Menu Sluiten

Klompenpad Hoenwaardsepad

Het Klompenpad Hoenwaardsepad gaat door het buitengebied van Hattem en je beleeft de tijden van weleer. Zo loop je over het Jaagpad, waar schippers lang geleden hun schepen door een paard door het Apeldoorns Kanaal lieten trekken. De wandelroute gaat verder over het landgoed Molecaten met een heuse berg en een prachtige oude spijker.


Uiterwaard Hoenwaard

Vandaag loop ik mijn allereerste Klompenpad en de eer komt toe aan het Hoenwaardsepad. Ik heb al vele goede verhalen gehoord over deze landelijke paden en ben dan ook erg nieuwsgierig. Ik heb geen klompen mee, maar mijn trouwe wandelschoenen. Dit pad dankt zijn naam aan de uiterwaard Hoenwaard, die begin 15e eeuw door de hertog van Gelre aan de burgers werd geschonken.

Hoenwaardsepad

Jaagpad

Het begin is in ieder geval al genieten. Vanaf het Jaagpad heb ik mooi uitzicht over het Apeldoornse Kanaal met oude dikke knotwilgen. Vroeger voeren hier zeilschepen, tjalken en pramen die werden gejaagd ofwel gesleept door een paard of de schipper zelf. Waar ooit gezwoegd werd door paard of schipper, zwoegt nu de wandelaar voort.

Jaagpad Klompenpad Hoenwaardsepad

Wiessenbergse kolk

Rechts van het jaagpad ligt de Wiessenbergse kolk. Het is er druk met ganzen, zowel in de lucht als op het smalle strookje grond in de kolk.

Sluis Apeldoorns Kanaal

In de verte is de brede sluis al duidelijk zichtbaar. Bovenop is een groot plateau met twee koninklijke betonnen stoelen.

Hoenwaardsepad

Landgoed Hezenberg

Het landgoed Hezenberg ligt in de uiterwaarden van Hoenwaard. Bij hoog water staan deze uiterwaarden grotendeels onder water, maar nu ligt alles er frisgroen bij. Op de plek van het statige witte landhuis stond in de 17e eeuw een boerderij, maar in 1852 liet majoor William Grenfell er het huis Hezenberg bouwen. Het huis is gerestaureerd en wordt gebruikt als pastoraal centrum.

Hoenwaardsepad Landgoed Hezenberg

Jeneverbesstruweel in het Algemene Veen

Het lijkt alsof ik terug loop, omdat het pad aan de andere kant van het kanaal ligt. Maar de beleving is zo anders. In het kleine natuurgebied het Algemene Veen staan hele oude jeneverbessen, waarvan sommige zelfs bijna 100 jaar oud zijn.

Hoenwaardsepad

Woonwijk Hattem

Ik verlaat het Algemene Veen en wandel langs een golfbaan. De court ligt er verlaten bij, maar dat is anders op de wandelpaden. Logisch, want het is veel te mooi weer om binnen te zitten. De wandelroute gaat vervolgens door een mooie woonwijk met idyllische en oude landhuizen richting het landgoed Molecaten.

Spijker Watervliet

Op het landgoed Molecaten word ik verrast door de eeuwenoude Spijker Watervliet, een van de weinige spijkers die Nederland rijk is. Een spijker is een oude opslagplaats voor graan. Eind 17e eeuw werd het huis bewoond door de burgemeester van Hattem. De naam Watervliet duidt op het destijds moerassig gebied waar het huis op staat. Van het moeras is niets meer te zien, nu is hier alleen maar bos.

Hoenwaardsepad Spijker Watervliet landgoed Molecaten

Schans met Spaanse graven

Direct achter de spijker liggen de Spaanse graven. Dit was een vluchtburcht die tijdens de 80-jarige oorlog is aangelegd door de Spanjaarden. Maar zoals het info-bordje doet vermoeden liggen hier geen Spanjaarden begraven, maar betekent ‘Spaanse graven’ gegraven door de Spanjaarden. Het kleine rechthoekige terrein is omgeven door een twee meter hoge aarden wal met rondom indrukwekkende beuken.

Hoenwaardsepad Schans met Spaanse graven Hattem

Sprengenbeek met Mariabeuk

In de verte zie ik de majestueuze beuk al staan. Deze beuk, die luistert naar de naam Mariabeuk, is met haar 400 jaar één van de oudste beuken van Nederland. Haar wortels zijn gekluisterd in de Molecatense beek. Het is hier zo rustig, het enige geluid komt van een timmerende specht. Zittend op een bankje geniet ik van mijn lunch en van het fraaie uitzicht. Als deze beuk nu eens kon praten, zou dat niet fantastisch zijn?

Sprengenbeek Mariabeuk landgoed Molecaten Hattem

Trijsberg of Galgenberg

Als de broodtrommel leeg is, ga ik weer verder en tot mijn verbazing heb ik een hele klim naar de Trijsberg. Deze heuvel is bijna 37 meter hoog en daarmee één van de hoogste toppen van de stuwwal van de Oost-Veluwe. Ik merk dat ik geen twintig meer ben en bereik licht hijgend de top. Echt ver kijken kan ik niet, dus dan maar snel naar beneden. 

Trijsberg landgoed Molecaten Hattem

Landhuis Molecaten

Eenmaal beneden wandel ik nog langs het prachtige statige landhuis Molecaten. Ook hier staat een eeuwenoude beuk.

Landhuis Molecaten

Ik verlaat het landgoed en de wandelroute gaat terug naar de bewoonde wereld van Hattem. Nog een klein eindje over het Kuiperijpad, vanwaar ik nog een laatste blik werp op de schitterende Wiesenbergse Kolk.

Het Klompenpad Hoenwaardsepad vond ik een leuke afwisselende wandelroute en hij wordt duidelijk aangegeven met een oranje klomp. Er is onderweg water, weiland, bos en zelfs een landgoed. Doordat de route niet al te lang is kun je eventueel nog een bezoek brengen aan de oude hanzestad Hattem. Ik waardeer de route met:

Kijk voor up-to-date informatie op Klompenpaden.nl

Alle foto’s

Horeca
Herberg Molencaten

Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn. In het bos kunnen er boomwortels op de paden zitten.

Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.

Accommodatie in de omgeving
Hotels en B&B’s
Campings 
– Natuurhuisje


Klompenpad Hoenwaardsepad
11 km rondwandeling
Panorama Paviljoen
De Bleek 3
Hattem
Kan nat/modderig zijn
Ja
Verboden
Klompenpaden
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG