Menu Sluiten

Weg van Nieuwehorne

De Tjonger • Tjongervallei • Idyllische sluiswachterswoning • Kiekenberg

Een verrassende en afwisselende wandelroute vanuit Nieuwehorne langs het riviertje de Tjonger, bosperceeltjes, houtwallen en over de kleine en grote Kiekenberg terug naar Nieuwehorne.

Nieuwehorne

We verlaten het dorp Nieuwehorne over een onverhard pad en zijn direct in het buitengebied. Op een zeer smal pad langs slootjes staan grote groepen weelderig bloeiende wilgenroosjes. Vanaf hier hebben we fraai zicht op de weilanden die geel kleuren door de vele dotterbloemen. In de verte zien we de bebouwing van Nieuwehorne. Wat is hier mooi, het is nu al genieten en we zijn nog maar net begonnen met de wandelroute.

Wandelroute Kiekenberg Nieuwehorne

Tjongervallei

Het wandel-fietspad met de toepasselijke naam ‘Trekvogel’ loopt stilzwijgend over naar de Tjongervallei. Aan de overkant liggen de akkers van de Tjongerdellen. Naast het wilgenroosje, dat ook hier volop aanwezig is, bloeit de grote lisdodde. De bruine ‘sigaren’ van deze grote waterplant gebruikten wij vroeger als sigaar. In het water zijn twee zwanen met elkaar aan het flikflooien. Op het gekanaliseerde riviertje de Tjonger vaart een bootje voor ons uit.

Tjonger Nieuwehorne

Tjonger

Het lieflijke Friese riviertje de Tjonger is tussen 1886-1888 ten behoeve van scheepvaart gekanaliseerd. De Tjonger vormt een taalgrens tussen het Fries en het Stellingwerfs.

Tjonger wandelroute Nieuwehorne

Sluiswachterswoning Oudehorne

In de Tjonger liggen drie sluizen: Sluis I, II en III. Vlakbij Sluis I in de Tjonger zit oud en jong te vissen. Ook hier heeft de tijd even stil gestaan. Naast de sluis staat sinds de achttiende eeuw een sluiswachterswoning. Bij deze schitterend gelegen woning is een natuurhuisje te huur.

Sluiswachterswoning Oudehorne

Kiekenberg

En dan wordt het echt genieten. Vanuit het kleine bosje wandelen we een heideveld op. Oude karrensporen zijn nog zichtbaar. De Kiekenberg bestaat uit twee rivierduintjes: de grote en de kleine Kiekenberg. Rond 11.000 voor Chr. werden deze stuifduinen, die bescherming boden tegen het soms hoogstaande water van de Tjonger, al bewoond. De heide bloeit al paars en het is nog maar juli! Bovenop de Kiekenberg staat een bult keien met de volgende Friese tekst:

Leaflik plakje smûk ferskûle
iinsen oan de Tsjongerkant
rju begroeid met blêd en blommen
moark en rusk en oare plant
moai omseame troch wat beamguod
iik en els en bjirkebeam
papekul en kantsjepôlen
seach men trochelkoar hjir stean

Geart Japiks (1886 – 1954)

Het schilderachtige decor van dit schitterend gebied prachtig verwoord in een gedicht.

Kiekenberg
De naam ‘Kikenberch’ is ontstaan in de tijd van Karel de Grote (800 na Christus). In die periode zijn hier veel Saksen geweest en de naam Kiken is Saksisch. Op deze hoogte hadden ze een mooi overzicht over de vennen en de weilanden, waar het vee kon grazen. Ook  waren de omliggende dorpen duidelijk te zien.

Kiekenberg Nieuwehorne

Iets verder ligt de kleine Kiekenberg, maar deze zien we nauwelijks in de met graan bedekte akker.

Bossen Tjongervallei

Nog een mooi stukje door de bossen van de Tjongervallei en we zijn weer terug in de harde werkelijkheid.

Bos Tjongervallei
Bossen Tjongervallei

Wat was het genieten vandaag. Ik geef de route:

PRAKTISCHE INFO
Afstand
11 km

Startpunt
P-plaats speeltuin De Sile
De Sile
8414 MR Nieuwehorne

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG