Menu Sluiten

Weg van Oudehorne

Kiekenberg • Heideveldjes • Houtwallen • Open graslanden

Een mooie wandelroute door een gevarieerd landschap rondom Oudehorne, door de bewoners aangeduid met ‘Tusken Feart en Tsjonger”. Enerzijds is de invloed van de mens duidelijk zichtbaar en anderzijds heeft de natuur een plek veroverd. Onderweg kom je over open graslanden, langs bosperceeltjes, houtwallen, vaarten en heideveldjes.

Romeinen op de Kiekenberg

De wandelroute begint op de kleine parkeerplaats bij de kleine Kiekenberg, net buiten Oudehorne. De grote Kiekenberg is het hoogste punt in de omgeving, maar daar kom ik vandaag niet. De route Weg van Nieuwehorne gaat daar echter wel over. Oorspronkelijk gaat het om 2 rivierduintjes: de grote en de kleine Kiekenberg. Stel je eens voor dat hier lang geleden Romeinen wandelden, want er zijn hier Romeinse munten gevonden. Hoe zouden de nederzettingen toen hebben geheten?

Wandelroute Oudehorne Kiekenberg

Heide

Ik laat de Kiekenberg achter mij en wandel verder over een mooie brede zandlaan. Ondanks een kakofonie van kwakende kikkers voelt het hier heel vredig. De bodem onder de bomen is frisgroen van de vele hoge varens. Citroenvlinders fladderen vrolijk voor mij uit. Vanaf het pad zijn er mooie doorkijkjes over kleine heideveldjes en weilanden.

Wandelroute Oudehorne bos

Weidse hooilanden

Eenmaal uit het bos betreed ik een smal pad. Het landschap is compleet anders, het is hier heel weids. Een zeer smal paadje loopt lijnrecht door een weiland, met prachtige bloeiende bloemen langs de slootkant. Wat is dit leuk hier, ontzettend leuk paadje. Het paadje gaat nog even door, met een korte onderbreking van een rustige doorgaande weg.

Wandelroute Oudehorne hooilanden

Bosschages

Het leuke is dat de lange rechte paden dwars door open graslanden worden afgewisseld met kronkelende paden door bosschages.

Wandelroute Oudehorne bosschages

Gemaal Riekele Hoekstra

Later kom ik uit bij een plek waar ooit de gemaal Riekele Hoekstra stond. Vanaf het gedenkmuurtje heb ik zicht op de akkerlanden, maar aan de andere kant juist op de houtwallen. De gele lis bloeit volop aan de oevers van de sloot. Ik steek de weg over en wandel verder over een ander smal paadje, vergezeld door tientallen zwevende libellen.

Wandelroute Oudehorne gemaal Riekele Hoekstra

‘t Flaeijelmantsje Nieuwehorne

Van de rust ‘rol’ ik het gezellige dorpsleven binnen van Nieuwehorne, een streekdorp dat is ontstaan in de Middeleeuwen. Voor de kerk uit 1778 staat het grappige kunstwerk ’t Flaeijelmantsje. Het is onthuld tijdens het Flaeijelfestival, een jaarlijks evenement waar het vroegere plattelandsleven centraal staat (Flaeijel = dorsvlegel).

Wandelroute Oudehorne 't Flaeijelsmantsje

Fietspad naar de Vaart

Langs het fietspad naar Compagnonsvaart bloeit wilde kamperfoelie. Schitterend! De boeren zijn druk bezig met het bewerkten van hun land.

Wandelroute Oudehorne fietspad

Wildernis van Nieuwehorne

Na het verlaten van het fietspad stap ik bijna letterlijk de wildernis in. Ook hier is weer een spannend smal wandelpad. De ondergroei bestaat uit bramen, maar gaat later over in varens. Ondanks de uitnodigende doorkijkjes moet ik toch opletten waar ik mijn voeten neerzet, om niet te struikelen over de vele boomstronken in het pad.

Schoterlandse Compagnonsvaart

De route gaat verder langs de rustige kant van de Compagnonsvaart. Ten behoeve van de afvoer van de turf groef men in het midden van de zestiende eeuw de Schoterlandse Compagnonsvaart. Aan weerskanten van de hoofdvaart ontstond een stelsel van kleinere vaarten en sloten. Deze zogenaamde ‘wijken’ kregen namen als 1e Wijk, 2e Wijk, enzovoort.

Wandelroute Oudehorne Schoterlandse Compagnonsvaart

Sint Thomasluiden Oudehorne

Op de begraafplaats van Oudehorne staat een klokkenstoel waar sinds 1617 jaarlijks tussen 21 en 31 december het Sint Thomasluiden in ere wordt gehouden. Dag en nacht luidt de plaatselijke bevolking de twee klokken om de geesten van het kerkhof te verjagen. Het luiden wordt gestimuleerd door wedstrijden te houden waarin wordt gekeken welk tweetal het best de vierkante slag, een bepaald ritme van de twee klokken, kan luiden.

Wandelroute Oudehorne begraafplaats

Laatste smal wandelpad

Het laatste stukje naar de parkeerplaats is erg fraai. Wederom over een smal pad dwars door hulst met hier en daar wat magere boompjes. Een bonte specht klimt in een boom omhoog, maar merkt mij al op waardoor hij weg vliegt. Dicht begroeid, ook weer veel varens. Op het eind nog een klein stukje heide, zo midden in het bos.

Wandelroute Oudehorne heideveld

Ondanks een lang stuk langs de Compagnonsvaart is Weg van Oudehorne een mooie landelijke wandelroute over veelal zeer smalle paadjes. Soms door het bos en een andere keer langs een sloot dwars door weilanden


Wandelroute Oudehorne kaart
PRAKTISCHE INFO
Afstand
9,8 km

Startpunt
Parkeerplaats Kiekenberg
Buitenweg
Oudehorne

OV
Bushalte Pastorielaan
Nieuwehorne

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Nieuwehorne

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Friese Wouden

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG