Weg van Nijeberkoop
Een schitterende wandelroute door Diakonieveen, een uniek stukje natuur met schitterende vennen. Langs de kleine plas Catspoele met unieke libellensoorten, over de Dellebuursterheide en als laatste langs rivier de Tjonger. Vlakbij de parkeerplaats staat een mooie vrijstaande klokkenstoel.
Diakonieveen
Wat een uniek stukje natuur. Links liggen twee vennetjes met daarin dode bomen, waardoor het iets mysterieus heeft. Vooral met de zon op het water ziet het er nog specialer uit. Ik ben hier helemaal alleen en het is er zo stil, het is zo vredig.
Het pad gaat vervolgens door het bos langs het grootste ven. In de bocht staat een bankje, vanwaar ik kan genieten van al het moois en de enorme stilte. Op een open stuk grazen runderen. Op het eind is een parkeerplaats met meerdere picknickbankjes. Ik steek de weg over en ga verder richting Delleburen.
Diakonieveen
De naam stamt uit de tijd dat de diakonie van Nijerberkoop voor de armen zorgde en daar turf voor hen won. De kerkelijke armenzorg vond dat de plaatselijke bevolking ’s winters geen kou mocht lijden. De tegenwoordige plassen zijn overblijfselen van die vervening.
Libellen bij de Catspoele
Verderop, in Klein Delleburen bevindt zich de Catspoele, een plas met unieke libellensoorten. Hier zijn maar liefst 50 soorten waargenomen. Vanaf de grote vlonder observeer ik een aantal van deze sierlijke gevleugelde insecten. Ik zie slechts twee zitten op een waterplant. Stiekem had ik toch meer verwacht.
Dellebuursterheide
De Dellebuursterheide is ‘huge’. Grote delen van de heide zijn droog en open. Op de hei ligt de plaggenhut Waldushut, genoemd naar Evert Waldus. Hij was de eerste opzichter van dit gebied sinds de aankoop in 1951. De hut is altijd open en is een mooie rust- en schuilplaats. Ook hier kom ik verder niemand tegen. De stilte is bijna overweldigend.
Riviertje de Tjonger
Ik moet nog een stuk langs de weg richting Sluiszicht en dan kan ik over een zandpad langs de rivier de Tjonger. Wat is het hier mooi. Boven de waterplanten vliegen veel blauwe waterjuffers onrustig heen en weer.
Kuinder en Tjonger
Bijzonder is dat dit riviertje twee namen draagt: een Friese naam, de Tjonger en een Stellingwerfse naam, de Kuinder. De Tjonger vormt een taalgrens tussen het noordelijke Friese taalgebied en ten zuiden het Stellingwerfse taalgebied.
De naam Tjonger heeft te maken met het Oudfriese ‘tiona’ en het oud-Saksisch tiunan, teona. Woorden die verwijzen naar ‘schade doen’, schade berokkenen. De Tjonger werd als een ‘kwaadaardige’ rivier beschouwd, het was een ‘razend water’.
Later volgt een smal pad tussen het gipskruid door. Ik word letterlijk ingesloten door de witte bloemen.
Klokkenstoel Nijeberkoop
Voordat ik weer terug ben bij de parkeerplaats, kom ik langs een begraafplaats, waar nog een mooie vrijstaande klokkenstoel staat. Ik neem even plaats op het bankje en geniet van de stilte, ook een moment om de schitterende route even te laten bezinken.
Begraafplaats Egypte Nijeberkoop
De vrijstaande klokkenstoel, van boven voorzien van een dak, komt op kerkhoven in het noorden van Nederland veel voor, voornamelijk in Friesland en de kop van Overijssel. Vrijstaande klokkenstoelen werden vaak gebouwd omdat armere dorpen zich wel een eenvoudig kerkgebouwtje konden veroorloven, maar geen toren waarin de luidklok zou moeten hangen. Bovendien was de ondergrond zacht en veenachtig, waardoor er met verzakking rekening gehouden moest worden. In de tweede wereldoorlog is de klok uit de klokkenstoel weggevoerd en niet meer teruggekomen. Later is de klokkenstoel weer voorzien van een nieuwe klok.
Een wandelroute over schitterende natuurgebieden zoals de Dellebuursterheide en Diakonieveen waar het nog echt stil is. Ik geef de route:
PRAKTISCHE INFO |
Afstand 15 km Startpunt P-plaats naast CR Boszicht Bovenweg 26 8422 DH Nijeberkoop Honden Aangelijnd toegestaan Toegankelijkheid Goed begaanbaar. Horeca Café Restaurant Boszicht Bron Weg van Wandelen Mijn waardering |
LINKS |
Friese Wouden |
ALLE FOTO’S