Menu Sluiten

Weg van De Eese

’t Franse laantje • Scandinavische landhuizen • Havezate • Eeuwenoude beuken

Kilometers wandelen over landgoed De Eese. De wandelroute gaat langs het Franse laantje, Scandinavische huizen, havezate De Eese en het schitterende heidegebied Eeserveld.

Buitengoed Fredeshiem

Omdat ik vanochtend niet lekker in mijn vel zat besloot ik te gaan wandelen. Uit ervaring weet ik dat daar meestal positieve energie uithaal. Ik ga voor een wandelroute over het landgoed De Eese.

Vanaf de parkeerplaats Fredeshiem is het al genieten. Buitengoed Fredeshiem ligt midden in de bossen welke vroeger toebehoorden aan het landgoed De Eese. Op een breed zandpad met enorme oude beuken zie ik in de verte het witte torentje van het buitenverblijf De Koepel. Een paardenspan komt mij tegemoet draven. Dan nog één en vervolgens nog één. Het oude bos bestaat uit heuveltjes met kleine heideveldjes. De zon schijnt al heerlijk door de hoge boomtoppen. Wow, wat een start van een wandeling, ik voel mij nu alweer happy

Brede en smalle, kronkelende wandelpaden wisselen elkaar af. De herfst is net begonnen, het blad dwarrelt al van de bomen. Soms is er een lichte regenbui van vallende eikels. 

Heerlijkheid De Eese

Een bord van de heerlijkheid De Eese maakt mij duidelijk dat ik op particulier terrein wandel. Veel paden zijn afgesloten omdat het privé- of natuurgebied is. Maar wat ben ik blij dat dit moois toegankelijk is voor wandelaars. Op het landgoed zijn veel lanen met oude beuken met schitterende kronen. Onder de beuken staan veel varens waarvan het bruine blad deze nazomer extra kleur geeft. Ik kan niet wachten tot het echt herfst is. Het is hoofdzakelijk veel groen wat ik nu zie.

Wandelroute De Eese Heerlijkheid De Eese
Wandelroute De Eese

Landhuis De Eese

In de verte, aan de overkant van een weiland, staat het schitterend huis De Eese. Deze Noorse woning uit 1917 valt op door zijn warme rode kleur. Het is in 2015 gerenoveerd, waarbij de originele details zijn behouden.

Wat is dit landgoed mooi. Zo ligt er midden op het terrein een idyllisch klein ven. Bij gebrek aan bankjes eet ik mijn broodje op een boomstronk bij een prachtig heideveld, genietend van de stilte en van het uitzicht.

’t Franse laantje

Even later sta ik aan het begin van een laan met gigantisch hoge coniferen, ’t Franse laantje geheten. Dit is echt zo’n wow-view. Ik raak hier aan de praat met een ouder echtpaar. Echte wandelfanaten die nog bijna dagelijks afstanden van ruim twintig kilometer lopen. We wisselen wandelervaringen uit en na ruim een half uur gaat ieder weer zijn eigen weg.

Havezate De Eese

Achter roomgele slagbomen ligt op een terpje de havezate De Eese, die een juweeltje is in een betoverende omgeving. Aan de andere kant van het klinkerpad staat het voormalige jachthuis St. Hubert. Voor mij, tussen 2 hoge hagen knabbelt een haas op zijn dode gemak aan wat grassprietjes.

Vlakbij de havezate is een boerderij met koetshuis, in dezelfde kleuren geschilderd als het landhuis De Eese. Het is alsof de tijd hier heeft stil gestaan.

Geschiedenis van De Eese
Op het landgoed wordt al eeuwen landbouw bedreven. Eese is afgeleid van ees, dat bijeen gelegen bouwgrond betekent. Het landgoed ligt op een stuwwal uit de ijstijd en is een van de oudste bewoonde gebieden van Overijssel, beginnend bij de neanderthalers. In de ijzertijd woonde er een groep van 10 tot 15 mensen op De Eese. In 1227 wordt voor het eerst de naam Eze gemeld. In 1619 werd de havezate ‘Het Slotje’ gebouwd en in 1923 kocht jonkheer Van Karnebeek, de voormalige minister van buitenlandse zaken het landgoed. Er werd een florerend landbouwbedrijf opgericht, dat in 2004 echter werd opgeheven. De erven van de familie Van Karnebeek wonen nog steeds op het landgoed en zetten zich in om het landgoed te behouden.

Grafheuvels in het Eeserveld

Het gebied De Eese wordt al eeuwen bewoond, getuige de grafheuvels op het Eeserveld, een schitterende heidegebied. Ondanks dat de heide is uitgebloeid is het hier mooi. Nog een mooi kronkelend pad dat weer vlakbij De Koepel langsgaat en ik ben weer terug bij Fredeshiem. Hier ontmoet ik het ouder echtpaar weer, nog een laatste gesprek en dan ga ik goedgemutst terug naar huis.

Wandelroute De Eese grafheuvels Eeserveld

Een mooie afwisselende route over het rustige landgoed De Eese met vele beukenlanen en historische gebouwen. Ik geef de route:


Wandelroute De Eese
PRAKTISCHE INFO
Afstand
12 km

Startpunt
Buitengoed Fredeshiem
Eiderberg 2
8346 KJ Steenwijk-de Bult

Honden
Honden aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed begaanbaar.

Horeca
Fredeshiem

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
De Eese

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG