Menu Sluiten

Weg van de Weerribben

Wandelroute van 12 km door het waterrijke natuurgebied de Weerribben met natte rietlanden, moeras en het dorpje Kalenberg.


Buitencentrum Weerribben

De route begint bij het buitencentrum Weerribben in Ossenzijl. Hier bevindt zich een permanente expositie over het ontstaan van de Weerribben.Het is nu echter rustig bij het buitencentrum, want deze is de hele maand december gesloten. Raadpleeg voor actuele openingstijden Buitencentrum Weerribben.

Nationaal Park Weerribben-Wieden
Het NP Weerribben-Wieden is een waterrijke oase van rust en ruimte en is met haar rietlanden, moerassen en trilvenen uniek in Nederland. Het is met 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het gebied is ontstaan door afgraving van het veen. De Weerribben is een puzzel van stukjes land en smalle waterloopjes. De vroegere houten spinnenkopmolens zijn tegenwoordig vervangen door kleine metalen windmolentjes. Ze worden ingezet om water in te pompen in de rietvelden, zodat de kleine stukjes land nog net begaanbaar zijn om er te kunnen maaien of vee te laten grazen.

Moerasbos en trilveen

Het eerste gedeelte van de wandeling gaat door moerasbos. Ik kuier tussen immense natte rietvelden en de Bokvaart, waar ik geniet van mooie doorkijkjes. Er liggen hier meerdere vlonderpaden, zodat je toch een beetje droog het gebied kunt doorkruisen. De bodem bestaat hier grotendeels uit trilveen. Trilveen is een zeldzaam bodemtype, die vooral uit zegge- en graswortels bestaat en op water of slappe modder drijft. Het komt alleen voor in laagveengebieden.

Vervenershuisjes

Als ik het natte gebied uitkom, wandel ik een lang stuk langs de Hoogeweg. Hier staan nog een aantal vervenershuisjes die er uitzien als Hans en Grietje huisjes. Het is hier ontzettend stil, ik hoor zelfs geen auto’s. Wel zie en hoor ik een aantal eenden spartelen en kwaken op het water. Het uitzicht is weids, soms steekt er een windmolentje boven het vele riet uit.

Ik raak aan de praat met een andere wandelaar die hetzelfde rondje wandelt. Zij wordt vergezeld door haar hond. Gezellig kletsend lopen we samen tot de brug van Kalenberg.

Kalenbergerpad

Het fietspad is aangelegd op een van de ribben en aan weerskanten omgeven door bomen. Gemeente Steenwijkerland wil het wandel- en fietspad met een meter verbreden om de verkeersveiligheid te vergroten. Hiervoor zullen dan een aantal oude bomen gekapt moeten worden. Als ik dat soort berichten hoor, moet ik toch altijd weer slikken, want die mooie grote dikke bomen heb je niet zomaar weer.

Kalenberg

Ik ben aangekomen in het idyllisch gelegen dorp Kalenberg aan de Kalenbergergracht. Een groot deel van het dorp is alleen over het water te bereiken. De terrassen aan het water die in de zomermaanden vol zijn, staan nu leeg.

Grote vuurvlinder
In dit gebied komt ook de bijna uitgestorven grote vuurvlinder voor. Deze kleine vlinder leeft alleen nog maar in de Weerribben en een paar natte gebieden in de omgeving. Susan Oosterlaar uit Kalenberg is weerribbenfotograaf én schrijfster van het prachtige boek ‘De Grote vuurvlinder’. Zie voor meer informatie www.degrotevuurvlinder.nl

Kalenbergergracht

Vanuit Kalenberg volgen 4,5 kilometers langs de Kalenbergergracht. In de zomermaanden is het hier enorm druk met fietsers en pleziervaart, maar vandaag is het heerlijk rustig langs en op het water. Aan de overkant van het water kronkelt rook uit een schoorsteen.

Schattige boerderijtjes weerspiegelen in het water. Een enkele hardloper trotseert ook de kou, maar verder kom ik niemand tegen. Het fietspad wordt talloze keren onderbroken door lage fietsbruggetjes.

Ossenzijl

Uiteindelijk kom ik uit in Ossenzijl. Ook hier is het nu rustig, maar per jaar passeren duizenden boten Ossenzijl. Dat betekent dat de brug in de zomer soms meer open dan dicht is.

Historie Ossenzijl
De naam Ossenzijl komt misschien van Ossies Siel. Het verhaal gaat dat begin 15e eeuw de familie Osse een kleine sile (sluis) heeft gebouwd in een dijk. Rondom de sluis ontstond het gelijknamige buurtschap. In de jaren dertig van de vorige eeuw is de sluis gesloopt.

Vanuit Ossenzijl is het nog een klein stukje naar het buitencentrum.


INFO
Afstand
12 km

Startpunt
Buitencentrum Weerribben
Hoogeweg 27
8376 EM Ossenzijl

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed begaanbaar.

Horeca
Ossenzijl; Hoogeweg; Kalenberg

Bron
Weg van Wandelen
LINKS
Weerribben

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG