Weg van Zuidlaren
Berend Botje ging uit varen, met zijn scheepje naar Zuidlaren. Wie kent het niet. Zuidlaren heeft zijn bekendheid te danken aan dit kinderliedje. Maar dat het dorp van Berend Botje veel meer te bieden heeft dan de man die met zijn bootje naar Amerika ging, bewijst deze afwisselende wandelroute. Tijdens deze wandeltocht kom je langs het Zuidlaardermeer, molens, hunebedden en we sluiten natuurlijk af met het gezellige brinkdorp Zuidlaren met het standbeeld van Berend Botje.
Lobo
Deze dag begon triest, want ’s morgens bezocht ik mijn vrienden Wim en Aletta om afscheid te nemen van de allerliefste trouwe viervoeter Lobo. Sinds een paar dagen wisten zij dat deze lieve hond botkanker heeft in een laatste stadium. Onvoorstelbaar, zo snel. Een vriend die mij van mijn grootste hondenangst afnam. We hebben gehuild, geknuffeld, gehuild en uiteindelijk moest ik afscheid nemen, in de wetenschap dat dit de allerlaatste keer zou zijn dat ik hem levend zou zien.
Lobo is voor het verschijnen van deze blog ingeslapen. Rust zacht lieve Lobo!
Dorpskerk Zuidlaren
De dorpskerk is prominent aanwezig in het dorp. Het oudste gedeelte dateert uit de 13e eeuw, maar de toren is rond 1300 gebouwd. Deze mooie kerk is één van de oudste kerken van Drenthe.
Havezate Laarwoud
Het grote herenhuis Laarwoud dateert uit 1642. Het deed jaren dienst als ambtswoning van de burgemeester, maar sinds 2004 is het pand een particuliere woning van de reder Wagenborg. Ik probeer een glimp op te vangen van het schitterende pand, maar doordat het privé is, is dat helaas bijna onmogelijk. Gelukkig is het bosrijke park opengesteld voor publiek.
Molen De Wachter
Aan de vaart staat ook de indrukwekkende koren- en oliemolen De Wachter. Gebouwd in 1851 en in 1898 is deze museummolen uitgebreid met een specerijenmaalderij. Door de mechanisatie raakte de molen in verval en werd de molen in de jaren twintig van de vorige eeuw gesloten.
Zuidlaardervaart
Het miezelt licht. De route gaat een stuk langs de Zuidlaardervaart. Vanaf het pad heb ik mooi zicht over de weilanden. In de verte staan vele knotwilgen in het oer-Hollandse landschap.
Zuidlaardermeer
Eenden dartelen in het water tussen het riet en iets verder staat een groepje mensen op een vlonder met miniatuur zeilbootjes. Zal Berend Botje hier ook hebben gevaren?
Hunebedden naast de deur
Een blauw bord met het woord hunebedden wijst naar een kleine 19de-eeuwse boerderij. Een smal paadje gaat er strak langs en warempel: pal naast dit huisje ligt hunebed D4. De meeste hunebedden in Drenthe liggen tussen akkers of in een bos. Zijn ‘tweelingbroer’ D3 staat er dichtbij. Tegen de zijmuur van een boerderijtje aan is dit hunebeddenpaar misschien wel de merkwaardigste in Drenthe.
Essen Zuidlaren
Via de essen wandel ik terug naar Zuidlaren. In de verte zie ik de spits van de dorpskerk. De brede zandpaden zijn erg modderig met enorme plassen, waardoor mijn broek steeds natter en vuiler wordt. Een hardloopster komt mij goed gemutst voorbij met haar hond.
Winter in maart
Aan de rand van Zuidlaren liggen de laatste restanten van de sneeuw die vrijdag is gevallen. De seizoenen lijken ieder jaar wel iets op te schuiven. Sneeuw op 10 maart, maar wat een prachtig gezicht.
Noorder sanatorium Zuidlaren
Het prachtige Noorder sanatorium is ontworpen door architect Egbert Reitsma en werd in 1933 gebouwd als paviljoen van voormalige psychiatrische inrichting Dennenoord. Dit markante gebouw heeft als bijnaam ‘het blauwe paviljoen’, dat is te danken aan ultramarijnblauwe betegelde penanten tussen de ramen. Het monumentale pand staat momenteel in de steigers omdat het wordt omgebouwd tot 27 luxe appartementen.
Dennenoord
Het complex Dennenoord werd eind 19de-eeuw aangelegd ten behoeve van een gesticht van de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland. Het vormt een klein dorp met verschillende brinken, een dennenbos en zelfs een eigen kerk. Veel van de gebouwen zijn nu in gebruik door GGZ-instelling Lentis.
Synagoge Zuidlaren
Aan één van de zeven brinken die Zuidlaren rijk is, staat de synagoge. Het is gebouwd in 1884 en tot 1925 gebruikt als synagoge. De Joodse gemeenschap was te klein om het kleine gebouw te onderhouden. Nu is het in bezit van de Vereniging Behoud Synagoge Zuidlaren en worden er joodse huwelijken ingezegend.
Wie was Berend Botje?
Wie was Berend Botje? Daar ben ik ook best nieuwsgierig naar. Hierover zijn echter veel theorieën. Was hij een boer uit Borger die dronken werd en in de Hunze viel? Of was hij een visser die verdronk? Of een reder of … De meest gehoorde uitleg is dat het gaat om Lodewijk van Heiden, een graaf uit Zuidlaren die in dienst was van de Russische tsaar. Wie Berend Botje ook geweest is, in Zuidlaren zijn ze trots op hem, maar ondanks zijn enorme bekendheid vind ik dat Berend Botje maar een klein standbeeld heeft gekregen.
Berend Botje ging uit varen
Berend Botje ging uit varen
met zijn scheepje naar Zuidlaren
de weg was recht, de weg was krom
nooit kwam Berend Botje weerom.
Een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven
waar is Berend Botje gebleven?
Hij is niet hier, hij is niet daar
hij is naar Amerika.
Amerika, Amerika,
driemaal in de rondte van je hopsasa.
Amerika, Amerika,
driemaal in de rondte van je hopsasa.
Zuidlaardermarkt monument
Naast Berend Botje is Zuidlaren ook bekend door de paardenmarkt. Als kind kwam ik er elke derde dinsdag in oktober. Het was altijd een feest om het handjeklap te zien als een koop was gesloten bij de verkoop van een paard. Mijn moeder vond de warenmarkt altijd gezellig, maar het was mij al snel te druk. Een fraai monument van een levensgroot paard met twee markthandelaren beeldt meer dan 800 jaar paardenhandel uit.
PRAKTISCHE INFO |
Afstand 10,7 km Startpunt Parkeerplaats Brink OZ 9471 AB Zuidlaren Honden Aangelijnd toegestaan Toegankelijkheid Draag goede waterdichte schoenen. Horeca onderweg Paviljoen Meerzicht Genoeg in Zuidlaren Bron Weg van Wandelen Mijn waardering |
LINKS |
ALLE FOTO’S