Menu Sluiten

Weg van Olterterp

Coulisselandschap • Overtuin Beetsterzwaag • Oude bossen • Wite Mar

Deze wandelroute gaat door de bossen rondom Olterterp. De route gaat verder door het statige Beetsterzwaag en de Overtuin en over een avontuurlijke steiger in de Wite Mar.

Deze week ga ik voor de derde keer wandelen en nu in de mooie provincie Fryslân. Meestal wandel ik hooguit twee dagen achter elkaar, en dan neem ik één of twee rustdagen. Dit vanwege de artrose in mijn voeten. Maar de temperaturen zijn nu zo lekker, dat ik de verleiding niet kan weerstaan. Voor vandaag een wandelroute vanuit Olterterp.

Olterterp

Vanuit Olterterp wandel ik direct de bossen in. De jonge berken zijn hier al bijna kaal en er ligt veel geel gekleurd blad op het wandelpad. Het is heerlijk herfstweer, of misschien moet ik zeggen nazomers weer. De zon schijnt dunnetjes door de bomen, verder is het deze dinsdagochtend nog rustig.

Coulisselandschap Olterterp

De omgeving van Olterterp bestaat uit coulisselandschap, wat ik toch altijd weer mooi vind. In het begin van de wandelroute zie ik veel frisgroene weilanden met zwart-witte koeien. Op het eind van het fietspad steekt een wit huis af tegen de strakblauwe lucht. Ik moet een stukje over de weg om in het Reigerbos te komen. Ik vind het zelf nooit fijn om langs de weg te lopen, maar het is het waard, het bos is zo ontzettend mooi. Het gras is aan weerskanten van het smalle pad erg hoog, de begroeiing in het bos is verwilderd. Het voelt alsof ik door de rimboe wandel, ik hou wel van een klein beetje avontuur. Wel moet ik goed opletten waar ik mijn voeten neerzet, want er zijn aardig wat boomwortels op het pad.

Ik hoor de snelweg, maar zie hem gelukkig niet vanuit het bos. Het mais is zo hoog dat het dak van een boerderij net boven het hoge mais uit steekt. Rechts van het pad galoppeert een jonge amazone in een weiland. Dit zijn voor mij net de dingen die een wandeling net even anders maken dan een doorsnee wandeling.

Beetsterzwaag

Via het Kerkpad West loop ik Beetsterzwaag binnen. Het was vroeger een aanzienlijk dorp vanwege de rijke adellijke bewoners. Diverse monumentale panden in de Hoofdstraat zijn stille getuigen van deze aanwezige adel. Eén van de bekendste gebouwen is Lyndenstein.

Lyndenstein
De familie van Lynden verbleef hier in de zomer. Het herenhuis werd later ondergebracht in de Corneliastichting, vernoemd naar de jong overleden Cornelia van Lynden. Het was bedoeld als gratis ziekenhuis voor Friese kinderen. De stichting is er nog, maar het huis wordt nu gebruikt als revalidatiecentrum.

Indien je meer wilt zien van Beetsterzwaag kan dat natuurlijk. Er staan aan de hoofdstraat meer monumentale panden.

Bakkerij Verloop

Voordat ik de Overtuin inga, koop ik heerlijke mueslibollen bij de leuke nostalgische bakker van Verloop. Het pand is gebouwd in het begin van de 18e eeuw en werd toen al gebruikt als bakkerij. Bij de laatste verbouwing uit 1908 werd de voorgevel vernieuwd in Jugendstil. De huidige eigenaar Verloop heeft in 2012 de bakkerij teruggebracht in de oude staat, waardoor het schitterende tegeltableau weer zichtbaar is. 

Overtuin Beetsterzwaag

Aan de overkant van Lyndenstein ligt de Overtuin. Deze tuin heet zo, omdat het tegenover het landhuis ligt, aan de overkant van de weg. Het is even over twaalf en blijkbaar is dit het moment om de hond uit te laten. Er lopen veel baasjes met hun geliefde viervoeter. Op een bankje in de schaduw eet ik een overheerlijke mueslibol.

Wallebos en Lauswolt

Het Wallebos is een juweeltje. Via de Molksingel wandel ik naar het 18-holes golfterrein Lauswolt. Hier mogen wandelaars vrij wandelen op de wandelpaden, maar niet op het golfterrein. De uitgestrekte bossen worden afgewisseld met heideveldjes en open stukjes grasland. Dit zorgt voor fraaie doorkijkjes. 

Wallebos Beetsterzwaag

Wite Mar

Ik ga van het brede zandpad af en struin naar de schaatsvijver De Wite Mar. Ik kom op het smalle kronkelpaadje geen mbt-ers tegen, want er liggen een aantal omgevallen bomen over het pad. En dan sta ik voor de verrassing van de dag. Voor mij ligt een mooie lange steiger over de vijver. Halverwege passeer ik voorzichtig een stel, zodat ik niet in het water val. Ik ben namelijk nogal een kluns en het is voor mij een kleine moeite om door een misstap langs de steiger terecht te komen. Maar alles gaat goed. We raken zelfs gezellig aan de praat.

Aan de overkant van de drukke Van Harinxmaweg staat een bordje ‘eigen weg, verboden voor onbevoegden’. Deze bordjes kom ik de laatste tijd vaker tegen. Maar ook hier mag men wandelen en de wandelknooppunten gaan hier trouwens ook langs.

Hippolytuskerk Olterterp

Nog een laatste bordje met de vermelding ‘eigen weg’ brengt mij naar het verstopte kerkje van Olterterp. Het godshuis ligt verscholen in de bossen. Na een paar honderd meter ben ik met pijnlijke voeten terug bij de auto. Mijn voeten verdienen nu eerst een paar dagen rust.

Een mooie afwisselende route langs weilanden, door oude bossen en het adellijke dorp Beetsterzwaag. Ik geef de wandelroute Weg van Olterterp:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
13 km

Startpunt
Hotel Restaurant Het Witte Huis
Van Harinxmaweg 20
9246 TL Olterterp

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed begaanbaar.

Horeca
Olterterp; Beetsterzwaag

Bron
Weg van Wandelen

Mijn Waardering
LINKS
Friese Wouden

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG