Menu Sluiten

Boswachterspad Ter Apelerbossen

Oude en nieuwe bossen • Bosbeek • Klooster

Boswachterspad Ter Apelerbossen gaat door nieuwe en oude bossen rondom Ter Apel.

Voor de derde keer deze week trek ik mijn wandelschoenen aan en ga vandaag wandelen met mijn zoon en dochter. De gemarkeerde boswachterspad Ter Apel begint bij het klooster en is aangegeven met blauwe paaltjes. De route wordt aangeduid met 12 km, maar is volgens mijn app 12,6 km.

Bos De Maten Ter Apel

Er is direct al bos, met hier en daar wat bebouwing. Wat opvalt is de enorme hoeveelheid hulst in dit bos. In het bos ‘de Maten’ ligt een klein Joods kerkhof met 35 grafstenen. In de verte zien we de schoorsteen van een oude aardappelmeelfabriek, waar we later langs komen.

Productiebos Middenbroek

We lopen verder over de Leidijk door het productiebos Middenbroek. De Leidijk, in 1648 aangelegd, was onderdeel van een militaire verdedigingslinie aan de grens met Duitsland. Door de dijk werd het water in het veen vastgehouden, waardoor het veen onbegaanbaar bleef voor vijanden.

Ruiten-Aa-kanaal

Aan de overkant van het Ruiten-Aa-kanaal lopen we een lusje om vervolgens weer bij de brug uit te komen.

Appeltaart met slagroom

Op een bankje vlakbij de Duitse grens eten we meegenomen thee/koffie met appeltaart en spuitslagroom. Zo midden in de natuur smaakt het allemaal beter!

Bosbeek

We verlaten het kanaal en gaan verder langs de Bosbeek. Van de beek, in 2000 aangelegd is weinig te zien. Aan de kant staan veel jonge berken en in de beek zelf is ook ontzettend veel begroeiing. Jammer. Wel is er iets verderop bij een kleine zandvlakte langs de beek een voorde. Dit is een soort dam van keien en vissen kunnen hier ‘gewoon’ passeren.

Op een bruggetje raak ik aan de praat met een oude wandelaar. Hij legt uit dat er tegenwoordig weinig wordt gedaan aan het onderhoud van de beek en vertelt over andere mooie (open) plekjes rondom Ter Apel. Deze zeer ervaren wandelaar wandelt later weer verder met een stevige tred en is door ons niet bij te houden. Ik hoop dat ik op mijn oude dag nog zo vitaal mag zijn.

Roelagenbosch en Meebos

De route slingert verder tussen de oude bomen van het Roelagenbosch en het Meebos. Voor een bomenliefhebber een paradijs, want hier staan enorme eiken, beuken en dennen. Het riviertje de Ruiten Aa meandert rustig tussen deze twee bossen door. Tussen de bossen zijn er mooie doorkijkjes en open graslanden.

Klooster Ter Apel

Het laatste stuk wandelen we over een statige beukenlaan en komen even later weer uit bij het imposante klooster. Mocht je nog tijd over hebben, dan kan ik een bezoek aan het klooster zeker aanbevelen.

Geschiedenis klooster Ter Apel
Jacobus Wiltingh, pastoor in Garrelsweer en vicaris in Loppersum schonk in 1464 zijn nederzetting Apell aan de Orde van het Heilig Kruis, onder voorwaarde dat op deze plek een klooster zou verrijzen. Vanaf 1465 werd er bijna 100 jaar aan de bouw van het klooster gewerkt. Stormen, brand en hoge onderhoudskosten zorgden voor grote problemen in de eeuwen na 1600. Het statige klooster onderging daardoor helaas veel aanpassingen tot 1930. Monniken zijn er al lang niet meer, tegenwoordig is het klooster een museum.

Twaalf Apostelenboom
Tot 2008 heeft naast het klooster een meer dan 500 jaar oude linde naast het klooster gestaan. Tijdens de nacht van 28 op 29 december 2007 woei de boom om. De boom was op dat moment al erg ziek. De bijnaam komt waarschijnlijk van het feit dat de boom op een gegeven moment twaalf takken had. Een deel van de oude stam hangt als een soort relikwie aan de muur van het klooster.

Boschhuis Ter Apel

We sluiten de wandeling af met een drankje op het zeer sfeervolle terras van Boschhuis.

Boswachterspad Ter Apelerbossen is een fijne wandeling door verschillende soorten bossen, jong en oud. Ik vond het jammer dat er zo weinig van de oude beek te zien is. Ik geef de route:

PRAKTISCHE INFO
Afstand
12,6 km

Startpunt
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
9561 LH Ter Apel

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Goed begaanbaar.

Horeca
Hotel Bosschuis in Ter Apel

Bron
Staatsbosbeheer

Mijn waardering
LINKS
Westerwolde

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG