Menu Sluiten

Weg van Hemrik

Opsterlandse Compagnonsvaart • Lippenhuister heide • Skarrekiker • Ouddiep

Verrassende wandelroute over de Lippenhuisterheide, langs de Opsterlandse Compagnonsvaart het schitterend meanderend riviertje Alddjip.

Witte kerk Hemrik

Vanwege het prachtige herfstweer hadden we met familie afgesproken om te wandelen. Voor hen was de afstand een uitdaging, maar even enthousiast als wij begonnen we aan de wandelroute die naar de schitterende Lippenhuisterheide gaat. Vanaf het witte kerkje lopen we de eerste paar honderd meters door het dorp Hemrik.

Opsterlandse Compagnonsvaart

Na een smalle maar mooie bosstrook komt een stuk langs de 34 kilometer lange Opsterlandse Compagnonsvaart. De meeste lange kanalen vind ik saai, maar deze straalt iets van romantiek uit. Aan de vaart staan een aantal karakteristieke huizen. Het water nodigt vissers uit om een visje te vangen.

Geschiedenis Opsterlandse Compagnonsvaart
In 1630 begon men bij Gorredijk het kanaal te graven. Dit was voor de veenontginning en het vervoer van turf. Na 200 jaar was het eindpunt bij Smilde bereikt. De economie van Stellingwerf groeide door de turfwinning en er ontstonden vervenersdorpen zoals Ravenswoud en Haulerwijk. Op de Opsterlandse Compagnonsvaart is geen beroepsvaart meer, maar daarvoor in de plaats is de pleziervaart gekomen.

Compagnonsvaart Hemrik
Compagnonsvaart Hemrik

Watertoren Lippenhuizen

De in 1932 gebouwde watertoren, die al jaren niet meer als drinkwatervoorziening functioneert, is in de verre verte al te zien. Een jong stel kocht de toren van het drinkwaterbedrijf Vitens. Op de eerste en tweede verdieping beginnen zij een bed & breakfast. Een mooie overnachtingsplek voor de wandelaars in dit gebied.

Lippenhuisterheide

Wat is dit een mooi plekje en nog vrij rustig voor deze mooie zondagmiddag. In de even verderop gelegen bossen van Beetsterzwaag is het veel drukker. Ondanks dat de heide ook hier wordt overwoekerd met het beruchte pijpenstrootje, vind ik het gebied schitterend. Het oogt ruig en gevarieerd, maar ook sfeervol. Het heidegebied behoort tot één van de grootste van Friesland. Het is grotendeels eigendom van de familie Van Harinxma thoe Slooten.

Uitkijktoren Skarrekiker

Uiteraard maken we een stop bij de prachtige speel- en uitkijktoren de Skarrekiker. Van boven genieten we van het uitzicht op het beekdal van het Alddjip. Een tweetal nam de snelste route naar beneden: via de glijbaan. Doordat ik mijn rugzak nog op had, nam ik toch maar de trap. Een slechte smoes, ik weet het.

Alddjip (Ouddiep)
Een riviertje met meerdere namen zoals Boorne (Boarn) of Koningsdiep en stroomt van Bakkeveen tot Irnsum. Het mondde tot ver in de middeleeuwen uit in de Middelzee, een zeearm die Friesland in tweeën splitste.

Landgoed Lauswolt

Onlangs heb ik hier nog de route Weg van Olterterp | 13 km gelopen en toen nam ik een pad langs het Alddjip bewust niet op in mijn route, omdat ik dacht dat het een mountainbike-pad was. Maar een vriendelijke mountainbiker vertelde dat het pad voor iedereen toegankelijk is en dat hebben we ervaren. Wat een druk, maar ontzettend mooi pad. Het is een smal paadje met fraaie doorkijkjes vlak langs het riviertje. De zon weerkaatst op het water. We zien een aantal vliegenzwammen, helaas niet helemaal intact. Ook onze twee wandelmaatjes genieten met volle teugen, alleen daar kan ik al van genieten.

Wat hebben we genoten van deze verrassende wandelroute over de Lippenhuisterheide, de Skarrekiker waar we weer even kind mochten zijn en niet te vergeten de schitterende doorkijkjes langs het Ouddiep. Ik geef de wandelroute Weg van Hemrik:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
12 km

Startpunt
Witte kerk Hemrik
Binnenwei 22
8409 JH Hemrik

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
N.v.t.

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Friese Wouden

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG