Menu Sluiten

Paarse wandelroute Bergen

Met deze paarse wandelroute wandel je door het gebied achter de duinen bij het kunstenaarsdorp Bergen, door de Damlanderpolder en het Noordhollands Duinreservaat. Je volgt eenvoudig de paarse pijlen. Maar vergeet niet eerst een dagkaart te kopen! Klik hier voor meer informatie.


Wateroverlast

Bij de parkeerplaats zie ik al dat een aantal wandelpaden flink onder water staan, zo ook het begin van de paarse route. Ik ga een pad later in, maar ook hier staat het blank. Gelukkig is er rechts naast het pad een heel smal paadje dat hoger ligt. Via dit pad lukt het om de grote plas te omzeilen en kom ik later uit op de oorspronkelijke route.

Paarse wandelroute Bergen wateroverlast

Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat is een uniek natuur- en stiltegebied. Ondanks de drukte in het gezellige dorp Bergen, is het in de duinen heerlijk rustig, even het vele vliegverkeer daargelaten. Het zandige landschap was vroeger al erg geliefd bij Bergense kunstenaars. Schilders, maar ook dichters vonden hier de rust en inspiratie.

Paarse wandelroute Bergen Noordhollands Duinreservaat

Slot Ramp en het gat van Bergen

In een weiland staat een infobord dat uitleg geeft over slot Ramp, dat hier lang geleden stond. Het was het lusthof van Willem Rengbertsz. Ramp. Maar de familie Ramp kon al dat pracht en praal niet meer betalen, waardoor zij het verkochten aan Willem Lodewijk van Nassau, bastaardzoon van stadhouder Maurits. Hij verwaarloosde Huis Ramp zodat het in 1775 werd gesloopt. Zonde toch?

Paarse wandelroute Bergen slot Ramp

Wiert Dijkje

Iets verder verlaat ik de duinen en wandel door een villawijk naar het Wiert Dijkje. Zal deze oude dijk vernoemd zijn naar ene Wiert? Achter een aantal struiken zijn twee bankjes verstopt. Deze staan zelfs niet op de Alle Bankjes-app en ik heb ze dus maar even toegevoegd. Vanaf deze bankjes heb je mooi zicht over de polder. In de verte zie ik de duinen. Het contrast met de polder is groot, maar niet onaangenaam.

Paarse wandelroute Bergen Wiert Dijkje
Paarse wandelroute Bergen uitzicht over Damlanderpolder

Voert

De route gaat verder over De Voert. Dit is een lange smalle en kronkelende weg, dat die dwars door de Damlanderpolder gaat. Normaliter is deze afgesloten voor auto’s, maar vandaag is het druk met auto’s en ander verkeer. Dit komt omdat de weg deels onder water staat en daardoor is afgesloten. Ik ben niet de enige die de natuur van de Damlanderpolder kan waarderen. Ook de ganzen en andere weidevogels hebben het hier naar hun zin.

Paarse wandelroute Bergen Damlanderpolder
Paarse wandelroute Bergen Damlanderpolder

Damlander Polder
De Damlanderpolder vormt de overgang tussen de Bergermeer en de duinen. Sinds de aankoop van Natuurmonumenten in 1994 heeft het gebied zich ontwikkeld tot een schraal duingrasland.

De Verbrande Pan

Ik steek nog een keer de doorgaande weg over en wandel de laatste kilometers door het Noordhollands Duinreservaat. De dennenbossen zijn allemaal aangeplant. Sommige duinen zijn bebost, andere juist kaal. De Verbrande Pan dankt zijn naam aan een grote brand. De bijzondere naam wordt al genoemd in 1823.

Paarse wandelroute Bergen De Verbrande Pan
Paarse wandelroute Bergen duinen

Grazers in het Noordhollands Duinreservaat

In het Noordhollands Duinreservaat lopen verscheidene soorten grazers. Zo is er een schaapskudde met herder. Ik ontmoette op het einde van de route nog een aantal Exmoorpony’s. Ook grazen er Schotse Hooglanders en Konikpaarden.

Wegversperring

Om bij de parkeerplaats te komen, moet ik over een soort barrage. Een weghelft staat door de hevige regenval van de afgelopen maanden volledig onder water. Vanwege de werkzaamheden is er langs de weg een soort barrage gemaakt. Niet zo handig voor de wandelaars die naar de parkeerplaats aan de overkant willen. Gelukkig is de versperring niet zo hoog, zo dat ik er overheen kan klauteren.

Let op: voor het Noordhollands Duinreservaaat heb je een toegangsbewijs nodig. Deze koop je voor € 2 bij de kaartautomaat bij het startpunt.

De paarse wandelroute is een fraaie afwisselende wandeling door de duinen van Noordhollands Duinreservaat en langs de Damlanderpolder. In het voorjaar is het druk met weidevogels en in de duinen maak je kans een ontmoeting met één van de vele grazers die er zijn.

Alle foto’s

Horeca
Geen

Overnachten?
Zoek je een overnachting in Bergen? Check dan hier de mogelijkheden. 


6,4 km rondwandeling
Parkeerplaats Uilenvangersweg
Bergen
Kan nat/modderig zijn
Geen
Verboden
PWN
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG