Menu Sluiten

Museumwandeling Gorssel

Museum MORE • Drie landgoederen • Voormalig tramstation

Combineer eens cultuur en natuur. Wij brengen een bezoek aan het Museum MORE in Gorssel en maken daarna een heerlijke wandeling over de landgoederen ’t Joppe, Herwalt en ‘t Amelte. Onderweg komen we langs een voormalig tramstation en een touwslagerij.

Museum MORE

Het is nog vroeg als we in het levendige dorp Gorssel aankomen. In het Museum More zijn we zelfs één van de eerste bezoekers. More heeft de grootste collectie van de Nederlandse moderne realistische kunst. Naast de vaste expositie is er nu een indrukwekkende tentoonstelling van de Nederlandse expressionistische schilder Anya Janssen en van de Duitse schilder Norbert Tadeusz. Je kunt de wandeling natuurlijk ook afsluiten met het museum.

Tramstation Gorssel

Het opvallend huisje, gebouwd in unieke Chaletstijl, werd geopend in 1926. Het was ooit onderdeel van de stoomtramlijn tussen Deventer en Zutphen, maar is nu het onderkomen van de historische vereniging De Elf Marken.

Droogte zomer 2022

Na het verlaten van Gorssel wandelen we dwars tussen een maisveld en hoge bramenstruiken door. Hier is pas duidelijk hoe droog het deze zomer is. De bramen doen het trouwens goed dit jaar, maar dat kunnen we van de mais niet zeggen. Ze zijn mager en geel en smachten naar water.

Huis ‘t Joppe

Het kasteeltje is vernoemd naar de eerste eigenaar, Joppe van Baar die hier ’s winters met zijn gezin woonde. Het huidig huis is rond 1740 gebouwd door Hendrik van Markel, burgemeester van Deventer.

Landgoed ’t Joppe

Het bos is parkachtig met oude eiken, beuken en rododendrons, maar ook weilanden en akkers. Achter op het landgoed staat een vervallen mysterieus gebouwtje. Was het ooit een theehuis of een kerkje? Na wat speuren op het internet kom ik erachter dat het een oude theekoepel is uit 1650. Onder de koepel ligt zelfs een ijskelder.

Smal bomenlaantje

We steken een plankenbrug over en lopen verder over een leuk jong bomenlaantje. Tussen de bomen zijn er mooie doorkijkjes over de weilanden en akkers.

Landgoed Herwalt

Op het landgoed Herwalt is het opvallend stil. Ook dit bos bestaat uit gevarieerd loof- en naaldbos met veel ondergroei.

Landgoed ‘t Amelte

In het parkachtig bos van landgoed ’t Amelte een fraaie vijver. Bomen en heesters worden door de zon weerkaatst op het water. Achter het water staat Huize Amelte (1915). Het Japanse bruggetje staat over een drooggevallen sloot. Op het landgoed is een camping, jong Amelte.

Museum Touwslagerij Steenbergen

En dan staan we oog in oog met de 180 meter lange lijnbaan van de van de ambachtelijke touwslagerij Steenbergen. De medewerkers van het familiebedrijf Touwslagerij Steenbergen zijn letterlijk de hele dag in touw. Het bedrijf bestaat al sinds 1900 en nog steeds worden hier de eerste strengen getwijnd en in elkaar geslagen met een tol. Touwslagerij Steenbergen gebruikt natuurlijke materialen zoals hennep en vlas en de touwen worden o.a. gebruikt voor de zeilen van een botter.


PRAKTISCHE INFO
Afstand
8,9 km

Startpunt
Museum MORE
Hoofdstraat 28
7213 CW Gorssel

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
Gorssel

Bron
Weg van Wandelen

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG

2 reacties

 1. Peter Bootsma

  Gister hebben wij deze wandeling gemaakt na een bezoek aan Museum More. Prachtig om zo cultuur en natuur te combineren! De route loopt bijna alleen maar over onverharde wegen. Met een uitdraai van de route bij de hand kun je niet verkeerd lopen en is het geen probleem dat er geen routebeschrijving is. Aanrader dus!

  • Detty

   Hoi Peter,

   Ontzettend fijn om te lezen dat jullie zo hebben genoten van deze museumwandeling. Bedankt voor het reageren.

   Hartelijke groet, Detty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *