Klompenpad Molenbeeksepad
Boerengebied • Bos en hei • Historische plekken
Klompenpad Molenbeeksepad gaat door bos, over hei, langs beekdalen en historische plaatsen in het fraaie buitengebied van Wolfheze, Heelsum en Renkum. Rust, natuur en cultuur bepalen de sfeer. De volledige route is 17 km, deze blog beschrijft echter de verkorte route.
Wolfheze
In de omgeving van Wolfheze zijn vele fraaie wandelroutes. Vandaag laten we ons verrassen door de verkorte versie van het Klompenpad Molenbeeksepad.
Wolfheze
Wolfheze ligt in een door stuwwallen omgeven kom met uitgeslepen dalen. Vierduizend jaar geleden ontstond hier de eerste bewoning. Getuige hiervan zijn de talrijke grafheuvels en de daarin gevonden voorwerpen. Circa 1300 na Chr. ontstond het dorp Wolfhees, wat is afgeleid van ‘wolvenbos’. Ook toen waren er al klachten over roedels wolven die vee als buit namen.
De Stichting
Bijzonder dat we vrij over het terrein mogen wandelen van het psychiatrisch ziekenhuis, al is dit bij Weg van Zuidlaren ook het geval. Het complex, dat al stamt uit 1905, is fraai aangelegd. De Stichting was het vierde Krankzinnigengesticht van Nederland.
Historisch museum Wolfheze
Ruim honderd jaar worden er in Wolfheze psychiatrische patiënten behandeld. Als je geïnteresseerd bent in de rijke historie van het psychiatrisch ziekenhuis, dan kun je je hart ophalen in het Historisch Museum Wolfheze, dat is gevestigd op het terrein. Het museum is alleen geopend op woensdag van 10-16 uur.
Gedenkmuur Wolfheze
In en rondom Wolfheze is tijdens de Tweede Wereldoorlog flink gevochten. Op de begraafplaats van Wolfheze staan twee oorlogsmonumenten. Eén daarvan is een 4 meter hoge bakstenen gedenkmuur. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan 31 medeburgers die tijdens het bombardement van operatie Market Garden zijn gesneuveld.
Heideveld Wolfheze
Het klompenpad gaat verder langs heideveld Wolfheze, helaas niet erover. Natuurmonumenten heeft het heideveld recent volledig afgesloten om kwetsbare natuur te beschermen. Jammer.
Routeverkorting
En dan zijn we aangekomen op de stippellijn op de kaart, de routeverkorting. We hadden in de reactie op de site van klompenpaden gelezen dat het niet zo’n mooi stuk zou zijn. Maar zo zie je maar dat smaken verschillen, want wij vonden het wel een fraai stukje natuur.
Blaarkop
Bij het klaphek grazen drie blaarkoppen, waarvan 1 richting het hek loopt. Heldin als ik ben, neem ik een sprintje om haar te ontwijken. Ze doen uiteraard niets, maar ja, het blijft ‘wild’. De blaarkop is een oud runderras en wordt van oudsher gehouden in de provincie Groningen. Veilig achter het hek maak ik een foto van de authentieke Groningse met een witte kop en zwart omrande ogen.
Bossen van Duunderskamp
Na het open gedeelte struinen we over lange bospaden van de Buunderkamp.
Iets verderop ligt een boom dwars over het pad. We kunnen er niet omheen, niet onderdoor. Dan maar er overheen.
Duitsekampweg
De fraaie en met hoge bomen omzoomde Duitsekampweg heeft niets te maken met de Tweede Wereldoorlog, maar dankt zijn naam aan een interneringskamp uit de Eerste Wereldoorlog. Duitse en Engelse militairen werden naar het neutrale Nederland overgebracht.
Reijerscamp
We verlaten de Duitsekampsweg en stappen verder over een kronkelend graspad door een nieuw gebied. Althans, dat zou je denken. Maar Reijerscamp was in de 19e eeuw bebost voor houtproductie, al werd het een eeuw later weer ontbost ten behoeve van de akkerbouw. En nu is het in beheer van Natuurmonumenten, die het op zijn beurt teruggaf aan de natuur.
Uitkijkpunt Reijerscamp
Doordat het akkergebied zeer uitgestrekt was, speelde Reijerskamp een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog tijdens Operatie Market Garden. Waar nu het monument staat, landden in september 1944 honderden gliders met materieel voor de geallieerden die de Rijnbrug bij Arnhem moesten veroveren.
Vanaf het uitkijkpunt Reijerscamp proberen wij ons een voorstelling te maken van de gliders die hier in WOII zijn geland. Het laatste stuk gaat door een woonwijk terug naar het station. En dan zit de route èn onze korte vakantie er weer op.
Klompenpad Molenbeeksepad verkort is een mooie, afwisselend route door bos en open stukken. De route wordt goed aangegeven en is goed te bewandelen. Naast een fraai stukje natuur wandel je ook langs plekken die historisch van grote waarde zijn. Op de site van Klompenpaden staat dat de verkorte route 9 km is, maar mijn route-app Komoot toont echter 10,4 km. Wij geven het klompenpad Molenbeeksepad:
Alle foto’s
Horeca
Station Wolfheze
Kwekerij en Tuin de Boschhoeve
Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn. In het bos kunnen er boomwortels op de paden zitten.
Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.
Accommodatie in de omgeving
– Hotels en B&B’s
– Campings
– Natuurhuisje
10,4 km rondwandeling | |
NS Station Wolfheze | |
Kan nat/modderig zijn | |
Ja | |
Verboden voor honden | |
Klompenpaden | |
Download kaart (PDF) > | |
Download route (GPX) > | |