Menu Sluiten

Weg van Blesdijke

Een afwisselende wandelroute in de landelijke omgeving rondom de dorpen Blesdijke en Paasloo. Je wandelt over kronkelpaadjes door dichte bossen, heideveld en langs kasteel Stoutenburght. Deze wandeling is te combineren met de route Weg van Paasloo tot een route van 12 km.


Ruig bos rondom Blesdijke

De bossen zijn hier heerlijk dicht en ruig. Onder de bomen is veel begroeiing zoals struiken, varens en bramen en de smalle bospaden kronkelen zich een weg door deze groene rimboe.

Wandelroute Blesdijke Bos met smalle kronkelende paden en veel onderbegroeiing.

Blesdijke
Blesdijke is een klein dorpje dat stamt uit de Middeleeuwen. Het beschikt over verschillende historische bezienswaardigheden en zelfs een ‘chateau’. Daarnaast is het dorp omringd door natuur en rust.

Imposante naaldbomen

Loofbomen worden afgewisseld met metershoge naaldbomen. Deze zijn aan de onderkant erg kaal, maar de varens geven wat kleur op de bodem.

Wandelroute Blesdijke Stammen van veel dunne naaldbomen en varens op de bodem.

Blesdijkerheide

We zijn aangekomen bij de Blesdijkerheide. We verwachtten een heideveld met veel heide, maar helaas is daar weinig van over. Ooit was de Blesdijkerheide een groot heidegebied tussen De Blesse en Paasloo, waar schapen graasden onder de hoede van een herder. Dit alles is verleden tijd, want met de komst van kolonie Willemsoord werden grote delen van de ‘woeste gronden’ ontgonnen en veranderd in landbouwgebied. Een klein gedeelte werd ingeplant met naaldbomen, maar gelukkig rest er nog een klein perceeltje heide.

Wandelroute Blesdijke Blesdijkerheide

Kasteel Old Stoutenburght

Kasteel Old Stoutenburght is misschien wel het meest indrukwekkende bouwwerk van Zuidoost Friesland. Ik vind het in ieder geval wel heel bijzonder. Gregorius van Stoutenburgh alias Gregorius Halman startte in 1990 met de bouw van dit fantasiekasteel. Zonder bouwtekeningen en bouwvergunningen begon hij te bouwen in zijn achtertuin en nog steeds is het niet klaar. Het bouwwerk is alleen op afspraak te bezichtigen. Ga voor meer informatie naar Blesdijke info.

Wandelroute Blesdijke Kasteel Old Stoutenburght

Spinnentijd

De herfst is begonnen en dat betekent dat ook de spinnen zich weer laten zien. We zagen al meerdere spinnenwebben zonder spin, maar deze kruisspin kan de avondzon waarschijnlijk wel waarderen.

Wandelroute Blesdijke Kruisspin maakt een web in struikheide.

Landelijke omgeving Blesdijke

Naast bos en heide zijn er ook akkers met mais en groene weilanden. Wij verbazen ons over de rust en hoe de landelijke omgeving wordt afgewisseld met kleine bosperceeltjes.

Wandelroute Blesdijke Maisveld naast sloot met smal wandelpad.
Wandelroute Blesdijke 5 schapen op grasveldje tussen naaldbomen.

Zebra of paard?

Wij mensen weten ons soms opvallend en authentiek te kleden, maar paarden kunnen dat dus ook. Of zou dit paard graag een zebra willen zijn? Oordeel zelf!

Wandelroute Blesdijke Zwart paard met kleed in zebraprint

Smalle kronkelende bospaden

Na een klein stukje over de weg duiken we het bos weer in. Ook hier weer struinen we over smalle kronkelende paden.

Wandelroute Blesdijke Smal wandelpad door dichte struikgewassen.

Even koe kiekn

Midden in het bos staat een originele kruk, gemaakt van een boomstam, die mij uitnodigt om koeien te kijken. Tja, dat laat ik mij geen twee keer zeggen. Even de voeten rust gunnen en genieten van de avondzon en de koeien.

Wandelroute Blesdijke Vrouw op boomstam met tekst koe kiek krukkien.

De wandelroute Weg van Blesdijke is met de route Weg van Paasloo te combineren tot een route van 12 km. Download kaart of GPX-bestand van de lange route.

Alle foto’s

Horeca
Rustpunt Camperplaats Stoutenburght
Markeweg 35
8398 GK Blesdijke

Overnachten?
Zoek je een overnachting in Blesdijke of omgeving? Check dan hier de mogelijkheden. 


6,1 km rondwandeling
P-plaats Friese Veldweg
Friese Veldweg
8398 ET Blesdijke
kan nat/ modderig zijn
Ja
Aangelijnd toegestaan
Weg van Wandelen
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering

DEEL DIT BLOG