Menu Sluiten

De zuidrand van Delft

De zuidrand van Delft is de derde en laatste route van een heerlijk weekendje Delft. Je wandelt door polders, over de vroegmiddeleeuwse Tanthofkade en door het Abtswoudse Bos.


Station Delft Campus

De route start formeel bij station Delft Campus, maar ik wandel vanuit mijn hotel naar het startpunt. Onderweg kom ik langs het prachtige pand Kruithuis. Na 1,5 km kom ik aan bij station Delft Campus. De naam is in 2019 van Delft Zuid gewijzigd in Delft Campus. Nu kan ik echt beginnen aan de route. 

De zuidrand van Delft, station Delft Campus

De Zuidrand van Delft
Sinds de jaren zestig is de zuidzijde van Delft enorm uitgebreid. Rechts van de Abtswoudseweg ontstonden nieuwbouwwijken, zoals Voorhof, Poptahof, Buitenhof en Tanthof.

Woonwijk Tanthof-Oost

Het eerste stuk gaat door de wijk Tanthof-Oost. Hier zijn meerdere bruggetjes die ik oversteek. Bij punt 3 in de beschrijving verlaat ik het water. Als je wilt kun je nog een stuk langs het water blijven lopen. De paden zijn half verhard en sommige extreem modderig. Het is een sombere dag, maar de bloeiende narcissen geven kleur.

De zuidrand van Delft, woonwijk Tanthof-Oost

Drie variaties op een vierkant

Om de inzichtelijkheid van de wijk Tanthof te vergroten, werden 3 variaties op een vierkant’ als herkenningspunten geplaatst.

De zuidrand van Delft, drie variaties op een vierkant

Woning op bunker

De combinatie wandelen met de wandelgids in de hand en fotograferen werkt voor mij niet, dus laat ik de wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Delft” in mijn rugzak. Tijdens de pauze ontdek ik dat ik de bunkerwoningen heb gemist. Daar ben ik dus zo aan voorbijgelopen. Heel jammer. Ik had terug kunnen wandelen, maar omdat ik al twee dagen flinke afstanden heb gelopen, besluit ik om door te stappen.

Tanthofkade

Eindelijk verlaat ik de bebouwing en ga verder over de eeuwenoude Tanthofkade. Het pad loopt dwars door de polders. De kade wordt door de veeboeren gebruikt om vee te verweiden. Op onregelmatige afstanden staan er hekken die weilanden links en rechts met elkaar verbinden. Voor de wandelaar zijn er klaphekjes. Hier en daar staat een groepje knotwilgen.

De zuidrand van Delft, Tanthofkade

Reuma-proof

De Tanthofkade is niet bepaald reuma-proof. Met landbouwmachines is de bovenste laag afgeschraapt. Het is zwaar wandelen, omdat de grond totaal niet vlak is. Het landschap is nu kaal en somber, maar ik had foto’s gezien met bloeiend fluitenkruid. Dus in het voorjaar is het hier waarschijnlijk prima vertoeven.

De zuidrand van Delft, modderige Tanthofkade

Stiltegebied

Het is hier stiltegebied en honden zijn hier niet toegestaan. Links is een weiland met tientallen weidevogels. Stil zijn is in mijn eentje niet moeilijk. Ik hoor de vele ganzen in de verte luid gakken. Rechts van mij ligt de A4, maar doordat de wind vandaag gunstig is, hoor ik het verkeer niet. Alle elementen werken dus mee, alleen het zonnetje helaas niet. Met de wind erbij is het guur.

De zuidrand van Delft, stiltegebied

Abtswoudse Bos

Ik steek de Abtswoudseweg over en loop verder over een graspad richting Abtswoudse Bos. Het wandelgebied met watertjes, omzoomd door riet, is dertig jaar geleden aangelegd om in de recreatiebehoefte van de ‘nieuwe wijken’ te voorzien. Er zijn veel vlonderpaden over het water, wat mij doet denken aan de wandeling Weg van Roegwold. Het is hier druk en het barst er van loslopende honden, de een nog enthousiaster dan de andere. Zolang ze mij met rust laten, vind ik het prima.

De zuidrand van Delft, vlonderpaden Abtswoudse Bos

Elektriciteitspalen

Let jij weleens op de elektriciteitspalen? Ik vond het altijd een storend factor in de natuur, maar in de wandelgids staat leuke info over types elektriciteitspalen. Op het eerste gezicht lijken ze op elkaar, maar schijn bedriegt. Weer iets geleerd.

Moeder Aarde

En dan is er nog een klein klimmetje naar de top van Moeder Aarde, een kunstobject in Midden-Delfland. Tijdens de realisatie van het nieuwe recreatiegebied is met de overtollige grond, die vrij kwam bij het graven, het landschapskunstobject Moeder Aarde gevormd. Het ontwerp van Edith Kieser is een kunstmatige heuvel van 200 meter lang, 170 meter breed en 5 meter hoog. De voorstelling van een vrouwenlichaam is alleen vanuit de lucht goed te zien. De wandelpaden die over Moeder Aarde lopen stellen haar aderen voor.

De zuidrand van Delft, Moeder Aarde

Woonwijk Vogelbuurt-Oost

Inmiddels ben ik weer terug in Delft en de laatste kilometers gaan door een woonwijk terug naar station Delft Campus.

De zuidrand van Delft heeft best mooi stukken, waarvan veel paden onverhard. Waterdichte schoenen zijn zeker aan te raden. Hier en daar kan het erg modderig zijn, vooral op de Tanthofkade. De kade is in de winter en het vroege voorjaar kaal en saai, maar wel heerlijk rustig. De natuur van het drukke Abtswoudse Bos kon mij niet echt bekoren. De vele vlonderpaden vond ik daarentegen avontuurlijk. Ik waardeer de route met: 

Alle foto’s

Wandelgids
Deze wandelroute komt uit de wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Delft’ van Cock Hazeu en Peter Kuiper.

Lees meer >     Bestellen bij GO >

Overnachten?
Zoek je een overnachting in Delft? Check dan hier de mogelijkheden. 


Kaart wandelroute De zuidrand van Delft
11,8km rondwandeling
Station Delft Campus
Goed begaanbaar
Geen
Verboden
Gerard Goudriaan
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG