Menu Sluiten

Weg van Wijnjewoude

Duurswouderheide • Adellijke bossen • Uitzichtpunt • Freulevijver

Deze wandelroute gaat over Duurswouderheide, het grootste heidegebied van Friesland, langs vennen en door het Oude Bosch met de Freulevijver.

Vanuit Wijnjewoude ben ik al snel op het landgoed De Slotplaats. Het is er ontzettend stil, het enige geluid is het tjilpen van de vogels.

Landgoed De Slotplaats

Achter in het bos worden twee vijvers verbonden door een houten vlonder. Ik neem plaats op het bankje dat gelukkig nog vrij is. Ik kom ogen te kort, zo mooi is het. Het water spiegelt door het zonlicht en kikkers kwaken er vrolijk op los.

Oude Bosch en Freulevijver

Via een fietspad kom ik in ’t Oude Bosch. Vanuit het romantisch prieeltje heb ik mooi uitzicht op de Freulevijver, waar rondom oude rododendrons uitbundig bloeien.

Oude Bosch en Freulevijver
Het Oude Bosch was ooit een particulier landgoed dat in 1880 werd aangelegd door de adellijke familie Lycklama à Nijeholt. Dat is nu nog terug te zien aan de ooit statige beukenlanen in het gebied.
Rond 1900 werd een meertje in opdracht van Freule Eritia Lycklama à Nijeholt (1845-1902) vergroot en omgevormd tot een vijver. Bij de vijver liet zij een theekoepel en een botenhuis aanleggen voor haar gasten. De theekoepel brandde af en werd vervangen door een prieeltje.

Freulevijver met bloeiende rododendrons

Kerk Duurswoude

Vlak voor het kleine kerkje ontmoet ik een wandelaar voor de tweede keer. Deze man maakt dagelijks een groot ommetje rondom Wijnjewoude. Hij vertelt mij iets over de geschiedenis van het kleine laatgotisch kerkje. Zo kom ik meer te weten over de restanten van Noormannenpoortjes. Via deze ‘poorten’ gingen mannen en vrouwen apart de kerk binnen en woonden gescheiden de dienst bij. 

Kerk Duurswoude

Duurswouderheide

En dan na grote stukken bos ben ik aangekomen bij ‘het mooiste stukje Drenthe in Friesland’, zoals de Drenten De Friese Wouden gekscherend noemen. Duurswouderheide is met 150 hectare het grootst overgebleven heidegebied in Friesland. Het is schitterend.

Duurswouderheide
Schapen op Duurswouderheide

Oberservatiepunt Duurswouderheide

Ik klim naar het observatiepunt en ben dan heel even sprakeloos. De heuvel is niet zo hoog, maar het uitzicht is zo verrassend. Beneden zag ik van dichtbij twee vennen liggen, maar van bovenaf heb ik een helicopterview over alle grote vennen in het heidegebied. Zo zie ik in de verte Duursma’s Dobbe en Modderpoel. Het is zo adembenemend mooi dat niets hier vandaag nog tegenop kan.

Observatiepunt Duurswouderheide

Een schitterende afwisselende wandelroute over een landgoed, door oud adellijk bos met een freulevijver en als knaller het uitzicht vanaf het observatiepunt Duurswouderheide. Ik geef de route:

Wandelroute Duurswouderheide
PRAKTISCHE INFO
Afstand
14 km

Startpunt
Hotel Restaurant De Stripe
Duerswâld 23
9241 GW Wijnjewoude

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed begaanbaar.

Horeca
Wijnjewoude

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Gebied
Friese Wouden

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG