Menu Sluiten

Weg van Onstwedde

Beekdallandschap • Moerasbos • Heksenverbranding • Juffertoren

Deze wandelroute start bij de oude juffertoren van Onstwedde en gaat vervolgens door het charmante Westerwolde, een gebied met een unieke geschiedenis en prachtige natuur. Het intieme landschap bestaat uit (moeras)bossen, vennetjes en beekjes.


Westerwolde

Voor het eerst sinds maanden weer eens een wandelroute door ‘mijn’ Groningerland. Deze keer samen met mijn dochter door het charmante Westerwolde.

Juffertoren Onstwedde

De wandelroute begint vanaf de parkeerplaats bij de imposante Nicolaaskerk in Onstwedde. Dit godshuis is gebouwd rond 1500 en is al eeuwenlang een baken voor iedereen die door Westerwolde trok en trekt. De naam Juffertoren dankt de toren aan de zolderconstructie van sparrenstammen, slank als juffers. Een juffer is een lange dennenstam, die spits toeloopt. Maar persoonlijk vind ik de sage over de Groningse juffertorens veel leuker.

Legende juffertoren
Er waren eens drie schatrijke zusters die niets anders deden dan feesten en dansen. Op een gegeven moment gingen ze inzien dat zo’n leven toch wel erg leeg was. Ze zagen in dat ze met hun rijkdom niets goeds deden. Tot dan toe waren ze altijd bij elkaar geweest, maar nu besloten ze uit elkaar te gaan. En waar ieder uitkwam, daar bouwden ze een toren ter ere van God. En die torens moesten precies gelijk zijn. De eerste kwam uit in Holwierde en bouwde daar een toren, de tweede kwam uit in Schildwolde en bouwde daar haar toren en de derde in Onstwedde. Daar staan drie torens die van ver te zien zijn en een lust voor de ogen te zijn.
(uit: Groninger Volksleven / K. ter Laan)

Juffertoren Onstwedde wandelroute Onstwedde

Mussel-Aa-kanaal

Via leuke paadjes laten we Onstwedde achter ons en de wandelroute gaat verder naar het Mussel-Aa-kanaal. Hier voelen we de hard wind door onze haren blazen.

Beekdal Ruiten Aa

Na het verlaten van het kanaal staan we direct met onze wandelschoenen in het moerasgebied Westerwolde. De tocht gaat verder over smalle kronkelende paadjes door het prachtige beekdalgebied van de Ruiten Aa.

wandelroute Onstwedde

Krentenbloesem

De krentenboompjes bloeien nog steeds, maar door de harde wind dartelen al een paar bloemblaadjes naar beneden. Het zal nu niet lang meer duren eer deze uitgebloeid zijn.

Ooievaars in Westerwolde

De uit Westerwolde verdwenen ooievaar is helemaal terug van weggeweest. Op een kale es scharrelt zo’n brutale steltloper op zoek naar zijn middageten. Hij is totaal niet onder de indruk van de tractor die wel heel dichtbij komt. Bij de Engelkensbrug staan twee palen met ooievaarsnesten. Op één van deze nesten zit een ooievaar flink te klepperen.

wandelroute Onstwedde

Heksenverbranding op de Geselberg

De Geselberg, op z’n Gronings de Giezelbaarg, mag je eigenlijk niet missen. Ik kan bijna niet geloven dat op deze nu zo vredige plek ruim vierhonderd jaar geleden enorme wreedheden plaatsvonden. Op de natuurlijke zandheuvel werden tot 1811 vonnissen ten uitvoer gebracht, die eerder op de Burcht in Wedde waren uitgesproken. Veroordeelden werden aan de geselpaal gegeseld en gebrandmerkt. Tussen 1587 en 1597 werden 22 mannen en vrouwen levend verbrand op beschuldiging van hekserij.

wandelroute Onstwedde

Bloeiende voorjaarsbloemen

Het is volop voorjaar. Dotterbloemen kleuren het beekdal geel. We raken aan de praat met iemand die geboren en getogen is in Noord-Holland, maar nu al weer vele jaren met liefde in Westerwolde woont.

Vistrappen

Even later passeren we een vistrap. In de afgelopen jaren zijn de stuwen in dit gebied vervangen door vistrappen. Vissen kunnen zo van de Aa’s tot de Waddezee zwemmen en weer terug. Wij nemen een korte pauze bij de picknickbank en genieten van het moerassig landschap aan de overkant.

wandelroute Onstwedde

Nieuwsgierige kalfjes

Vanaf een weiland staat een kalf nieuwsgierig op en loopt ons tegemoet. De andere kalfjes blijven lekker lui liggen, totaal niet geïnteresseerd in ons. Op het eind wandelen we nog door een parkje waar het voor jong en oud heerlijk vertoeven is. Tussen de huizen door zien we de hoge juffertoren ons de weg wijzen. Daar moeten we naar toe.

wandelroute Onstwedde

Boeken over Westerwolde

Meer informatie over de geschiedenis of de natuur van Westerwolde kun je vinden in onderstaande boeken.

Wat hebben we tijdens Weg van Onstwedde weer genoten van het schitterende Westerwolde. Het begon al bij de imposante jufferkerk in Onstwedde. Deze route laat je kennis maken met een bijzonder stukje Groninger natuur. Ik geef de route:

wandelroute Onstwedde
PRAKTISCHE INFO
Afstand
13 km

Startpunt
Parkeerplaats Jufferkerk
Kerklaan 9
9591AH Onstwedde

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat zijn.

Horeca
Onstwedde

Bron
Weg van Wandelen

Waardering
LINKS
Natuurgebied
Westerwolde

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG