Menu Sluiten

Museumwandeling paleis Het Loo

Paleis • Paleispark • Sprengen • Sprookjesachtig bos

Deze museumwandeling is een combinatie van een bezoek aan het museum paleis Het Loo en aansluitend een wandeling door het schitterende paleispark. De (rode) wandelroute is ook te wandelen zonder het museumbezoek.

Parkeerplaats

Wij starten vanaf de gratis parkeerplaats Bosloo, midden in het paleispark. Voor het park zelf kunnen we met een QR-code een toegangskaartje kopen (€ 2,00 p/p).

Paleispark Het Loo (Kroondomein Het Loo)
Het Kroondomein Het Loo is 650 hectare groot en ligt tegen Paleis Het Loo aan en rondom slot Het Oude Loo. Van oudsher diende dit park ter ontspanning en verpozing van de Koninklijke bewoners van Het Loo en hun gasten. Het park is begin van de 17e eeuw aangelegd in barokstijl, maar oogt natuurlijk. Naast gevarieerde bossen vind je hier heide, vijvers, een hertenkamp en verschillende andere bezienswaardigheden. Je kunt goed zien dat de Oranjes hier een groot deel van hun tijd doorbrachten. Je voelt dat het geen ‘gewoon’ bos is, maar een koninklijk bos.

Koningslaan

Na het passeren van de toegangspoort wandelen we verder over de Koningslaan met statige eeuwenoude bomen. Deze imposante koninklijke laan loopt dwars door het Paleispark en vormde vroeger een directe verbinding tussen Paleis Het Loo en Amersfoort. We kruisen veel wandelaars die meedoen met de 4daagse van Apeldoorn. Dichter bij het paleis staan grote eiken, waarvan sommige ongeveer 350 jaar oud zijn!

Het hertenkamp

Het paleispark is ook in het bezit van een heus hertenkamp. Wij kunnen ons moeilijk voorstellen dat dit binnenkort niet meer mag. Deze dieren hebben hier zoveel ruimte. Het is zelfs mogelijk om tussen de herten te lopen, iets wat wij trouwens niet hebben gedaan.

Paleis Het Loo

Via de statige Stallenlaan is het nog een hele wandeling naar het schitterende paleis, dat tot 1975 door leden van de Koninklijke familie werd bewoond. Sinds 1984 is dit prachtig gebouw als Nationaal Museum Paleis het Loo opengesteld voor het publiek. Binnen zien we hoe de Oranjes woonden en werkten. Maar waarschijnlijk ook enorm genoten van de tuinen en het omliggende park.

Geschiedenis Paleis Het Loo
In 1684 kocht stadhouder Willem III, achterkleinzoon van Willem van Oranje het kasteel Het Oude Loo. Ernaast wou hij een nieuw jachtverblijf laten bouwen. De stadsmeesterstimmerman van Leiden, Jacobus Roman ontwierp een vierkant hoofdgebouw in classicistische stijl met aan weerszijden zijvleugels. Destijds was Het Loo witgepleisterd, maar sinds de renovatie van 19771984 is de oorspronkelijke bakstenen gevel weer zichtbaar.

Vishuisje

Links van het wandelpad, aan de rand van de forelvijver staat een klein vishuisje. Ik las dat men hier vroeger het aangeschoten wild verzamelde. Binnen zie je nog de vleesmolen staan waar het vlees doorheen werd gehaald. Gemixt met wat meel werd dat vervolgens aan de forellen gevoerd.

Paardenkerkhof koninklijk huis

Vlakbij de schietbaan ligt het Paardenkerkhof. Hier liggen paarden en andere huisdieren van de Oranjes begraven. Er zijn een aantal paarden in 1939 dood gegaan. Toeval? Nee. In 1940 werden deze paarden afgeschoten om ze niet in handen van de Duitsers te laten vallen. Op de steen staat 1939 om de Duitsers te misleiden. Het oudste graf, van Baby, stamt uit 1886. Baby was de eerste pony van de toen zesjarige prinses Wilhelmina.

Gedenkzuil Jong Nederland

We steken ‘Het Kanaal’ over. Verderop staat een gedenkzuil. Deze schitterende zuil is bedekt met allerlei provincietekens. Het was een huwelijksgeschenk van de leerlingen van diverse Nederlandse HBS-en aan Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. Na onze bewondering wandelen we verder langs het Loosebeek.

Badpaviljoen

Het blauw met wit gestreepte koninklijke badpaviljoen is prachtig bewerkt met houtsnijwerk.

Theepaviljoen

Het theepaviljoen ligt aan de bovenste veldvijver. Langs het boothuisje. Iets verderop ligt een groot blauw botenhuis. Allemaal gebouwd in dezelfde stijl en van hout. De leden van de koninklijke familie dronken hier waarschijnlijk thee, ondertussen genietend van het fraaie uitzicht over de veldvijver. Op de steiger staan prachtige bloeiende fuchsiaboompjes. Het theepaviljoen en het badpaviljoen dateren uit de tweede helft van 19e eeuw.

Nieuwe sprengen

De hele wandelroute is het genieten, maar bij de sprengen worden we wel heel erg aangenaam verrast. Hoe verder we wandelen, hoe dieper de sprengen komen te liggen. Er zijn hoogteverschillen van meerdere meters. Het is alsof we in een sprookje zijn beland, zo mooi. De hoge oevers zijn bedekt met frisgroene sterrenmos. 

Willemstempel

Te midden van een kruising staat de houten Willemstempel. Deze unieke schuilplaats voor wandelaars is gebouwd in de tweede helft van de 18e eeuw gebouwd door stadhouder Willem V. De ramen zijn voorzien van groen en rood glas in lood.

Tijdens deze museumwandeling waren we diep onder de indruk van de schoonheid van het paleis en vooral het paleispark Het Loo. Naast de prachtige bossen zijn er meerdere interessante bezienswaardigheden, zoals de paviljoenen, de gedenkzuil en de Willemstempel. Wij hebben vooral genoten van de Oude- en de Paraplu-sprengen. Wij geven de wandelroute:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
9,8 km

Startpunt
Parkeerplaats Bosloo
Koninklijk Park 16
7315 JA Apeldoorn

Honden
Verboden voor honden

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Paleis het Loo

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Kroondomein Het Loo

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG