Menu Sluiten

Klompenpad Eekterpad

Het klompenpad Eekterpad gaat door het mooie buitengebied van Oosterwolde (Gelderland). Je wandelt over oude kerkenpaden, een landgoed, hoge zandgronden, langs een voormalig zeepolder en een laaggelegen broekland met fraaie uitzichten.


Oosterwolde

Het Gelders dorp Oosterwolde wordt al vanaf 900 bewoond en ontleend zijn naam aan de wolden die hier vroeger waren. Het was een moerasachtig gebied en de bewoners hadden veel wateroverlast van het stuwende water van de IJssel. Hierdoor gaf de hertog van Gelre in 1359 toestemming voor het aanleggen van een dijk langs de Zuiderzee.

Woldwegen

Het klompenpad begint al mooi. Na het informatiebord in het centrum moest ik even zoeken naar het juiste pad, maar een lichtblauwe klomp langs de Streektersloot kon niet missen. Ik zit goed. Het Eekterpad gaat een lang stuk over oude woldwegen, verbindingswegen tussen dorpen, achter Oosterwolde langs. Vroeger was dit een groot poldergebied en als je goed om je heen kijkt is de dekzandrug duidelijk zichtbaar.

Woldwegen klompenpad Eekterpad Oosterwolde Gelderland

Landgoed Morren

Het prachtige landgoed Morren werd in 1500 gesticht. Het statige landhuis dateert echter uit 1771. Via de familie Van Oldenbarnevelt kwam het terrein in 1800 in bezit van mr. Anthony Raedt, die een groot stempel op het landgoed gedrukt heeft. Het landhuis wordt nu bewoond door oud-politicus Marcel van Dam en zijn vrouw. In deze schitterende omgeving raak ik aan de praat met 2 andere wandelaars die het Zuiderzeepad wandelen en net als ik zo genieten van de rust en fluitende vogeltjes.

Landgoed Morren klompenpad Eekterpad Oosterwolde Gelderland

Grafkelder familie Raedt en Readt van Oldenbarnevelt

De vrij kleine grafkelder op landgoed Morren was bestemd voor de familie Raedt en Raedt van Oldenbarnevelt. Aan de achterkant bevindt zich een zwarte gevelsteen. Rijkere mensen werden in de kerk begraven werden, maar doordat dit vaak vreselijke onhygiënische toestanden gaf, mocht dit na 1828 niet meer.

Grafkelder familie Raedt landgoed Morren

Polder Oosterwolde

Ik ga verder door de polder van Oosterwolde. Dit is een fraai stuk door een weids en open gebied, dat rond 1100 door monniken is ontgonnen en voorzien van een slotenpatroon met vier uitwateringssluizen naar de Zuiderzee. De sluizen en het slotenpatroon zijn nog vrijwel geheel in tact. In de verte zie ik de Kamperdijk. Vroeger lag daarachter de Zuiderzee, maar die is niet meer. 

Polder Oosterwolde klompenpad Eekterpad

Melksteeg

Na een stukje asfalt, wat ik totaal niet vervelend vond, ga ik verder over de onverharde Melksteeg. Dit pad gaat dwars door weilanden. Vanaf het pad geniet ik weer van de fraaie vergezichten. Ben wel benieuwd hoe lang dat nog is, want rechts van mij wordt een nieuwbouwwijk uit de grond gestampt.

Melksteeg klompenpad Eekterpad

Eekt

En dan het minst leuke stuk van het Eekterpad, het gedeelte door Eekt. De naam Eekt komt trouwens van eiken, waarmee de dekzandrug vroeger begroeid was. In het midden van de buurtschap Eekt bevond zich het landgoed Hof ter Eekt. Wat het nog net even leuk maakt zijn de 3 Schotse hooglander kalven, die nieuwsgierig op mij af komen slenteren. De laatste paar honderd meter gaan door een woonwijk terug naar het informatiebord van het Eekterpad.

App Klompenpaden

Met de app Klompenpaden is het prima navigeren en tijdens het wandelen werd er meermaals gebliept met interessante informatie over dat stukje waar ik mij bevond.

Ik vond het Eekterpad zeer afwisselend. Veel onverharde paden gaan achter huizen en boerderijen langs en tussen de weilanden door. Ook zijn er best veel bezienswaardigheden op zo’n korte afstand. Ik heb genoten van de rust en de weidse vergezichten. Bij de start moest ik even zoeken naar de bekende klompjes, maar verder was dit klompenpad goed bewegwijzerd. Ik geef de route:

Alle foto’s

Horeca
Rustpunt Tuinn
Rustpunt Boerderij ‘t Schroat

Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn. In het bos kunnen er boomwortels op de paden zitten.

Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.

Accommodatie in de omgeving
Hotels en B&B’s
Campings 
– Natuurhuisje


Klompenpad Eekterpad Kaart
8,6 km rondwandeling
P-plaats bij Pniëlkerk
Groote Woldweg 36
8097 RS Oosterwolde
Goed begaanbaar
Ja
Verboden
Klompenpaden
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG