Menu Sluiten

Weg van Steenwijk en de Woldberg

Vestingstad • St. Clemenskerk • Rams Woerthe • Woldberg

Een wandelroute met verschillende elementen, zoals Steenwijk met een fascinerende geschiedenis en de Woldberg met eeuwenoude beukenlanen.

Ik begin deze wandeling bij het buitengoed Fredeshiem, maar je kunt ook prima starten bij station Steenwijk. Fredeshiem ligt midden in de bossen, eenmaal het bos uit ga ik verder over de Onderduikersweg. Rondom Steenwijk hebben in de tweede wereldoorlog veel Joodse onderduikers ondergedoken gezeten.

Steenwijker Aa

Na een stukje drukke weg wandel ik langs de Steenwijker Aa, een lieflijk riviertje aan de rand van Steenwijk. Links een nieuwbouwwijk en rechts weilanden met grazende koeien en in de verte het industriegebied van Steenwijk.

Voetgangersbrug station

Om aan de andere kant van het spoor te komen moet ik over een hoge voetgangersbrug. Vanaf de brug heb ik onder andere mooi zicht op de imposante Sint-Clemenskerk van Steenwijk. Dichtbij het station staan prachtige grote herenhuizen.

Sint-Clemenskerk (of Grote kerk)

Via de singel bereik ik deze kerk, met een hoogte van 87 meter het hoogste gebouw van de stad. De kerk is zo hoog, dat het met mijn camera niet lukt om hem goed op de foto vast te leggen. Jammer.

Vestingstad Steenwijk

De huidige vorm van de vestingstad is ontstaan in de vijftiende eeuw. Smalle winkelstraatjes naar de Markt zijn opgetuigd met kleurige paraplu’s. De fonteinen op de Markt spuwen water en de terrassen zitten weer gezellig vol. Rondom het Marktplein staan vele mooie oude panden.

Eeuwenoude stadswallen en stadspoorten
De stadsmuren stammen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, die in 1568 begon en eindigde in 1648. Rond 1600 was de vesting op zijn hoogtepunt. Acht bolwerken beschermden de stad tegen de Spanjaarden. Als ‘sleutel naar het noorden’ lag Steenwijk tijdens de Tachtigjarige Oorlog vol in de frontlinie. Tien dramatische jaren volgden voor Steenwijk en omgeving. Pas in 1592 trad de rust enigszins terug. Steenwijk was de derde stad die ‘ontzet’ werd.
Helaas verdwenen alle vier stadspoorten van Steenwijk. Met het afbreken van de Woldpoort verdween in 1830 de laatste poort.

Stadspark Rams Woerthe

Via een prachtige smeedijzeren toegangspoort kom ik bij de villa Rams Woerthe. Deze schitterende villa werd in 1898 gebouwd in opdracht van de ondernemer Jan Hendrik Tromp Meesters. De villa is een mooi voorbeeld van de nieuwe kunst, de Nederlandse variant van de Jugendstill of art nouveau. De villa lag tussen woerthen (vroegere weiden) nabij de oude Ramsteeg. Hierdoor kreeg de villa de naam Rams Woerthe. Het is van 1919 tot 1992 gemeentehuis geweest en dient nu als museum.

Het fraaie park is eind 19e eeuw aangelegd in Engelse landschapsstijl. Het heeft een hertenkamp, prieeltje en theekoepel. In het park staan nog vele bomen van meer dan honderd jaar oud. Een bomengek zoals ik kan haar hart hier helemaal ophalen.

Tuk is ‘Mooi man’

Om in Tuk te komen, moet ik een klein stukje langs industriegebied. In Tuk staan nog een paar mooie authentieke herenhuizen. Verderop in het dorp is de gezellige witte kroeg de Karre.

Mannenkoor Karrenspoor
In 1990 is in de kroeg de Karre het mannenkoor Karrenspoor ontstaan. Doordat op een avond de jukebox het begaf, gingen de stamgasten het regelmatig op een zingen zetten. Hierdoor werd het plan opgevat om een plaat te maken. Kastelein ‘Vader Hein’ Kranendonk was dat jaar precies 10 jaar caféhouder. De single kwam uit met de titel Mooi man, de vaste uitdrukking van ‘Vader Hein’.
Karrenspoor – Mooi man – You Tube

Uitkijktoren Woldberg

Vlak voor de uitzichttoren is het gezellige theehuis Tuk, maar ik maak mij klaar voor de klim naar de top van de 24 meter hoge uitkijktoren. Vanaf de top ben ik op 42 meter boven het zeeniveau en heb ik een schitterend uitzicht over vier provincies.

De Woldberg

Het gebied de Woldberg is een stuwwalcomplex dat is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Het is nu een glooiend landschap met bos, eeuwenoude beukenlanen en graslandjes. Op de top stond ooit een brandtoren van de Overijsselse bosbrandweer. Vier betonnen blokken zijn hiervan nog getuige. Ik kan mijn hart weer ophalen met de vele oude beuken die hier staan. Van één beuk is het imposante wortelstelsel heel duidelijk zichtbaar.

Een leuke wandelroute met verschillende elementen. Vestingstad Steenwijk heeft een fascinerende geschiedenis en de schitterende Woldberg met eeuwenoude beukenlanen. Het minst mooie deel is langs het industriegebied naar Tuk, maar eenmaal bij de Woldberg is dat allemaal weer vergeten. Ik geef de route:

Wandelroute Steenwijk Woldberg
PRAKTISCHE INFO
Afstand
12 km

Startpunt
Buitengoed Fredeshiem
Eiderberg 2
8346 KJ Steenwijk-de Bult

of Station Steenwijk

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed begaanbaar.

Horeca
Fredeshiem; Steenwijk; Theehuis Tuk

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG