Menu Sluiten

Weerribben-Wiedenpad etappe 6

Ossenzijl – Oldemarkt

Rietlanden • Vervenershuisjes • Authentieke molens • Woldlakebos

De moderne wereld lijkt ver weg op de zesde etappe van het Weerribben-Wiedenpad dat begint in Ossenzijl. Kleine huisjes van voormalige verveners en tjaskermolentjes staan in een decor van rust, ruimte en riet. Onderweg naar Oldemarkt wacht het Woldlakebos. Dit moerasbos is een paradijs voor vlinders, libellen én wandelaars.

Weerribben-Wiedenpad
Het Weerribben-Wiedenpad voert wandelaars 150 kilometer langs alle facetten van de unieke regio Weerribben-Wieden in Overijssel op de grens van Drenthe, Friesland en Flevoland. Het Weerribben-Wiedenpad bestaat uit 9 etappes en je herkent het pad aan de wit-blauwe markering. De route kan in beide richtingen via de bewegwijzering worden gevolgd. Beleef het zelf en kom wandelen, door bossen, langs houtwallen en door rietlanden.

Buitencentrum Weerribben

Ik begin deze etappe bij een bushalte net buiten Ossenzijl en steek de weg over richting het Buitencentrum Weerribben van Staatsbosbeheer. In het buitencentrum is naast veel informatie over het Nationaal Park De Weerribben-Wieden ook de mogelijkheid tot het huren van een fluisterboot of kano.

Nationaal Park Weerribben-Wieden
Het Nationaal park Weerribben-Wieden is het grootste aaneengesloten laagveengebied van Noordwest-Europa. Het leefgebied van de otter, de grote vuurvlinder, de roerdomp, talrijke libellen en de zonnedauw is ontstaan door mensenhanden en de kracht van de natuur.

Natuurpad Ossenzijl

Langs de Bokvaart ligt een natuurpad met links natte moeras en rechts water waar een kanoroute doorheen gaat. De gele lis bloeit volop en iedereen in de Weerribben weet dat je dan 6 weken last kunt hebben van de ‘knutten’, zeer kleine steekvliegjes.

Hoogeweg Kalenberg

Vanaf de Hoogeweg kijk ik tot ver over de weren (water) en de ribben (repen land), m.a.w. de Weerribben. De huizen hier horen nog bij het vaardorp Kalenberg.

Vervenershuisjes

Aan de kilometerslange Hoogeweg staan meerdere oude vervenershuisjes. Het Nationaal Park Weerribben-Wieden dankt het landschap aan de noeste arbeid van deze verveners. Een enkele wordt nog bewoond, maar de meesten zijn vakantiewoningen van Staatsbosbeheer. Wil jij ook eens zo’n authentiek huisje huren? Ga voor meer informatie naar de site van Staatsbosbeheer. Kun jij je voorstellen dat hier vroeger een gezin van 8 personen of meer woonde? Ik niet.

Molens in de Weerribben

In het nationaal park staan verschillende molentjes die het land nat maakten. Zo is er de spinnenkopmolen de Wicher en iets verderop staat een tjasker. In noordwest-Overijssel stonden ooit honderd van deze type windmolens. Nu staan er nog twee, beiden aan de Hoogeweg. De kleine eenvoudige watermolentjes met vier wieken zijn buis- en bosmamolentjes. Deze molens worden nog steeds gebruikt voor het bevloeien van de rietvelden.

Vlodderpad

Na het verlaten van de Hoogeweg wandel ik verder over het Vlodderpad naar het Woldlakebos. De weilanden naast mij zijn een grote bloemenzee van wit fluitenkruid en knalgeel koolzaad. Andere delen zijn weer roze van het vele robertskruid en de echte koekoeksbloem. Geen idee hoe de ‘valse’ koekoeksbloem eruit ziet.

Woldlakebos

Het Woldlakebos is een bijzonder bos in het laagveen van De Weerribben. Het is een paradijs voor libellen en vlinders. Er komen meer dan 40 soorten libellen voor. Ik heb nog nooit zoveel libellen als een helikopter over het water zien vliegen. Geweldig. Met een beetje geluk zwemt de otter voorbij, het dierlijk symbool van NP Weerribben-Wieden. Maar helaas. Een informatiebord wijst mij op de jong geboren reeën in het gebied en hoe belangrijk het is hoe daarmee om te gaan.

Kanaal Steenwijk-Ossenzijl

Het kanaal Steenwijk-Ossenzijl, in de volksmond ook wel het Ossenzijliger kanaal genoemd, is een belangrijke schakel in de vaartverbinding tussen Steenwijk en de Friese waterwegen. Vlakbij het prominent aanwezige toegangsbord Weerribben-Wieden staan meerdere bankjes. Ze zijn allemaal nog vrij en ik neem ruim de tijd voor mijn middagpauze. Broodjes eten en tegelijk genieten van de voorbij varende bootjes.

Houtwallen kappen voor een nieuw begin

Na een klein stukje over de weg ga ik het fietspad met de kenmerkende naam “Lange pad” op. De houtwallen zijn hier flink gesnoeid. Ik begreep dat nooit, maar het snoeien is juist bedoeld om de houtwal vitaal te houden en de biodiversiteit te vergroten. Door bijvoorbeeld hulst weg te halen, ontstaat er nieuwe ondergroei. M.a.w. als er niks gebeurt, verdwijnen deze openstaande coulisselandschappen juist.

Bloeiend fluitenkruid

In het begin is het fietspad richting Oldemarkt het Lange Pad nog vrij open door een coulisselandschap. Op het eind worden de bosschages steeds dichter en staat er bloeiend fluitenkruid strak naast het pad. Het is ronduit sprookjesachtig. Wat is dit mooi!

Vijverbos Oldemarkt

Het laatste stuk van de route gaat eigenlijk niet door het Vijverbos, waar ik mij over verbaas. Het is namelijk een openbaar park met mooie oude eiken langs kronkelende wandelpaden. Verder is er een fontein een bijzonder modern kunstwerk doet dienst als muziekkoepel. Nog een klein stukje naar de bushalte, waar mijn fiets staat en ik weer naar huis kan fietsen.

De etappe van Ossenzijl naar Oldemarkt is fraai, al is het op de Hoogeweg soms lang. Maar als je, net als ik vroeg in de ochtend start, is het er nog heerlijk rustig en kun je volop genieten van de natuur/omgeving. Deze etappe van het Weerribben-Wiedenpad geeft een goed beeld van de schoonheid van het unieke natuurgebied Weerribben. Ik geef deze etappe:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
15,8 km

Startpunt
Bushalte Venebosweg
Ossenzijl

Eindpunt
Bushalte Frieseweg
Oldemarkt

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Café restaurant De Weerribben

Bron
Weerribben-Wiedenpad

Mijn waardering
LINKS
NP Weerribben-Wieden

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG