Menu Sluiten

Weg van Feanwâlden

Giethoorn van Friesland • Natte graslanden • Rietvelden • Moerasgebied

Deze wandelroute begint in Feanwâlden (Veenwouden), een dorp dat ligt aan een van de mooiste kleine natuurgebieden van Friesland: it Bûtefjild. Van Feanwâlden ga je verder door Feanwâldsterwal, ook wel het het Giethoorn van Friesland genoemd en daarna is het alleen maar genieten van de natuur van de deelgebieden van It Bûtefjild.

Na een korte rit met de trein kom ik heerlijk ontspannen aan op het moderne station van Feanwâlden. Dit kleine dorp ligt aan de rand van het nog onbekende natuurgebied It Bûtefjild dat bestaat uit natte graslanden en rietvelden. Verder is Feanwâlden bekend om de enige Schierstins dat Friesland nog heeft. Maar laat ik eerst maar eens beginnen met de wandelroute.

Wandelroute Feanwâlden (Veenwouden)

Veenwoudsterwal

Grenzend aan Feanwâlden ligt Feanwâldsterwal (Veenwoudsterwal), een prachtig klein dorp met een opvallend karakter. Een smalle vaart ligt naast de hoofdstraat, ook wel De Wâl genoemd. De aanliggende woningen hebben allemaal een eigen bruggetje. In het dorp is zelfs een hotel-eetcafé, met de leuke naam ’t Dûke Lûk. Feanwâldsterwâl dankt haar bestaan aan de ontginning van laagveen, dat al in de 15e eeuw werd ontgonnen door de Schiere Monniken. Deze monniken woonden in de Schierstins in Feanwâlden.

Wandelroute Feanwâlden (Veenwouden) Feanwâldsterwal

It Bûtefjild

Ik verlaat het dorp via een leuk achterpad onder een spoortunnel door en bevind mij direct al in het agrarisch buitengebied. Een kilometers lang kronkelend fietspad brengt mij naar het begin van It Bûtefjild.

Het Bûtefjild
Het Bûtefjild is een uniek natuurgebied met veel verschillende landschapstypen. Denk aan natte schrale graslanden, verlandde petgaten tot open waterplassen. Weidevogels zijn gek op dit gebied en die zijn hier dan ook volop. Het Bûtefjild bestaat uit meerdere deelgebieden zoals Ottema-Wiersmareservaat, Oer de Wiel, Sippen-Finnen, Swarte Broek, Houtwiel. Ze zijn niet allemaal toegankelijk voor publiek.

Observatiepunt Sippen-finnen

Iets steekt vlak voor mij het fietspad over. Het blijkt een rat te zijn. Rustig loopt hij verder het gras in waar hij uiteindelijk ineengedoken blijft zitten. Ik beklim de roestige observatietoren en kijk uit over het gebied Sippen-finnen. Vroeger bestond dit alleen maar uit woeste grond. Helaas is het nu niet toegankelijk vanwege het broedseizoen. De ophaalbrug ligt opzij gedraaid, zodat niemand erop kan.

Ottema-Wiersmareservaat

Iets verder ligt het  Ottema-Wiersmareservaat. Dit is een veenlandschap, genoemd naar de eigenaren van het Bûtefjild, Ottema en Wiersma. Zij kochten het gebied om ontginning te voorkomen. Zo heeft het Bûtefjild er dus overal uitgezien. Een landschap vol plassen, poelen, rietvelden en natte hooilanden.

Waterplassen en moerasbos

Na een klein stukje over de weg schiet ik het natuurgebied weer in. Dit is het domein van de ganzen. Het zijn er zoveel, de een kakelt nog harder dan de ander. Het is hier prachtig, met al dat water en riet. De rust is overweldigend. Ik kom geen mens tegen. Een hoogholtje brengt mij naar de overkant van de vaart. Geen mensen, maar wel veel schapen. Ik probeer er langzaam omheen te wandelen, zodat ze niet teveel opschrikken.

Kunstwerk De Skosse fan ’t Butefjild

Bij een groot water ligt het kunstwerk ‘de skosse fan ’t Butefjild’. Het symboliseert de relatie tussen het verleden, vandaag en de toekomst. In de iistiiden zijn veel stenen uit Scandinavië weg in Butefjild terecht gekomen.

Roerdomp in It Bûtefjild

Ik drink wat water bij de picknickbank aan de Goddeloze Weg en wil verder wandelen. Voor het riet sta ik even stil om te genieten van de weerspiegeling van de wolken in het water. Ik zie iets vreemds zitten in het riet. Geen idee hebbend wat het is, doe ik een stap naar voren en dan vliegt ‘het’ ineens weg. Pas thuis weet ik wat ‘het’ was: een roerdomp. Enorm balen dat ik geen foto heb gemaakt, maar ook ontzettend blij dat ik zo’n zeldzame prachtige rietreiger heb gezien.

Deelgebied De Houtwiel

De roerdomp zat in het riet in een deelgebied van It Bûtefjild, de Houtwiel. Hier is de natuur alweer anders, maar ook weer schitterend. Het is opener met veel plassen. In het gebied lopen Exmoor pony’s, runderen en schapen.

Bijzondere schapen

De pony’s en runderen zie ik niet, wel een paar hele bijzondere grijszwarte schapen. De vacht hangt in lappen op de grond. De schapen lijken op het schapenras Gotland pelsschaap.

Feanwâldster Feart

Ik steek een klein bruggetje over en wandel langs de Feanwâldster Feart terug naar Feanwâlden.

Schierstins Feanwâlden

Maar voordat ik de trein pak, breng ik nog even een bezoek aan de monumentale Schierstins, de enige middeleeuwse torenstins in Friesland die bewaard is gebleven. Het is ook het enige steenhuis die voor publiek geheel te bezichtigen is. In het bijzondere verdedigingswerk uit 1300 is een permanente tentoonstelling met kaarten, filmpjes, foto’s en door krijgsgeweld beschadigde schedels. Het vertelt het verhaal uit de tijd van de hoofdelingen en de boerenadel in Friesland. Het museum is echt de moeite waard. Ga voor meer informatie en openingstijden naar de website van De Schierstins.

De wandelroute gaat door het schitterende, nog vrij onbekende natuurgebied It Bûtefjild dat direct grenst aan het dorp Feanwâlden. Persoonlijk vond ik het jammer dat er weinig onverharde wandelpaden zijn en dat de wandelaars daardoor veel over fietspaden moeten lopen. Maar dat neemt niet weg dat het volop genieten is van de bijzondere natuur en als je, net als ik, het geluk hebt om een roerdomp tegen te komen, kan je dag niet meer stuk.


PRAKTISCHE INFO
Afstand
15,6 km

Startpunt
Station Feanwâlden

Honden
Verboden voor honden

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Eetcafé Dûke Lûk
Station Feanwâlden

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Bûtefjild

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG