Menu Sluiten

Weg van Woldberg

Weg van Woldberg is een korte, maar zeer gevarieerde wandelroute. Het gebied De Woldberg kent veel historie. Onderweg zie je grafheuvels en leer je weer iets over de geschiedenis over de Koloniën van Weldadigheid.


Bergweg

De parkeerplaats ligt aan de rand van het natuurgebied De Woldberg en we beginnen de wandelroute over een Lanenweg genaamd ‘Bergweg’. Er is hier dus een berg, maar die bewaren tot het einde van de wandelroute. We wandelen veelal over brede lanen, want in het bos worden vele smalle paden gebruikt door mountainbikers.

Wandelroute Woldberg beukenlaan
Wandelroute Woldberg ruiters te paard

Buitengoed Fredeshiem

Het is niet zo verwonderlijk dat er in dit gedeelte van De Eese meerdere vakantieparken liggen. Het fraaie Buitengebied Fredeshiem is er één van.

Buitenverblijf De Koepel

Ik heb al meerdere wandelroutes gemaakt over landgoed De Eese, zoals Weg van De Eese en Weg van Steenwijk Woldberg en ook bij deze korte route mag het idyllische witte koepeltje niet ontbreken. Landgoed De Eese heeft een interessante historie. De eerste vermelding gaat terug naar 1371. Wil je nog meer lezen over dit schitterend gebied? Ga dan naar de website van Landgoed De Eese.

Wandelroute Woldberg witte Koepel

Grafheuvels Eeserveld

Vierduizend jaar geleden waren er al mensen in dit gebied. Het waren boeren. Zij bleven hier wonen. Van de eenvoudige boerderijen is niets terug te vinden, wel van de grafheuvels. Op het kleine heideveld liggen er acht, maar verscholen in de bossen liggen er nog meer. In de zomer is dit heideveld een paarse deken midden in het bos. De wolf is hier al meerdere keren gesignaleerd. Wil je weten wat je dan moet doen, lees mijn artikel over de wolf.

Wandelroute Woldberg grafheuvels Eeserveld

Dennenbomen

Op De Woldberg en De Eese staan niet alleen maar grote beuken. Sommige delen van het bos zijn erg donker door de meters hoge dennenbomen. Roodkapje of de boze wolf zijn we niet tegengekomen. 

Wandelroute Woldberg dennenbos

Het Heideveld Steenwijkerwold

Ruim tweehonderd jaar geleden wou Johannes van den Bosch woeste Steenwijkerwoldse heidevelden in bezit nemen voor zijn armenkolonie in Willemsoord. Een groep trotse boeren liet dit niet gebeuren en richtten samen de vereniging Het Heideveld op om hun historische grond te behouden. Met succes, de grond is nog steeds gezamenlijk eigendom. De vereniging bezit 360 hectare grond, waarvan zo’n 250 hectare wordt verpacht. De rest bestaat uit bossen, houtwallen en vennen.

Wandelroute Woldberg Het Heideveld

Ven op Het Heideveld

In Het Heideveld ligt een ven en omdat het bijna lunchtijd is, besluiten we hier onze broodjes te eten. Het bankje is kletsnat, maar een plastic zak biedt uitkomst. Wel horen we de snelweg, maar dit klinkt als het ruizen van de zee. De bomen en het bruggetje aan het ven spiegelen in het water. We hebben alle tijd en nemen die ook. Wat een idyllisch plekje en rust.

Wandelroute Woldberg ven op Het Heideveld

Glooiend landschap

Als we het bos uitkomen, steken we de Eiderberg over. We volgen een leuk pad langs de bosrand. Het landschap glooit hier aardig. Schapen kijken ons verbaasd aan, het lijkt alsof ze niet helemaal begrijpen wat we hier te zoeken hebben met al die modderige paden.

Wandelroute Woldberg Landgoed De Eese

De Woldberg

We gaan het bos weer in en even later komen we aan bij de titelgever van deze wandelroute: de Woldberg. Voordat we de top, met een hoogte van 26 meter bereiken, moeten we een stukje ‘klimmen’. Het doet hier buitenlands aan. De opvallende hoogteverschillen zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd, het Saalien. De Woldberg is de noordelijke punt van het stuwwallencomplex, waarop ook de Havelterberg ligt. Daar daar heb ik de schitterende wandelroute Weg van Holtingerveld gemaakt.

De beuk en mythologie

We gaan het bos weer in. Ik vind de beuk één van de mooiste inheemse bomen. En laten er op de Woldberg genoeg van staan. Wist je dat de beuk ook wel de Moeder of de Koningin van het Bos wordt genoemd vanwege haar warme uitstraling en gracieus en verfijnd voorkomen? In de Germaanse mythologie is de beuk gewijd aan de oppergod Odin en bij de Romeinen aan Jupiter.

Wandelroute Woldberg beuk met dikke wortels

Uitzicht Woldberg

Vanaf een bankje op de hoogste plek van de Woldberg heb je fantastisch uitzicht op de kerktoren van Steenwijk. Wij laten het bankje voor wat het is en wandelen verder.

Restanten brandtoren

Op het hoogste punt van de Woldberg stond ooit een klein uitzichttorentje. Passanten konden hier een versnapering kopen. In 1924 werd het verbouwd tot woning en later fungeerde het als brandtoren, voor controles op bosbranden. De brandtoren is er niet meer, vier betonnen tegels zijn nog de stille getuigen.

Wandelroute Woldberg restanten brandtoren

Tuks Theehuis

Een stukje naar rechts, vlakbij de hoge uitzichttoren, ligt de theetuin van Tuk’s T-huis, een theeschenkerij. Maar wij zijn bijna bij de parkeerplaats en besluiten om naar huis terug te rijden.

Weg van Woldberg is ondanks de korte afstand erg afwisselend. Er is veel natuur, maar ook historie. Denk aan de geschiedenis van het ontstaan van de Woldberg, de grafheuvels en de geschiedenis van Het Heideveld. De wandelroute gaat grotendeels over onverharde paden.

Alle foto’s

Horeca
Tuk’s T-huis
Bergweg 71
8334 MC Tuk

Buitengoed Fredesheim
Eiderberg 2
8346 KJ Steenwijk-De Bult

Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over verharde en onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn. In het bos kunnen er boomwortels op de paden zitten.

Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.

Accommodatie in de omgeving
Hotels en B&B’s
Campings 
– Natuurhuisje


Wandelroute Woldberg
7,6 km rondwandeling
TOP Woldberg
Bergweg
8334 MC Tuk
Kan nat/modderig zijn
Ja
Aangelijnd toegestaan
Weg van Wandelen
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *