Menu Sluiten

Weg van Holtingerveld

Oerlandschap • 2 Grote hunebedden • Prachtige vennen • Zandverstuiving

Deze schitterende wandelroute gaat door het oerlandschap van het Holtingerveld met grafheuvels, hunebedden, bomkraters, prachtige vennen en bos.

Ik had mij door de wekker laten wekken, zodat ik vroeg kon beginnen met de wandeling. De zon scheen al en de daken waren wit van de rijp. Heerlijk, ik had er zin in.

Ik parkeerde de auto bij de toegangspoort Holtingerveld. Bij de poort is naast veel parkeergelegenheid ook een informatiecentrum, brasserie Oer, een kinderspeelplaats, een keientuin, de schaapskooi van de Holtinger schaapskudde en het vlinderparadijs Papiliorama.

Via een trap om ik boven op het dak van brasserie Oer, vanwaar ik al een mooi uitzicht heb over het terrein. Er staan meerdere picknickbanken, een houten mammoet en de schaapskooi van de Holtinger schaapskudde.

Bomkraters op de Havelterberg

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zijn er verschillende bombardementen uitgevoerd boven het Duitse militaire vliegveld op de Havelterberg. De bomkraters zijn stille getuigen uit deze periode en de ronde poelen bieden een woonplaats voor de heidekikkers, groene kikkers en watersalamanders.

Terwijl ik mij omdraai na het maken van een foto, glijd ik uit over een stronk en val languit met mijn voorhoofd op een andere boomstronk. Het bloed stroomt over mijn hand. De schrik zit er even goed in. Ik ben op zoek naar papieren zakdoekjes, maar die heb ik natuurlijk weer eens niet bij mij. Wel een mondkapje. Tja, waar dat wel niet allemaal goed voor is.

Uitzichtplatform Havelterberg

Nadat ik het bloed heb gestelpt met mijn stoffen mondkapje en de rust weer is wedergekeerd, wandel ik verder langs grafheuvels en kom al snel op een uitzichtplatform met fantastisch zicht op het Holtingerveld en twee hunebedden.

Hunebedden Havelterberg

Een trap brengt mij naar beneden, dichtbij een groot hunebed. Iets verderop ligt een tweede. Na het grote pad ga ik een slingerpaadje op, weg van de hunebedden, het immense gebied in. Het Holtingerveld bestaat uit hoogteverschillen die door de wind zijn gevormd in de laatste ijstijd. Midden op het veld komen twee ruiters mij tegemoet. Kan het nog idyllischer?

Ven Meeuwenkolonie

Ik passeer een groot ven zonder naam en kom later uit bij een ven met de naam Meeuwenkolonie. Hier hangt nog damp op het water. Tjonge, wat is het hier mooi. Na deze twee grote vennen is er afwisseling van heide en bos.

Ven Brandeveen

En terwijl ik bij de Meeuwenkolonie al dacht dat mijn dag niet meer stuk kon, is er nog het schitterende Brandeveen. Voor mij het klapstuk van de dag. Wat een uitzicht. De route volgt een smal pad strak langs het water, met her en der een plek waar schitterende foto’s zijn te maken. Het plekje helemaal op het zuiden is werkelijk adembenemend. Hier ligt een klein eilandje in het water. Het goudgeel van de grassen, de bomen die weerkaatsen in het water door het zonlicht. Het is hier zo vredig.

Blauwe Haan en Groene Hen

Na het mooi gelegen vakantiepark Blauwe Haan en het natuurkampeerterrein Groene Hen volgt een lang stuk over een breed zandpad, dat evenredig ligt naast het fietspad. Het minst mooie gedeelte van de route. Gelukkig is er wel een picknickbank waar ik eindelijk mijn lunch en koffie kan nuttigen. Heerlijk even.

Holtingerzand

Het laatste stuk gaat door Holtingerzand, waar nog niet zo lang geleden nieuw geel zand is gestort. Het is hier even zoeken naar het juiste pad, maar met GPS valt het mee. Ook hier kom ik weer ruiters te paard tegen.

Nog een stukje over de hei. Links, bovenop een heuvel, ligt het schitterend gelegen Nivonhuis. Vlakbij de parkeerplaats wandel ik nog langs een oude hangar uit de Tweede Wereldoorlog.

Hangar uit de Tweede Wereldoorlog
De Duitsers hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog een vliegveld aangelegd aan de zuidzijde van de Havelterberg. Naast een start- en landingsbaan waren er ook zes hangars. In 1942 werd begonnen met de aanleg van wat vliegveld Vliegerhorst zou moeten worden. Het vliegveld is echter nooit gebruikt, omdat op 24 maart 1945 door de geallieerden het hele gebied werd gebombardeerd. Een gehavend landschap met meer dan tweeduizend bomkraters bleef achter. De vijf overige hangars liggen in het bos en zijn moeilijk zichtbaar. Ruim zeventig jaar na waar ooit bommenwerpers stonden geparkeerd, groeien nu orchideeën.

Thuisgekomen zie ik dat mijn camera niet goed was ingesteld, waardoor de kwaliteit van de foto’s niet optimaal is.

Een prachtige wandelroute door het Holtingerveld, een heidegebied met een zeer brede, oude en interessante geschiedenis. De wandeling gaat volledig over onverharde paden en bestaat alleen maar uit natuur. Wat wil een mens nog meer? Ik geef de route:


wandelroute Holtingerveld
PRAKTISCHE INFO
Afstand
16 km

Startpunt
Toegangspoort Holtingerveld
Van Helomaweg 18
7971 PX Havelte

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Genoeg horeca bij Toegangspoort

Bron
Weg van Wandelen
NATUURGEBIED
Holtingerveld

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG