Menu Sluiten

Weg van Smeerling

Authentieke boerderijen • Ruiten Aa • Oerbossen • Eeuwenoud landschap

Deze wandelroute start bij het authentieke Smeerling en gaat vervolgens door het dal van de Ruiten Aa met weidse vergezichten en natuur zoals het er vroeger uitzag: oerbossen en natte weilanden.

Ik ben geboren en getogen in de provincie Groningen, maar woon alweer ruim een jaar met ontzettend veel plezier in Overijssel. Mijn twee kinderen wonen nog steeds in Groningen en we spreken regelmatig af voor een wandeling. Deze keer ontmoet ik mijn dochter in Smeerling, een gehucht te midden van de ongerepte natuur van Westerwolde, waar het prachtig wandelen is.

Westerwolde

Westerwolde is misschien wel het best bewaarde geheim van Groningen. In het stroomdal van de Ruiten Aa heb je houtwallen, akkers, heide en kronkelige wandelpaden. Ik ben fan van dit gebied, want de streek heeft een uniek karakter en hier ervaar je nog de natuur van vroeger.

Wandelroute Smeerling Westerwolde

Smeerling

Smeerling is een buurtschap dat bestaat uit acht authentieke streekboerderijen. We verlaten de drukte en wandelen langs 1 van de grote boerderijen. Knus. Het lijkt alsof de tijd even heeft stilgestaan. Het ziet er nog net zo uit als in de achttiende eeuw. Het is niet voor niets benoemd tot beschermd dorpsgezicht.

Wandelroute Smeerling authentieke streekboerderij

Het Veensel

Aan de rand van Smeerling is een open landschap. Vanaf het zandpad hebben we vele doorkijkjes en vergezichten over de kruidenrijke akkers.

Ellersinghuizerveld

Iets verder wandelen we langs Ellersinghuizerveld. Dit nieuwe natuurgebied is (nog) niet toegankelijk voor wandelaars. Onvoorstelbaar, maar voor 1970 was dit nog landbouwgebied, maar de akkers zijn door Natuurmonumenten langzaam omgetoverd tot ruige natte weilanden waar schapen grazen.

Wandelroute Smeerling Ellersinghuizerveld

Dal van de Ruiten Aa

Via een klaphek gaan we het stroomdallandschap in. Het is er op deze vroege zondagmorgen al druk. Het pad kronkelt tussen woeste en natte graslanden door. Ook staan hier veel oude loofbomen. De zon schijnt, waardoor het landschap een andere dimensie krijgt.

Wandelroute Smeerling dal van de Ruiten Aa
Wandelroute Smeerling Ruiten Aa

Metbroekbos

We verlaten het natte gebied en gaan verder over een breed bospad door het oerbos Metbroekbos. De bomen langs het brede zandpad zijn weelderig begroeid met klimop. Waar de andere wandelaars doorlopen, volgen wij een tijdje een smal paadje dat strak langs de oevers van de ruiten Aa kronkelt. Het is maar goed dat we niemand tegenkomen, want het pad biedt nauwelijks ruimte voor tegenliggers.

Wandelroute Smeerling Metbroekbos

Eeuwenoud landschap

Na bos volgt weer een stukje open landschap. Hier staat een bankje pal in de zon. Gelukkig maar, want de wind is guur en koud. Vanaf het bankje kunnen we genieten van het magere lentezonnetje en thee met zelfgebakken cake.

Wandelroute Smeerling eeuwenoud landschap

Liefstinghsbroek

Bij Liefstinghsbroek ervaren we hoe het landschap er honderd jaar geleden uitzag. Een deel van dit gebied zal worden afgegraven, zodat er weer heide en schraal grasland ontstaat. Natuurmonumenten zorgt voor een geleidelijke overgang naar het eeuwenoude oerbos Liefstinghsbroek. Hierdoor hoeven de dieren niet langer op geïsoleerde eilandjes te leven. Dit bos is het oudste van provincie Groningen en is aangewezen als Nationaal Bosreservaat. Samen met het Metbroekbos zijn het twee restanten van de oerbossen van Westerwolde.

Wandelroute Smeerling Liefstinghsbroek

Ruiten Aa

Vanaf het brede zandpad kijken we uit op de meanderende Ruiten Aa, die we een tijdje volgen. De historische beek met kristalhelder water is bijna 30 km lang en loopt van Ter Apel richting Wedde. Het kronkelt als een rode draad door het oeroude landschap van Oost-Groningen. Op diverse plekken zitten vistrappen in de beek.

Wandelroute Smeerling Ruiten Aa

Vrouwelijke boom

Aan de andere kant van het Metbroekbos staat een vrouwelijke boom (haha). Hoe zal de mannelijke versie van de beuk eruit zien?

Het laatste stukje wandelen we over een fietspad terug naar de parkeerplaats.

Het was een heerlijke wandelroute in de omgeving van Smeerling. Het enige minpuntje is het stukje langs de drukke weg, maar verder is het alleen maar genieten van eeuwenoude natuurschoon en boerderijen van het idyllische Smeerling. Wij geven deze route :


wandelroute Smeerling kaart
PRAKTISCHE INFO
Afstand
11,5 km

Startpunt
Gasterij Natuurlijk Smeerling
Smeerling
9591 TX Onstwedde

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Geen

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Westerwolde

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG