Menu Sluiten

Weg van Kalenberg

Vaardorpen • Rietlanden • Water • Moerasbos

Een korte maar mooie wandelroute vanuit het kleine vaardorp Kalenberg dwars door het Nationaal Park de Weerribben. Onderweg zie je veel rietlanden, water, moerasbos en de idyllische vaardorpen Nederland en Wetering. Met een beetje geluk hoer je de hoemp van de roerdomp. En dat alles op slechts 9 km!

Kalenberg dorp

Het is 6 uur in de ochtend als ik begin aan mijn wandelroute. In het dorp is het nog rustig en de meeste mensen liggen nog op één oor.

Kalenberg
Kalenberg werd in 1313 door vluchtelingen en horigen gesticht als Calumburg. Het dorp heeft daarna verschillende namen gehad, zoals Kaleberghe en Callenburgh, totdat de naam Kalenberg bleef. Na de turfgraverij richtten de Kalenbergers zich op visserij, veehouderij en rietteelt. Het Kalenberger riet is erg gewild en beroemd in binnen- en buitenland. In 1795 had Kalenberg nog 333 inwoners, nu slechts 220. De in 1958-’59 aangelegde weg maakte een einde aan de geïsoleerde ligging van het dorp.

wandelroute Kalenberg Kalenberger riet

Kalenbergergracht

Ook de gracht ziet er nog verlaten uit. De brug gaat om 8 uur open en dan is het meestal gedaan met de rust. Op het fietspad is het dan gezellig druk met wandelaars en fietsers en op het water met roeiers, kano’s, punters en plezierbootjes. Talloze bruggetjes domineren Kalenberg. Ik heb ze niet geteld, maar keek het thuis even na. Alleen al op Kalenberg Zuid kwam ik over 14 bruggetjes, dus totaal 28!

wandelroute Kalenberg Kalenbergergracht

Bos Kooibomenpad

Staatsbosbeheer is druk bezig met herstelwerkzaamheden aan het Kooibomenpad. Het zal vast een goede reden hebben dat er zoveel bomen gekapt zijn, maar het moet toch van mijn hart dat ik moeite heb met de open plekken in het kleine moerasbos aan de Heer van Diezenvaart.

Vogelkijkhut Weerribben

Vlakbij de vogelkijkhut zijn veel libellen. Ik neem even de tijd om een blik te werpen over het water en lage riet vanuit de hut. Terwijl ik iets later rustig verder wandel, hoor ik ineens het opvallende geluid van de roerdomp. Ik blijf stil staan en neem plaats op het bankje. Meerdere keren hoor ik hoemp, heel helder zelfs, maar helaas zie ik deze schitterend met bruingeel getekende rietreiger niet.

Vrolijke koeien

Voor het kleine gehucht Nederland ga ik over een onverhard pad de natuur in. Het goudgele licht van de opkomende zon schijnt over de nog vochtige graslanden. Het lijkt alsof de koeien verrast zijn om op dit vroege uur een mens te zien. Ze rennen mij enthousiast tegemoet. Een stroomdraad houdt ons op afstand. Ik maak een aantal foto’s en terwijl ik doorloop, rennen ze vrolijk met mij mee. Wat een gezelligheid zo vroeg in de ochtend.

Buurtschap Nederland

Ook Nederland is een voorbeeld van een vaardorp. Er loopt nu één weg door Nederland die in het gehucht ook nog eens van naam verandert.

Vaardorp
Een vaardorp is in de strikte definitie een kleine plaats die niet langs een weg, maar langs een waterloop is ontsloten. Helaas hebben veel, zo niet alle van deze plaatsen het oorspronkelijke karakter door wegenaanleg verloren.

Roerdomp

In dit deel van de wandelroute staat nog voldoende ongemaaid goudgeel riet. En jawel, ook hier hoor ik de heldere roep van de roerdomp. Wat is dat toch bijzonder. Enkele weken geleden had ik nog nooit van deze vogel gehoord, maar door de wandelroute Weg van Feanwâlden, waar ik hem voor het eerst zag, ben ik momenteel helemaal in de ban van de roerdomp. Ik blijf weer een aantal minuten staan om te genieten. Niet alleen van de roerdomp, maar ook van de schilderachtige omgeving.

Smaragdlibel

De roerdomp laat zich dan niet zien, maar dikke smaragdlibellen des te meer. Zwermen vliegen om mij heen. Ze zijn veel te druk om zich te laten fotograferen. Gelukkig poseert één heel rustig op het blad van de vlierbloesem.

Kraggenlandschap

Het landschap waar ik doorheen loop heet ook wel kraggenlandschap. Het vond zijn oorsprong in de turfwinning en wordt gekenmerkt door veel water, uitgestrekte rietlanden, afgewisseld met natte bosperceeltjes en kletsnatte graslanden. De graslanden staan nu bomvol bloemen en bloeiende grassen. Zo wil ik mijn tuin ook!

Wetering West

Het onverharde pad komt uit in het nabijgelegen waterdorp Wetering. Ik merk dat het al wat later is, hier zijn de eerste mensen al op. In de vaart liggen een aantal bootjes aangemeerd met de gordijntjes nog dicht.

Diepe Wiede

Als ik de Wetering achter mij laat, ligt er vlak voor de Kalenbergergracht een grote plas, de Diepe Wiede. De verharde weg eindigt hier, maar gaat na een idyllisch witte ophaalbrug over in een fietspad.

Rimboe (Amazone van Kalenberg)

Ik bevind mij nu in een ruig moerasbos. De naastgelegen overwoekerde sloot wordt door watersporters ook wel Kleine Amazone genoemd. Hier hoor ik alleen het kwaken van de vele kikkers en het gezang van de vogels. 

Kalenberg Zuid

Over het fietspad wandel ik terug langs Kalenberg Zuid. Het is inmiddels na achten en drukker. Fietsers komen mij tegemoet en ook de eerste boten passeren de brug. Gelukkig staat de brug nu nog meer dicht dan open en kan ik rustig doorlopen tot het Rietershuys. De wandeling zit er weer op, maar wat is de Weerribben mooi in de vroege ochtenduren.

Weg van Kalenberg is een heerlijke natuurwandeling door één van de mooiste natuurgebieden van Nederland: de Weerribben-Wieden. Ondanks dat grote delen over verharde paden gaan, is het genieten van de stilte en de overweldigende natuur en het idyllische vaardorp Kalenberg. Wel wil ik jullie aanraden om deze route vroeg in de ochtend of buiten het toeristenseizoen te maken, vanwege de drukte op de fietspaden. Als je van open gebied houdt, wandel deze route niet in de maanden juni tot september, het riet staat dan hoog, waardoor je minder zicht hebt. Ik geef deze route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
9,4 km

Startpunt
HCR Het Rietershuijs
Kalenbergerpad 7
8377 HL Kalenberg

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Restaurant Watergang

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Nationaal Park Weerribben-Wieden

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG