Menu Sluiten

Klompenpad Paddenpad

Ontdek met het Paddenpad het mooie en afwisselende buitengebied van Wapenveld. Het landschap verandert van bosrijk naar open ontginningsgebied. Onderweg kom je onder andere langs een nieuwe hoogwatergeul Veessen-Wapenveld en Vrieze’s cultuurerfgoed.


Paddenpad

Het Paddenpad is genoemd naar de bijnaam van de Wapenvelders. Fabrieksarbeiders werden door de boerenarbeiders uitgemaakt voor padden. Een andere verklaring is dat padden graag vertoeven in gebieden van nat naar droog. Met heel veel fantasie kun je de bewoners hiermee vergelijken.

Klompenpad Paddenpad

Natuurgebied Klooster Hulsbergen

Zoals de naam al aangeeft stond hier vroeger een klooster, het fraterhuis St. Hieronymus. De fraters betekenden veel voor het gebied, maar eind 1587 wordt hun huis tijdens de beeldenstorm door troepen van Willem van Oranje verwoest. Aan het begin van de weg zien we een gezellig en uitnodigend rustpunt, maar omdat wij nog maar net gestart zijn, gaan we verder.

Klompenpad Paddenpad Klooster Hulsbergen

Zwarte Kolk

Vanaf de Kloosterweg kijken we uit over de uiterwaarden en de Zwarte Kolk. Het levert fraaie plaatjes op met de oude knotwilgen. Aan de IJssel staat een groep aalscholvers te wachten op een lekker visje.

Klompenpad Paddenpad Zwarte Kolk

Gemaal Pouwel Bakhuis

Aan de Westerdijk staan 2 gemalen, Gemaal Veluwe en Gemaal Pouwel Bakhuis. Het bewijs van de vele dijkdoorbraken en natuurrampen die de Veluwe teisterden. Het monumentale Pouwel Bakhuis werd gebouwd in 1920 en werkte tot 1950 op stoom. Gemaal Veluwe vervangt sinds 1999 het oude rijksmonument.

Klompenpad Paddenpad Gemaal Pouwel Bakhuis

Hoogwatergeul Veessen en Wapenveld

De wandelroute gaat een lang stuk over een kaarsrechte dijk. Wij kunnen ons voorstellen dat sommige mensen dit te lang en saai vinden, maar met het schitterende weer en bloeiend koolzaad vervelen wij ons geen moment. De hoogwatergeul is landschappelijk kaal en open, maar qua achtergrond erg interessant. Bij extreem hoogwater zal dit gebied onder water staan. Dat lijkt mij een fascinerend gezicht.

Klompenpad Paddenpad Hoogwatergeul

Vogelkijkhut

Soms moeten we even opzij voor fietsers. Midden op de dijk staat een vogelkijkhut, gemaakt van staalprofielen. In dit bijzondere nieuwe natuurgebied verzamelen zich watervogels.

Klompenpad Paddenpad Vogelkijkhut

Oud Wapenveld

Dan wandelen we volgens de Klompenpad app door het oudste gedeelte van Wapenveld, dat overigens niets te maken met een wapen, maar met wapel, wat poel of moeras betekent. Wapenveld lag in een laag gebied met veel water. De strijd tegen het water heeft altijd een grote rol gespeeld. Het dorp was behoorlijk arm. Er zijn in die tijd veel hutten in één nacht gebouwd.

Landgoed Petrea

Via de oude spoorlijn van Loo naar Hattem gaan we het landgoed Petrea in. Het landgoed Petrea is een echt Veluws boslandschap en bestaat uit naaldbos en enkele heidevelden.

Ontstaan naam landgoed Petrea
Midden 19e eeuw kocht de weerkundige Christophorus Buys Ballot de woeste gronden die hier toen waren. Hij liet een deel ontginnen en een boerderij met de naam ‘Petrea’ bouwen. De naam Petrea is afgeleid van het Griekse ‘petra’ dat rots betekent.

Klompenpad Paddenpad Landgoed Petrea

Witte Berg

Het gedeelte waar het Paddenpad door heen gaat is erg fraai, met mooie bossen en een heuvelig heidegebied. Eén van de heuvels wordt de Witte Berg genoemd en bovenop genieten we op een bankje van het fraaie uitzicht en de vele wandelaars. Hier is de gezellige oer-Hollandse muziek uit het dorp duidelijk te horen.

Vrieze’s erfgoed

Vlakbij het Apeldoornse Kanaal brengt een smal opgaand pad ons naar de molen De Vlijt. De molen is onderdeel van het complex Vrieze’s erfgoed, dat is geschonken door de op het erf begraven molenaar Willem Vrieze. Wij zijn erg verrast door het mini openluchtmuseum. Ernaast is een restaurant en een bezoekerscentrum. Vandaag is alles echter gesloten. Kijk voor meer informatie over openingstijden op de website van Vrieze’s erfgoed.

Klompenpad Paddenpad Vrieze's erfgoed

Apeldoornse Kanaal

Het laatste stukje voert ons langs het Apeldoornse Kanaal. Je kunt hier met een pontje naar de overkant, maar wij besluiten om dat niet te doen en de route te vervolgen over het rustige graspad langs het water.

De wandeling zit er weer op. Het is inmiddels gezellig druk bij het pannenkoekrestaurant ’t Mussennest, waar onze auto op ons wacht.

Download de gratis App Klompenpaden

Met de app Klompenpaden is het prima navigeren en tijdens het wandelen werd er meermaals gebliept met interessante informatie over dat stukje waar ik mij bevond.

Download ook de gratis app!

Wij vonden het Paddenpad zeer afwisselend. Ondanks dat dit klompenpad veel over verharde ondergrond gaat, maakt het gedeelte heide en bos veel goed. Het stuk door de randen van Wapenveld vonden wij wat minder. Het Paddenpad heeft eigenlijk van alles wat: veel water, bos, hei en een stuk cultuur. We begrepen niet waarom de route een stuk langs de weg Wapenvelder Zand gaat i.p.v. door het bos. Wij geven de route:

Alle foto’s

Horeca
Voldoende

Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over verharde paden.

Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.

Accommodatie in de omgeving
Hotels en B&B’s
Campings 
– Natuurhuisje


Klompenpad Paddenpad Kaart
12,5 km rondwandeling
Pannenkoekenhuis ’t Mussennest
Groteweg 109
8191 JV Wapenveld
Goed begaanbaar
Ja
Verboden
Klompenpaden
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG