Menu Sluiten

Waarom is wandelen zo gezond?


Het advies is om dagelijks minimaal dertig minuten te bewegen. Vooral wandelen wordt aangeraden, want wandelen is goed voor alles. Het is goed voor je hart, maar ook heel goed voor je humeur. En dat door dagelijks slechts dertig minuten te wandelen. Maar waarom is juist wandelen zo gezond?

De Amerikaanse arts Mike Evans heeft veel onderzoek gedaan op deze vraag. Hij legt het uit in het filmpje ’23 and ½ hours’ (te vinden op YouTube). Zijn conclusie is dat dagelijks wandelen een enorme verbetering is op de algehele gezondheid. Hieronder zal ik kort samenvatten waar wandelen goed voor is.

Wandelen is goed…

voor hart en bloedvaten

Wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook wordt door het wandelen de conditie van hart en bloedvaten verbetert. Hierdoor wordt het risico op hartproblemen met 50 procent verlaagd.

voor spieren en botten

Wandelen versterkt de spieren en botten. Hierdoor vermindert de kans op botontkalking (osteoporose). Door veel te wandelen bouw je nieuwe botmassa op. Wandelen is ook goed voor het kraakbeen. Door weinig beweging wordt het kraakbeen juist dunner. Wandelen helpt dus om het kraakbeen soepeler te bewegen.

tegen diabetes

Wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met ruim 50 procent.

voor de nachtrust

Door het wandelen lukt het in- en doorslapen beter. Hierdoor verbetert ook de kwaliteit van het slapen.

tegen overgewicht

Wie een uur lang stevig doorloopt verbrandt ongeveer 240 kilocalorieën. Door dagelijks een half uur te wandelen, kun je flink afvallen.

voor de darmen

Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling.

voor de hersenen

Bij actieve mensen vermindert de kans op alzheimer of dementie met 20 tot 50 procent. Daarnaast blijft het geheugen beter.

tegen angststoornissen

Angststoornissen verminderen met 48%.

tegen vermoeidheid

Door vaker te wandelen krijg je meer energie.

tegen depressie

Wandelen helpt tegen stress en depressieve gevoelens worden verminderd met 30%. Daarnaast zijn wandelaars vaak opgewekter.

tegen kanker

Regelmatig wandelen verkleint de kans op bijvoorbeeld darm-, borst- en baarmoederkanker. De overlevingskansen van mensen met darmkanker verdubbelen zelfs als ze iedere dag een uur of meer wandelen. Dit is nog niet aangetoond voor andere soorten kanker. Veel van de gezondheidseffecten treden pas op als je langere tijd dagelijks blijft wandelen.

In het onderzoek bleek dat je niet intensief hoeft te sporten om je gezondheid te verbeteren. Integendeel, dagelijks dertig minuten wandelen is dus gezonder dan drie keer per week kort intensief bewegen.

Start vandaag nog met wandelen, je voelt je meteen meer ontspannen en je krijgt een beter humeur. Na een week merk je al verschil!

Wil jij 10.000 stappen per dag halen? Lees dan het artikel Waarom 10.000 stappen per dag gezond is.

Veel plezier met wandelen!

Detty

Bron(nen):
Plus Magazine

DEEL DIT BLOG

2 reacties

 1. Aletta

  Fijne, informatieve artikelen!
  Leuk om de wandeltype tezt te doen. Ben ook een mindfull wandelaar. Daar herken ik me wel in.

  • Detty

   Hoi Aletta,

   Dankjewel voor je reactie!
   Tof om te horen dat de informatie van de artikelen ‘nuttige informatie’ bevatten 🙂

   Groetjes, Detty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *