Menu Sluiten

Friese Woudenpad etappe 9

Wilhelminaoord – Steenwijk

Prehistorisch dorpje • Landgoed Eese • Grafheuvels • Woldberg

Etappe 9 van het Friese Woudenpad gaat vanaf Wilhelminaoord langs een lange beukenlaan, heidevelden en over Landgoed Eese naar het treinstation in Steenwijk. Landgoed Eese is een juweeltje van een landgoed met enkele opvallende roodbruine houten huizen in Scandinavische bouwstijl. Vlak voor het einde passeer je het hoogste punt van het Friese Woudenpad, de Woldberg.

Friese Woudenpad
Friese Woudenpad (LAW 1-1) is de opvolger van het Zevenwoudenpad en koppelt de Nationale Parken Lauwersmeer, Friese Wouden, Drents-Friese Wold en de Weerribben aan elkaar. Volgens de makers van het pad is het daarmee één van de mooiste LAW’s in Nederland.

Westerbeeksloot met zwaaikom

Wij starten bij een informatiebord bij de Westerbeeksloot. Hier was ooit een zwaaikom, die het voor grotere schepen makkelijker maakte om te keren. De brede sloot werd rond 1615 gegraven om turf af te voeren. De huidige ophaalbrug is een variant van de oorspronkelijke brug.

Visvijver in park

Vlakbij de oude zwaaikom ligt een klein parkje met visvijver. Jong en oud vist hier. Wij wandelen liever en gaan na een korte groet weer verder.

Buitencentrum Wilhelminaoord

Aan de rand van het bos staat een prehistorisch dorpje. Voor ons is dit de verrassing van de wandeling. We zijn al meerdere keren in Wilhelminaoord geweest, maar kenden dit niet. Het kleine dorp is onderdeel van School in Bos. Leerlingen van groep 7 en 8 van Haagse basisscholen leren hier meer over natuur en prehistorie. Het centrum is op afspraak te boeken. Voor meer info: Buitencentrum Wilhelminaoord.

Koloniën van Weldadigheid

We wandelen verder langs een begraafplaats en karakteristieke koloniehuisjes van de Koloniën van Weldadigheid en verlaten de bewoonde wereld van Wilhelminaoord.

Nijensleekerveld

De route gaat over een smal paadje tussen een sloot en een heideveld. Wij zijn zeer verrast door dit mooie onbekende stukje landschap en het contrast. Links is een kale strakgetrokken modderige akker en rechts een prachtig ruig heideveld met grazende schapen. Deze natuur van Nijensleekerveld gaat geruisloos over in dat van landgoed Eese.

Landgoed De Eese

Het beheer van Landgoed De Eese maakt ons door roomwitte borden duidelijk dat het gebied strikt privé is en wij binnen de gebaande paden moeten wandelen. Wij vinden dat niet erg, want er is zoveel moois te zien. Zoals heidevelden, waar heide nog echt heide is. Kilometers lang blijven we op het landgoed. Het is er rustig. Af en toe komen we een wandelaar tegen, maar de brede bospaden zijn grotendeels verlaten. Naast bos en heide zijn er groene velden die in het voorjaar bedekt zijn met bloeiende bloemen.

Landhuis De Eese

Op het landgoed staan meerdere roodbruine huizen in Noorse bouwstijl. Zo ook het landhuis De Eese. Dit is een uniek Noors houten huis dat tegenwoordig gehuurd kan worden door gezelschappen tot 45 personen. Het huis is schitterend gerenoveerd met behoud van originele details. Voor meer informatie: landgoeddeeese.

Havezate De Eese

Havezate De Eese ligt bovenop een terp. Wij vinden het een juweeltje. Ook hier staan weer roomwitte bordjes met de tekst dat het privé en verboden toegang is. Het Slotje, gebouwd in 1619, is gebouwd op percelen met namen als Galgenveld en Kiekersveld. Vermoedelijk werden hier in het verleden doodvonnissen voltrokken.

Grafheuvels Eeserveld

Op het Eeserveld, een schitterend heideveld liggen 11 grafheuvels. Het bewijst dat hier eeuwen geleden ook al mensen woonden. In 2001 werd hier een Neanderthaler-bladspits gevonden. Ook hunebedbouwers verbleven hier. 

Witte koepel op de Eese

Bij de witte koepel is het aanzienlijk drukker. Het is onduidelijk wanneer en door wie dit opmerkelijke pand is gebouwd.

Woldberg

En dan zijn we aangekomen bij het hoogste punt van het Friese Woudenpad, de Woldberg. Iedere keer geniet ik hier van de indrukwekkende oude beuken. Let ook eens op het wortelstelsel. Zijn ze niet schitterend?

Het mooiste stuk zit erop, nu nog een klein stukje door Steenwijk. Om de drukke Eesveenseweg te vermijden wandelen wij links door de woonwijk richting het station.

Wandelgids Friese Woudenpad

Alvast voor- of nagenieten van Het Friese Woudenpad? Dat kan met deze mooie gids. Het staat boordevol foto’s en achtergrondinformatie. Maar ook: routebeschrijvingen en duidelijke kaarten.

BESTEL GIDS BIJ GO ->

Etappe Wilhelminaoord – Steenwijk is een prachtige gevarieerde route, maar slecht bewegwijzerd. Een navigatie-app is noodzakelijk. Zeer verrassend was het School in Bos. Bijna de gehele route was het erg stil. Wij hebben kilometers gewandeld zonder iemand tegen te komen. Wij geven deze route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
15,2 km

Startpunt
Snackpoint Het Luifeltje
Koningin Wilhelminalaan 48A
8384 CH Wilhelminaoord

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Buitengoed Fredeshiem

Bron
Friese Woudenpad

Mijn waardering
LINKS
Friese Wouden
De Eese

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG