Weg van Nieuwehorne
Een verrassende en afwisselende wandelroute vanuit Nieuwehorne langs het riviertje de Tjonger, bosperceeltjes, houtwallen en over de kleine en grote Kiekenberg terug naar Nieuwehorne.
Nieuwehorne
We verlaten het dorp Nieuwehorne over een onverhard pad en zijn direct in het buitengebied. Op een zeer smal pad langs slootjes staan grote groepen weelderig bloeiende wilgenroosjes. Vanaf hier hebben we fraai zicht op de weilanden die geel kleuren door de vele dotterbloemen. In de verte zien we de bebouwing van Nieuwehorne. Wat is hier mooi, het is nu al genieten en we zijn nog maar net begonnen met de wandelroute.
Tjongervallei
Het wandel-fietspad met de toepasselijke naam ‘Trekvogel’ loopt stilzwijgend over naar de Tjongervallei. Aan de overkant liggen de akkers van de Tjongerdellen. Naast het wilgenroosje, dat ook hier volop aanwezig is, bloeit de grote lisdodde. De bruine ‘sigaren’ van deze grote waterplant gebruikten wij vroeger als sigaar. In het water zijn twee zwanen met elkaar aan het flikflooien. Op het gekanaliseerde riviertje de Tjonger vaart een bootje voor ons uit.
Tjonger
Het lieflijke Friese riviertje de Tjonger is tussen 1886-1888 ten behoeve van scheepvaart gekanaliseerd. De Tjonger vormt een taalgrens tussen het Fries en het Stellingwerfs.
Sluiswachterswoning Oudehorne
In de Tjonger liggen drie sluizen: Sluis I, II en III. Vlakbij Sluis I in de Tjonger zit oud en jong te vissen. Ook hier heeft de tijd even stil gestaan. Naast de sluis staat sinds de achttiende eeuw een sluiswachterswoning. Bij deze schitterend gelegen woning is een natuurhuisje te huur.
Kiekenberg
En dan wordt het echt genieten. Vanuit het kleine bosje wandelen we een heideveld op. Oude karrensporen zijn nog zichtbaar. De Kiekenberg bestaat uit twee rivierduintjes: de grote en de kleine Kiekenberg. Rond 11.000 voor Chr. werden deze stuifduinen, die bescherming boden tegen het soms hoogstaande water van de Tjonger, al bewoond. De heide bloeit al paars en het is nog maar juli! Bovenop de Kiekenberg staat een bult keien met de volgende Friese tekst:
Leaflik plakje smûk ferskûle
Geart Japiks (1886 – 1954)
iinsen oan de Tsjongerkant
rju begroeid met blêd en blommen
moark en rusk en oare plant
moai omseame troch wat beamguod
iik en els en bjirkebeam
papekul en kantsjepôlen
seach men trochelkoar hjir stean
Het schilderachtige decor van dit schitterend gebied prachtig verwoord in een gedicht.
Kiekenberg
De naam ‘Kikenberch’ is ontstaan in de tijd van Karel de Grote (800 na Christus). In die periode zijn hier veel Saksen geweest en de naam Kiken is Saksisch. Op deze hoogte hadden ze een mooi overzicht over de vennen en de weilanden, waar het vee kon grazen. Ook waren de omliggende dorpen duidelijk te zien.
Iets verder ligt de kleine Kiekenberg, maar deze zien we nauwelijks in de met graan bedekte akker.
Bossen Tjongervallei
Nog een mooi stukje door de bossen van de Tjongervallei en we zijn weer terug in de harde werkelijkheid.
Wat was het genieten vandaag. Ik geef de route: