Menu Sluiten

Westerwoldepad etappe 1: Wedde – Smeerling

Beekdal • Coulisselandschap • Heksenverbranding • Beschermd dorpsgezicht

De eerste etappe van het Westerwoldepad begint in Wedde en gaat door beekdalen met houtwallen, akkers en moeras naar het dorp Smeerling. Onderweg is het smullen van de weldadige rust van dit schitterend stukje Gronings landschap.

Het Westerwoldepad is een lange afstandswandeling van bijna 100 kilometer lang door het Groningse natuurgebied Westerwolde, een afwisselend landschap van eeuwenoude bossen, moerassen, heidevelden, beekdalen, vennen en kleine dorpen. Het pad is in twee richtingen beschreven en gemarkeerd. Onderweg geniet je van de prachtige afwisselende natuur die deze regio te bieden heeft.

Recreatiegebied Wedderbergen

Na een lekkere bak zelfgemaakte koffie beginnen mijn vriendin Aletta en ik aan de eerste etappe van het Westerwoldepad. Het is heerlijk lenteweer en we hebben er zin in. In het recreatiegebied Wedderbergen ligt het 12 ha grote Weddermeer, waar de visliefhebber naar hartenlust op karpers kan vissen. Via een smal pad verlaten we het park.

Westerwoldse Aa

We struinen verder door het beekdal van de Westerwoldsche Aa. Deze rivier, die samenvloeit uit de Mussel Aa en Ruiten Aa hebben we steeds rechts van ons. We genieten van het zonnetje en de omgeving die hier vooral bestaat uit houtwallen met schitterende doorkijkjes. In de verte zien we twee reeën grazen.

Wedde

Het enige dorp dat we tijdens deze etappe aandoen is Wedde. We wandelen langs de hervormde kerk uit de 13e eeuw. De weilanden aan de rand van het dorp kleuren geel door de vele paardenbloemen.

Heksenverbranding in Westerwolde

Tussen Wedde en Veele ligt de Geselberg, een met bomen begroeid heuveltje uit de laatste ijstijd. Eeuwenlang heeft op deze plek een galg gestaan. Tussen 1587 en 1597 werden hier ruim 20 personen gemarteld en daarna in het openbaar levend verbrand. Op een gedenksteen staan de namen van deze “heksen” vermeld. Een paar vrouwen kwamen er beter van af door een boete te betalen. Aletta, een ‘kruidenvrouwtje’ zou in die tijd waarschijnlijk ook verbrand zijn. Alleen de gedachte al. Brr…

Coulisselandschap Westerwolde

We vervolgen de route over smalle boerenpaden dwars door een afwisselend coulisselandschap met singels, houtwallen, bosjes en hoge essen landbouwgronden. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Mussel Aa kanaal

Even later naderen we het Mussel Aa kanaal. Hier pakken we in de berm een korte drinkpauze. Aletta zegt hoe heerlijk het wonen is hier en dat kan ik alleen maar bevestigen.

Wilde bloemen

We genieten van de vele wilde bloemen die nu volop bloeien, zoals pinksterbloemen en ooievaarsbek Wij zijn het er beiden over eens dat deze veel mooier zijn dan de gecultiveerde bloemen van een tuincentrum. Om onbekende planten te identificeren gebruik ik Google Lens. Ideaal.

Smeerling

Het essenzweemdorp Smeerling bestaat uit acht schitterende verspreide Westerwoldse boerderijen. Deze vormen samen een beschermd dorpsgezicht. In een van de boerderijen is de Gasterij Natuurlijk Smeerling gevestigd. Kijk voor openingstijden op hun website.

Wat een prachtig begin van het Westerwoldepad. Deze etappe ging over veelal onverharde paden door een bijna on-Gronings landschap door de beekdalen van de rivieren Ruiten Aa en Westerwoldse Aa met houtwallen, akkers en moeras. We geven deze route dan ook:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
11,7 km

Startpunt
Toeristisch informatiepunt Wedde
Paviljoenweg 2
9698 XX Wedde

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Gasterij Natuurlijk Smeerlling

Bron
Westerwoldepad

Mijn waardering
LINKS
Westerwolde

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG