Menu Sluiten

Klompenpad Kopermolenpad

Watermolen • Landgoed • Landelijke paden • Coulissenlandschap

Tijdens het wandelen van de verkorte versie van het Kopermolenpad ontdek je het fraaie buitengebied van Wenum Wiesel. Je wandelt langs beken, over historische paden en enken. Ook kom je door weilanden en beekdalen. Laat je verrassen door het afwisselende landschap.

Wenumse watermolen

De wandeling begint al goed. De parkeerplaats ligt achter de Wenumse watermolen. Het rijksmonument. werd al vermeld in het jaar 1313. De molen was oorspronkelijk een korenmolen, maar werd later omgebouwd tot kopermolen. Maar wat is een kopermolen? In een kopermolen werden koperen platen geslagen die op hun beurt o.a. werden gebruikt voor het maken van munten.

Kopermolenpad Wenumse watermolen

Wenumsebeek

Aan de overkant van de weg beginnen we dan echt aan de route en lopen vervolgens langs de Wenumsebeek. Het pad voert door een idyllische omgeving. Kromgegroeide bomen hangen over het water.

Kopermolenpad Wenumsebeek

Weilanden Wenum

Als we de Wenumsebeek verlaten, gaat het Kopermolenpad verder door een weiland. Hier staat een grote bijen/vlinderhotel. Het lijkt alsof het hotel momenteel geen gasten heeft, de kamers zien er verlaten uit.

Kopermolenpad bijenhotel

Landgoed De Kopermolen

De route komt langs en over het landgoed De Kopermolen, de naamgever van dit klompenpad. Het huidige landgoed is een restant van het oude landgoed De Rotterdamse Kopermolen, dat eeuwen geleden is aangelegd door een uit Rotterdam afkomstige scheepsreder.

Kopermolenpad Landgoed De Kopermolen

Dikbilkoeien

Het landgoed zelf is bijna volledig afgezet, maar gelukkig gaat er een ruiterpad achterlangs. De aanplanting langs het pad is ruig. Dikbilkoeien, in mijn ogen een kruising tussen een varken en een koe, grazen in het hoge gras en rechts van het pad staan oude bomen met blootliggende wortels.

Kopermolenpad dikbilkoeien landgoed Kopermolen

Tracé Rijksweg A50

Iets verder in het bos ligt het oude tracé rijksweg A50. Rond 1930 begon men met het grondwerk voor de aanleg van de rijksweg 50. Het is echter nooit afgemaakt, omdat er grond nodig was uit de paleistuin van het Loo. Koningin Wilhelmina wou dat niet en stopte de bouw. Wij treuren niet om haar besluit, want er ligt nu een prachtige strook groen i.p.v. een rijksweg.

Kopermolenpad tracé rijksweg A50

Akkers

Een fraai pad voert ons verder langs weilanden met paarden. Bijna alle boerderijen hier houden paarden. Een zwarte paard komt heel dichtbij en biedt ons de mogelijkheid tot het schieten van een paar mooie foto’s. Het landschap is hier landelijk, met het open coulisselandschap. Persoonlijk vind ik dat één van de mooiste landschapstypes.

Wieselse Enk

De buurtschap Wiesel ligt in een kampenlandschap, een gebied met kleine eenmansenken. Hier staan een aantal mooie monumentale boerderijen.

Kopermolenpad boerderij Wieselse Enk

Grondzeiler Wenum

Voordat we de geasfalteerde weg verlaten, vangen we nog een blik op van de Grondzeiler Wenum, een rietgedekte korenmolen. Het is de derde molen op deze plaats. Twee eerdere molens brandden af.

Kopermolenpad Grondzeiler Wenum

Meibeek

Een trappetje brengt ons naar een leuk smal paadje langs de Meibeek. Het pad wordt overwoekerd door brandnetels. We hebben onze korte broek aan en het is onmogelijk om niet geprikt te worden door de harige planten. Iets verderop wordt het pad breder en staan we aan de zijkant van de Wenumse watermolen.

Kopermolenpad rad watermolen Wenum

App Klompenpaden

Met de app Klompenpaden is het prima navigeren en tijdens het wandelen werd er meermaals gebliept met interessante informatie over dat stukje waar ik mij bevond.

Download de gratis app!

De verkorte versie van het Kopermolenpad is een prachtig klompenpad. Er is veel variatie voor wat betreft het landschap en de paden. De lange versie is slechts 3 km langer. De geasfalteerde stukjes over rustige landweggetjes vonden wij niet vervelend. Het pad is goed aangegeven. Wil je de volledige route wandelen? Ga dan naar de site van Klompenpaden.


Kopermolenpad
PRAKTISCHE INFO
Afstand
10 of 13 km

Startpunt
Wenumse watermolen
Oude Zwolseweg 164
Wenum Wiesel

OV
Bushalte Papegaaiweg
Wenum Wiesel

Honden
Verboden voor honden

Toegankelijkheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca onderweg
• Rustpunt Boerderij De Veldmaet
• Koffie- en theeschenkerij De Wenum Hoeve

Bron
Klompenpaden

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG