Menu Sluiten

Weg van Paasloo

Glooiende akkers • Vele bosperceeltjes • Literair pelgrimsoord • Spinnerskaampe

Een heerlijke afwisselende wandelroute door de glooiende akkers en bosperceeltjes rondom en door het pittoreske dorp Paasloo. Deze wandeling is te combineren met de wandelroute Weg van Blesdijke tot een route van 12 km.

Paasloo

Paasloo is landelijk gelegen tussen vele hooilanden en kleine bosperceeltjes, aan de rand van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het piepkleine dorp ligt op een 7 meter hoge stuwwal die in de ijstijd is ontstaan.

Hervormde kerk Paasloo

De bijzondere vormgegeven kerk is één van de oudste kerken van Overijssel en dateert uit 1336. Het werd gebouwd naar het model van de vroegere boerderijen.

Grazende koeien

Na minicamping De Houtwal is er een kronkelend pad tussen bos en weilanden door. Een kleine kudde koeien stopt even met grazen om ons nieuwsgierig aan te staren.

Houtwallen van Paasloo

Rechte en kronkelende graspaadjes voeren ons langs glooiende weilanden en akkers, vol met mais en graan. Kenmerkend voor de omgeving rond het idyllisch en landelijk gelegen dorpje Paasloo zijn de vele houtwallen. Het is hier op de particuliere paden heerlijk rustig en honden zijn niet toegestaan.

Landgoed Spinnerskaampe

Halverwege een lang recht pad maken we een klein ommetje over landgoed Spinnerskaampe en zijn verrast van zoveel natuurlijke schoonheid, verstopt in een klein bosperceel. Het is, om met de woorden van J.C. Bloem te spreken, “een romantisch postzegel” met waterpartijtjes, stukje heide en een houten bruggetje naar een klein overwoekerd eilandje.

Bosperceeltjes

Gedurende de wandeling worden akkers afgewisseld met kleine bosperceeltjes. Soms oogt het landschap ruig en dan juist weer lieflijk. Het zal er hier in de winter anders uitzien dan nu. De akkers zullen dan eenzaam tussen de kale bomen liggen wachten totdat ze weer worden bezaaid.

Klimbos Avontuurlijk Paasloo

Het avontuurlijke klimpark is gesloten, maar we kunnen wel even onze beenspieren rekken op de zilverkleurige toestellen en dan snel weer door.

Villapark de Weerribben

De route gaat verder achter de knusse met rietgedekte vakantiehuizen van het villapark de Weerribben.

Replica van een tonmolen

Deze tonmolen was het enige exemplaar in Nederland en was oorspronkelijk gebouwd in 1899. De molen ging in 1952 bij een storm verloren. De replica is te zien bij restaurant ’t Binnenhof.

Dichter J.C. Bloem

‘Natuur is voor tevredenen of legen. En dan, wat is natuur nog in dit land? Een stukje bos ter grootte van een krant.’

J.C. Bloem

Links voor de ingang van het kerkhof in Paasloo staat een sokkel met daarop het bronzen hoofd van dichter J.C. Bloem. Het staat een beetje verstopt. Paasloo is tegenwoordig een waar pelgrimsoord. Dichters en liefhebbers van poëzie trekken richting het kerkhof, de laatste rustplaats van dichter J.C. Bloem (1887-1966).

En dan zit de wandeling er weer op. Geen uitgestrekte bossen of de rietvelden van de Weerribben, maar wat hebben we tijdens deze wandelroute genoten van de onverharde paden door het boerengebied rondom het mooie Paasloo. Ik geef deze wandeling:

Wandelroute Weg van Paasloo is met de route Weg van Blesdijke te combineren tot een wandelroute van 12 km. Download hier kaart of GPX-bestand van de lange route.


wandelroute Paasloo
PRAKTISCHE INFO
Afstand
6 km

Startpunt
Hervormde kerk
Binnenweg 2
8378 JH Paasloo

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Restaurant ‘t Binnenhof

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG