Menu Sluiten

Weg van Dwarsgracht

Dwarsgracht • Beulakerwijde • Beulakerpolder • Weerribben-Wieden

Deze wandelroute gaat door het pittoreske waterdorp Dwarsgracht met zijn prachtige boerderijtjes en de vele bruggetjes. Verder gaan we door de rietlanden van het nationaal park Weerribben-Wieden.

Dwarsgracht

Dwarsgracht is misschien wel één van de mooiste plekjes van Nederland. Persoonlijk vind ik het mooier dan het drukke Giethoorn. In de zomer is het er gezellig druk met bootjes, wandelaars en fietsers. Nu, op een maandag midden in de winter kom ik bijna geen mens tegen, op de  postbode en 2 jonge vissers na. Het lieflijk dorpje bestaat uit vele met riet bedekte huizen en smalle bruggetjes over de gaten. In de verte schiet een punter onder een bruggetje door.

Oogverblindend wit fietspad

Ik verlaat Dwarsgracht en ga verder over een oogverblindend wit fietspad langs de Rietlanden. Het fietspad is nieuw en veel breder dan het oorspronkelijk schelpenpad. In de Weerribben-Wieden worden bijna alle fietspaden vernieuwd naar een breedte van 2,5 meter. Niet alle omwonenden zijn hier blij mee, iets wat ik goed kan begrijpen. Door die brede witte betonpaden verdwijnt het lieflijke van het gebied een beetje. Wat was er mis met de smalle schelpenpaadjes? In het water liggen een aantal woonboten. Mooi rustig plekje om te wonen.

Beulakerpolder en Beulakerwijde

Het fietspad gaat verder langs de Beulakerwijde, het grootste meer van de kop van Overijssel. Er staan een paar zeer oude knotwilgen langs het pad. Schitterend. Ook heb ik vaak prachtige uitzicht over het water. Aan de overkant zie ik de watertoren van Sint-Jansklooster. Verderop steekt de vogelkijkhut de Vogelwiek boven het riet uit. Ik besluit om maar even kijkje te nemen. Binnen heb ik mooi zicht op de bungalowpark Bodelaeke en de Weerribben-Wieden met al zijn riet. De rietsnijders zijn al druk bezig met het snijden van het riet.

Rietschoven

Ik kom uit bij een rietveld waar riet aan schoven staat te drogen. Prachtig om te zien hoe dit nog op de oude manier wordt gedaan. Een kleine rode trekker met een aanhangwagen vol balen riet staat voor de Beulakerwijde te wachten op zijn chauffeur.

Fietspad Beulakerpolder en Bungalowpark Bodelaeke

Even later wandel ik over een mooi lang fietspad dwars door de Beulakerpolder. Aan weerskanten is water. Rechts ligt het kleurrijke bungalowpark Bodelaeke. In het water zwemt een verliefd zwanenkoppel.

Langs de Cornelisgracht

Via een klein bruggetje steek ik de Cornelisgracht over en wandel vervolgens een stuk langs de weg. Helaas het minst leuke gedeelte van de route. Maar terwijl ik over de weg loop, geniet ik van de oude nostalgische en moderne woonboten die in het aangrenzend kanaal liggen. Voor de brug sla ik rechtsaf. Aan de overkant zie ik het witte betonnen fietspad liggen waar ik eerder die dag had gewandeld.

Bruggetje Oude Kerkweg

Het laatste gedeelte van de route gaat dwars door de rietlanden. Werklui zijn bezig met het restaureren van de brug aan de Oude Kerkweg. Ook hier zijn rietsnijders druk bezig. Overtollig riet wordt verbrand. De rook is van veraf al te zien. Een rietsnijder ziet mij lopen en zwaait mij vanuit de verte vriendelijk toe. Mijn wandeling zit er weer op, maar wat is het hier mooi en vredig.


PRAKTISCHE INFO
Afstand
9 km

Startpunt
Café-Restaurant De Otterskooi
Dwarsgracht 54
8355 CW Giethoorn

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca onderweg
Dwarsgracht

Bron
Weg van Wandelen
LINKS
Gebied
NP Weerribben-Wieden

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG