting die de laagte in de duinen moest afsluiten. Maar de naam kan ook verwijzen naar een drenkelingenkerkhof. Eigenlijk maakt het ons niet zoveel uit. Het duinmeertje ligt samen met het 19e-eeuwse boswachtershuisje op een idyllisch en rustige plek.

Het Groene Strand

Ondanks winterse temperaturen is het heerlijk wandelen langs de laaggelegen natuurlijke baai, het Groene Strand. Er is nauwelijks wind en het zonnetje laat zich gewillig zien. Sommige delen van het wandelpad staan onder water, waardoor wij het fietspad pakken. Maar wat is het hier mooi.

De Noordsvaarder

We werpen nog een blik op het unieke natuurgebied de Noordsvaarder. Het is nu eb en we kunnen tot ver over de zandplaat kijken. In de verte zien we Vlieland en zijn vuurtoren. Vanwege het heldere weer en de lage zon is het landschap adembenemend mooi.

Zeeliedenmonument

Op een klein heuveltje staat een beeld van een vrouw die uitkijkt over de zee. Met haar rechterhand houdt ze haar jas dicht. Ze wacht en hoopt op de terugkeer van iemand die vermist is op zee. Het is een ontroerend gezicht. Hoelang staat ze daar al? Wat zal er in haar hoofd omgaan?

Museum ’t Behouden Huys

In de Commandeurstraat, de oudste straat van West-Terschelling, bevindt zicht het Museum ’t Behouden Huys: een huis vol verhalen. Een van de verhalen gaat over Willem Barentsz en het houten noodonderkomen ‘Het Behouden Huys’ op Nova Zembla. Als je een bezoek brengt aan het Waddeneiland, moet je dit museum echt bezocht hebben.

Museum het Behouden Huys

Boeken en wandelkaarten Terschelling

Wil je (nog) meer lezen over Terschelling?

Deze wandelroute vonden wij zeer gevarieerd. Eigenlijk zit alles van Terschelling er wel in: het gezellige West-Terschelling, bos, duinen, mooie uitzichten, het Wad en het Groene Strand. En dat alles in nog geen 7 km! Wij geven deze route dan ook:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
6,6 km

Startpunt
VVV Terschelling
Willem Barentszkade 19a
8881 BC West-Terschelling

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
West-Terschelling

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Terschelling
VisitwaddeneilandTerschelling

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG