Menu Sluiten

Weerribben-Wiedenpad etappe 1

Steenwijk – Giethoorn

Vestingstad • Rams Woerthe • Polderlandschap • Giethoorn

De eerste etappe van het Weerribben-Wiedenpad start bij station Steenwijk en gaat door de vestingstad, langs museumhuis Rams Woerthe, het Steenwijkerdiep en over weidse polderwegen naar het waterstreekdorp Giethoorn.

Weerribben-Wiedenpad
Het Weerribben-Wiedenpad voert wandelaars 150 kilometer langs alle facetten van de unieke regio Weerribben-Wieden in Overijssel op de grens van Drenthe, Friesland en Flevoland. Het Weerribben-Wiedenpad bestaat uit 9 etappes en je herkent het pad aan de wit-blauwe markering. De route kan in beide richtingen via de bewegwijzering worden gevolgd. Beleef het zelf en kom wandelen, door bossen, over houtwallen en door rietlanden.

Vestingstad Steenwijk

Ik spreek met mijn wandelmaatje af op station Steenwijk. In de stationshal trek ik alvast mijn regenbroek aan, het is kletsnat buiten en de weerapps voorspellen de komende uren niet veel goeds. Vol frisse moed wandelen we de oude vestingstad binnen. In Steenwijk was veel krijgsgeweld in de Tachtigjarige Oorlog. Het marktplein met oude gebouwen is met mooi weer erg gezellig, maar nu triest en verlaten.

Weerribben-Wiedenpad Steenwijk Giethoorn

Vestingwallen Steenwijk

We gaan verder over de oude stadswallen. De toren van de grote kerk steekt overal boven uit.

Weerribben-Wiedenpad Steenwijk Giethoorn

Museumhuis Rams Woerthe

De Jugendstil-villa Rams Woerthe wordt ook wel het Downton Abbey van Overijssel genoemd. Het werd in 1899 gebouwd voor de schatrijke familie Tromp Meesters. De schitterende woning heeft een gaaf bewaard interieur. In het souterrain is de bijzondere collectie van het Hildo Krop Museum gehuisvestigd. Deze stadsbeeldhouwer was de zoon van een banketbakker in Steenwijk.
Meer info:

Weerribben-Wiedenpad Steenwijk Giethoorn

Landschapspark Rams Woerthe

Achter het imposante huis ligt het 10 ha grote park, ontworpen door de bekende tuinarchitect Hendrik Copijn, dat is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Onder de indrukwekkende eeuwenoude bomen bloeien vele verschillende stinsenplanten zoals de bosanemoon. In het park bevindt zich naast een prieel, theekoepel ook een kolonie roeken die flink zitten te schreeuwen. Je zult ze maar in je achtertuin hebben.

Weerribben-Wiedenpad Steenwijk Giethoorn

Steenwijkerdiep

We verlaten Steenwijk en gaan verder over het fietspad langs het Steenwijkerdiep. Zo wandelen we midden in een stad en nu door open weilanden met weidse vergezichten. De gekanaliseerde benedenloop is een belangrijke vaarverbinding tussen waterwegen rond Steenwijk. Een enkel plezierbootje ligt aangemeerd.

Weerribben-Wiedenpad Steenwijk Giethoorn

Polderwegen

De route gaat verder over verharde en onverharde polderwegen. Wind en regen slaat in onze gezichten. Door de wind wappert mijn lange haar steeds in mijn gezicht, waardoor ik nauwelijks nog iets zie. Ik besluit om het in een staart te doen. Op de verharde wegen is het druk met landbouwverkeer en vrachtwagens. Wij vluchtten meermaals de berm in. Persoonlijk vind ik dit een naar stuk van deze etappe, maar waarschijnlijk kan het niet anders.

Weerribben-Wiedenpad Steenwijk Giethoorn

Giethoorn

Het laatste stuk van de etappe wandelen we langs de grachten met zijn vele bruggetjes van Giethoorn Noord. Het is hier verrassend rustig. De regen is inmiddels gestopt en we nemen plaats op een bankje vanwaar we genieten van een kop koffie, bloeiende zwarte zegge en de rietlanden. Na de koffie is het nog een klein stukje naar de bushalte.

Weerribben-Wiedenpad Steenwijk Giethoorn

De etappe begon leuk, door de vestingstad Steenwijk met zijn schitterende stadskern en Rams Woerthe. Daarna volgden echter saaie lange stukken over drukke landbouwweggetjes, maar mijn wandelmaatje genoot juist van de weidse vergezichten. Misschien was het niet de juiste tijd van het jaar om dit te lopen, maar ik kan helaas niet meer geven dan:


Weerribben-Wiedenpad Steenwijk Giethoorn
PRAKTISCHE INFO
Afstand
15,8 km

Startpunt
Station Steenwijk

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Steenwijk en Giethoorn

Bron
Weerribben-Wiedenpad

Mijn waardering
LINKS
NP Weerribben-Wieden

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG