Menu Sluiten

Museumwandeling Elburg

Middeleeuwse stadskern • Ruïne • Kerkpad • Landgoed

Museumwandeling Elburg combineert het bezoek van een museum met het Hanzestadje Elburg en het buitengebied van Elburg. Je wandelt langs beken, over eeuwenoude kerkenpaden, door weilanden, over dijken en een landgoed. Ook mooi zonder museum!

Hanzestad Elburg

Elburg is misschien klein maar heeft veel te bieden. Het is een Hanzestad, een middeleeuwse vesting, een oude vissersstad en het ligt aan de voormalige Zuiderzee. Doordat Elburg zich snel ontwikkelde, kreeg het in 1233 stadsrechten. Op weinig plaatsen in ons land is de ontwikkeling van een versterkte stad zo goed te zien als in Elburg. Eigenlijk is Elburg zelf een museum, een openlucht museum.

Museumwandeling Elburg

Oude vissershaven

De oude vissershaven ligt net buiten de vestingmuren. Sommige vissersboten zijn ingepakt met dik plastic en de eerste sportvissers hebben zich al geïnstalleerd bij het water.

Museumwandeling Elburg  oude vissershaven

Vestingwallen Elburg

Via de oude vestingwallen, rijk begroeid met bomen, wandelen we de stad uit. Zo hebben we op het eind van de wandeling alle tijd hebben om het stadje te bezichtigen.

Museumwandeling Elburg  vestingwallen

Elburg en leeuwen

Bij de Goorpoort kijken twee leeuwen toe op het in- en uitgaande stadsverkeer. Het zijn twee van de 22 grote stenen leeuwsculpturen die ooit op de spoorviaducten van het Amsterdamse Centraal Station stonden. De Amsterdamse roofdieren zijn in 1954 door de Amsterdamse antiquair Jack Vecht geschonken aan de gemeente Elburg. De twee schilden werden vervangen door het wapen van Elburg en het wapen van Gelre.

Museumwandeling Elburg  leeuwsculpturen

Zeedijk

We steken de Flevoweg over en gaan verder over de oude Zeedijk. Het gras is behoorlijk zompig, maar verder prima te wandelen. Aan de rechterkant zijn de Veluwerandmeren. We blijven de dijk volgen tot aan de ruïne van Sint Ludgeruskerk.

Museumwandeling Elburg  Zeedijk

Ruïne Sint Ludgeruskerk

De Sint-Ludgeruskerk van Doornspijk stond oorspronkelijk ten noorden van het huidige Doornspijk. De kerk werd zwaar beschadigd door de februaristorm van 1825 en in oktober van datzelfde jaar ging het vanwege blikseminslag in vlammen op. De vroegere fundering van de kerk wordt nu gemarkeerd met stenen. Met de bankjes en picknick tafels is het een schilderachtig plekje waar het heerlijk vertoeven is met uitzicht op de rietkragen van het Veluwemeer.

Museumwandeling Elburg  ruïne Sint Ludgeruskerk

Kerkdijk

Het geasfalteerde straatje loopt dood, maar wandelaars kunnen verder over de Kerkdijk. Ook hier genieten we weer van de fraaie vergezichten over de omliggende weilanden. 2023 gaat de boeken in als het natste jaar ooit en dat is ook hier duidelijk zichtbaar.

Museumwandeling Elburg  Kerkdijk

Goorpad

Even later verlaten we de Kerkdijk en via een houten bruggetje gaan we verder over het Goorpad. Dit leuke pad gaat door een gemeenschappelijk weidegebied, Het Goor.

Museumwandeling Elburg  Goorpad

Hoge Enk

Hoge Enk was waarschijnlijk een kleine nederzetting op een hooggelegen gebied, de Enk. De galg, die ooit stond op het kruispunt van de Gerichtenweg met de Diepe Steeg is er niet meer, wel staan er een aantal fraaie boerderijen.

Eekterbeek

Een half verhard pad langs de Puttenerbeek brengt ons naar het landgoed Old Putten. Vlak voor het Landgoed Old Putten ligt de Eekterbeek, die uitkomt in de Puttenerbeek. De Eekterbeek was in de jaren zeventig van de vorige eeuw gekanaliseerd, maar door beekherstel zijn enkele laag gelegen delen naast de beek natuurvriendelijk ingericht. 

Landgoed Old Putten

Landgoed Old Putten is goed afgeschermd, maar we vangen nog een glimp op van het witte necoclassistische landhuis. In de 14e eeuw bouwde de familie Van Putten hier een kasteel, dat later in brand werd gestoken. Het is in handen geweest van meerdere families. Op het landgoed is een natuurcamping, maar het huis wordt nog steeds particulier bewoond.

Landgoed Old Putten

Museum Elburg

Een van de markantste gebouwen van Elburg is het 15e-eeuwse Klooster Elburg. In dit schitterend gebouw is Museum Elburg en het VVV-kantoor gevestigd. In dit museum ontdek je het verhaal van Hanzestad Elburg. Het wordt verteld aan de hand van historische gebeurtenissen.

Museum Elburg

Museumstad Elburg

Wij wanen ons al in een museum en dan moet de museumronde nog beginnen. Naast Museum Elburg zijn er in dit kleine stadje veel meer musea zoals: het Nationaal Orgelmuseum en Museum Sjoel Elburg. Helaas zijn alle musea op maandag en zondag gesloten. We staan dus voor gesloten deuren.

Middeleeuwse straatjes en steegjes

Elburg is rijk aan gezellige straatjes en steegjes. In meerdere hangen allerlei visnetten. Ondanks dat Elburg klein is, heerst er een middeleeuwse sfeer. Ik geniet en gedurende de hele stadswandeling krijgt mijn partner vele oh’s en ah’s te horen.

Middeleeuws Elburg

Grote of Sint-Nicolaaskerk Elburg

Ondanks dat het een klein stadje is, staat er best een grote imposante kerk. De driebeukige pseudobasiliek is gebouwd tussen 1397 en 1580. Ook hier zijn de toegangsdeuren gesloten, maar gedurende het zomerseizoen is de Sint-Nicolaaskerk te bezichtigen. Je kunt eventueel de kerktoren beklimmen met als beloning een fantastisch uitzicht over Elburg, het Veluwemeer en de Veluwe.

Oude stadsmuur

Op het einde van de wandeling komen we langs de Elburgse muur. Een deel van de stadsmuur is begin april 2021 ingestort. Er is een begin gemaakt met de restauratie.

Oude Stadsmuur Elburg

Vischpoort

Als je Elburg wilt zien, mag de Vischpoort natuurlijk niet ontbreken. Deze 15e-eeuwse poort is de enige overgebleven poort van de vier verdedigingstorens. Als we onder de poort doorlopen, eindigen we deze schitterende museumwandeling waar vandaag helaas geen museum aan te pas is gekomen.

Vischpoort Elburg

Wij vonden dit een verrassend leuke en afwisselende wandelroute. Het buitengebied rondom Elburg was verrassend met veel historie zoals de Zeedijk, de ruïne van de Sint Ludgeruskerk en het landgoed Old Putten. Het is genieten van de rust en de prachtige vergezichten. Elburg ademt door de smalle steegjes, oude huizen en de stadswallen nog steeds een middeleeuwse sfeer. Jammer dat de musea dicht waren, maar voor ons een reden om zeker terug te komen.


PRAKTISCHE INFO
Afstand
9,6 km

Startpunt
P-plaats De Vos
Elburg

OV
Bushalte centrum Elburg

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Elburg

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *