Weg van Hattem
Pittoresk Hattem • Uiterwaarden • Landelijk • Landgoed Molecaten
Wandelroute Weg van Hattem is een mix van het Assenradepad, Westerborkpad en Hanzestedenpad. Zo wandel je door het pittoreske centrum van Hanzestad Hattem en de uiterwaarden. Ook kom je langs een oude bunker, over leuke onverharde paden door een glooiend landschap en als afsluiter is er het schitterend landgoed Molecaten.
Herberg Molecaten
Ik spreek met mijn wandelmaatje Marion af bij de sfeervolle herberg Molecaten in Hattem. Het pand is ontstaan bij een watermolen. Na een kop koffie pakken we onze rugzak en gaan we op pad.
Volkstuinen Hattem
We verlaten het landgoed al snel en komen aan in de buitenwijken van Hattem. We raken aan de praat met een eigenaar van één van de moestuintjes. Even later volgt hij ons op zijn fiets en we krijgen 2 verse bospenen van deze aardige man. En ze waren heerlijk!
Molen De Fortuin
Langs de windkorenmolen De Fortuin is het slechts enkele minuten lopen naar de oude binnenstad. Kijk voor openingstijden op de site van De Fortuin.
Hanzestad Hattem
De wandelroute gaat verder door het pittoreske centrum van de Hanzestad Hattem. Ik heb al verscheidene keren vanuit Hattem gewandeld. Zo heb ik hier laatst het Hoenwaardsepad gelopen. Ook het programma ‘Het verhaal van Nederland’ schonk aandacht aan Hattem. Er is een wandeling van 5 km samengesteld. Vanaf het landgoed Molecaten wandel je luisterend naar de podwalk naar het centrum van de stad en terug.
Hattem
Hattem is een Hanzestad aan de IJssel. Het werd voor eerst genoemd in 891. De stad was van strategisch belang voor de hertogen van Gelre en aangesloten bij het Hanzeverbond, een samenwerkingsverband van handelaren met als doel uitbreiding van de handel. Het begin van de Hanze begon rond 1150. De welvaart was terug te zien in de bouwwerken, koopmanshuizen en handelskantoren. Ook schilders, dichters en filosofen vestigden zich in Hattem.
Daendelshuis
Het Daendelshuis dateert uit 1618 en patriot Daendels woonde hier met vrouw en kinderen. Bij het huis is het gezellig druk. Een groep senioren wordt door twee bakkers, gekleed in traditioneel tenue naar het tegenoverliggende Nederlands Bakkerijmuseum begeleid.
Dijkpoort
De imposante Dijkpoort (ook wel Kamperpoort genoemd) is een 14e-eeuwse stadspoort. Je kunt duidelijk zien dat het bovenste deel van de poort pas later gebouwd is, want er zijn andere stenen gebruikt.
Uiterwaarden IJssel
Via de Noordwal wandelen we naar de uiterwaarden van de IJssel. Het is een klein, maar mooi stukje. De rivier de IJssel ligt een stuk verder rechts van ons. In de verte zien we de Hanzeboog, de karakteristieke rode spoorbrug bij Zwolle.
Brugkazemat Zwolle Zuid
Langs de Gelderse Dijk staan drie brugkazematten, genaamd: Zwolle Noord, Zwolle Midden en Zwolle Zuid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten ze deel uit van de IJssellinie. De wandelroute passeert de Zwolle Zuid. Deze bunker is van het type B en zowel uitgerust met een kanon als met een mitrailleur. Vanuit hier werd de spoorbrug verdedigd.
Paulus Potter
Iets verderop is een tafereeltje dat lijkt op het beroemde schilderij De Stier van kunstschilder Paulus Potter. Een aantal roodbonte koeien rust uit onder een boom.
Landgoed Molecaten
Na het oversteken van de Hessenweg gaat het laatste deel van de wandelroute over Landgoed Molecaten. Molecaten betekent ‘boerderij bij de molen’. Weer wat geleerd. Op het 132 hectare grote landgoed is zoveel moois te zien.
Trijselenberg
Oh ja, het landgoed heeft ook nog een heuse berg: de Trijselenberg. Ooit stond hier een uitkijktoren, maar de top biedt nog steeds een bijzondere beleving met een hoogte van 42 meter.
Molencatense Beek
De Molencatense Beek staat nagenoeg droog, ondanks de vele regen die er de afgelopen tijd is gevallen.
Spaanse Graven
Nabij de spijker Watervliet ligt in het bos een omwalling. Het is de Spaanse schans, een verdedigingswerk uit de Spaanse bezettingsperiode. In deze nu zo idyllische en rustige omgeving is in de 17e eeuw hard gevochten.
Spijker Watervliet
Spijker Watervliet, ook wel ’t Olde Spiker genoemd, is een klein 17e-eeuws buitenhuis met en zadeldak tussen bakstenen topgevels. Nee, deze spijker heeft niets met timmeren te maken, wel met graan. Want van oorsprong diende een spijker als opslagplaats voor granen.
Ondanks de vele bebouwing rondom Hattem is dit een leuke afwisselende wandelroute. Zo was er het pittoreske centrum van Hattem, de uiterwaarden, een oude bunker, leuke onverharde paden door een glooiend landschap en als afsluiter het schitterend landgoed Molecaten. Wij geven de route:
Alle foto’s
Horeca
In Hattem zijn voldoende leuke restaurantjes.
Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn. In het bos kunnen er boomwortels op de paden zitten.
Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.
Accommodatie in de omgeving
– Hotels en B&B’s
– Campings
– Natuurhuisje
12,3 km rondwandeling | |
Herberg Molecaten Molecaten 7 8051 PN Hattem | |
Kan nat/modderig zijn | |
Ja | |
Aangelijnd toegestaan | |
Weg van Wandelen | |
Download kaart (PDF) > | |
Download route (GPX) > | |