Menu Sluiten

Weg van Wedde

De Burcht • Giezelbaarg • Beekdal • Weinig bebouwing

Deze wandelroute start bij Huis te Wedde, ook wel de Burch genoemd en gaat door het beekdal van de Mussel Aa waar ooit heksen werden verbrand.

Keurmerk Cittaslow

De gemeente Westerwolde mag zich sinds 2014 Cittaslow noemen. Dit is een internationaal keurmerk voor gemeenten dat zich kenmerkt door een prettige leefomgeving en een rijke cultuurhistorie.

De wandeling begint al prachtig. Ik heb de auto geparkeerd op de kleine parkeerplaats bij het romantische Huis te Wedde, beter bekend als de Burcht. Het huis, gebouwd rond 1360-1370, dient nu als hotel voor kinderen “die aan de andere kant van het geluk geboren zijn” en hier weer even  kunnen voelen hoe het is om gewoon kind te zijn.

Huis te Wedde ook wel de Burcht genoemd

Geschiedenis van de Burcht
Het huis was eerst het onderkomen van de familie Addinga, de drost van Westerwolde. De Burcht is het meest bekend van de Tachtigjarige Oorlog, toen in 1568 graaf Lodewijk van Nassau vanuit Wedde met zijn soldaten optrok om de Spanjaarden te bevechten bij Heiligerlee.

Zebrarupsen van de sint-jacobsvlinder

Onderweg zie ik veel zebrarupsen zitten op jacobskruiskruid. De geel-zwart gestreepte rupsen van sint-jacobsvlinders zijn bijna net zo opvallend als de vlinders. Bij de vistrap in de Westerwoldse Aa is het zo stil dat ik het water over de trap hoor ruisen. Ik kom twee wandelaars tegen die hun hond uitlaten. Daarna duurt het uren eer ik weer een ‘mens’ tegenkom.

geel-zwart gestreepte rups van sint-jacobsvlinder


Heksen op de Giezelbaarg

Ik neem een koffiestop bij de Giezelbaarg. Tot 1803 werden hier vonnissen voltrokken die in de Burcht Wedde werden geveld. Op de heuvel werden veroordeelden gegeseld, opgehangen of verbrand. Eind 1500 zijn er 22 mannen en vrouwen levend verbrand. Het doet wat mysterieus aan, alsof de geesten er nog rond dwalen. Wie weet…

Gedenksteen aan de heksenverbranding op de Geselberg

Ik passeer vandaag veel bruggetjes en loopplanken. Het is qua natuur erg afwisselend. Dan weer een smal pad dwars door akkervelden en weilanden, dan weer een dicht ondoordringbaar bos met dikke oude eiken. Er is alleen maar natuur met veel wow-momenten. Bij elke bocht, word ik weer verrast. Het is zo mooi, zo wijds, met prachtige bloeiende bloemen zoals de moerasandoorn, kogeldistels en jacobskruiskruid. Ook staat er veel doddengras. In de verte zie ik de spits van de juffertoren van Onstwedde.

Uitkijktoren Westerwolde

Wat mooi, wat mooi, wat mooi. Het enige dat ik mis is een bankje. Ik raak in gesprek met een vrouw die aan de wandel is met haar twee honden. Het gesprek gaat al snel over hoe mooi Westerwolde wel niet is. Vanaf het uitkijktorentje heb ik mooi zicht over het beekdal.

De zon breekt nu volop door. Er is weinig beschutting en daardoor al snel te warm. Links is een veld met veel kogeldistels en rechts schrikt een fazant op uit een aardappelveld en vliegt kokkerend weg. Prachtig, al die weilanden waar de natuur zijn gang mag gaan, waardoor er veel ruimte is voor wilde bloemen en allerlei soorten grassen. Ik heb in jaren niet zoveel vlinders gezien. Soms kom ik een roestige schop tegen aan de rand van een akker. Na het laatste loopbruggetje is er geen officieel voetpad, ook al zegt mijn wandelapp van wel. Ik ben afhankelijk van het pad dat de boer heeft gemaaid. Het pad komt in ieder geval in Wessinghuizen uit.

Uitzicht vanaf de uitkijktoren Westerwolde


Luchtkuuroord Wessinghuizen

Hier vloeien de Ruiten-Aa en de Mussel-Aa samen en stroomt vanaf Wessinghuizen verder als de Westerwoldse Aa. Links, aan het begin van het dorp staat een prachtige boerderij van het Westerwoldse type met gemetselde schuurtopgevel. In de sloot is een speciaal plekje om foto’s te kunnen maken.

Grote boerderij van het Westerwoldse type


Graslanden

Buiten het dorp volgt een donker bosje. Hier is het goed opletten, want ik liep hier verkeerd. Maar als je de geelblauwe paaltjes volgt, gaat het goed. Hoog in een oude eik zitten twee eksters te bekvechten. Vervolgens mag ik weer kilometers dwalen door verwilderde graslanden. Op het eind van de wandeling heb ik nog mooi zicht op de Burcht die aan de overkant van de Mussel Aa staat te pronken.

Een schitterende wandeling door Westerwolde, met ontzettend veel natuur en weinig bebouwing. Ik geef de route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
11 km

Startpunt
De Burcht
Hoofdweg 7
9698 AA Wedde

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag waterdichte schoenen, het kan er nat zijn.

Horeca
Wedde

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Westerwolde

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG