Hanzestadswandeling Kampen
Historische binnenstad • IJssel • Stadspoorten • Stadspark
Hanzestadswandeling Kampen is een wandelroute door de historische binnenstad en het stadspark van Kampen. Je komt op de mooiste plekjes en het Hanzeverleden kom je overal tegen.
Stadsbrug Kampen
Als je vanaf het station Kampen inloopt, kun je er letterlijk niet omheen, de stadsbrug met gouden wielen. Al in 1448 had kampen haar eerste brug over de IJssel. Van hout, heel iets anders dan deze supermoderne brug uit 1999. Vanaf de brug hebben we fraai zicht op de IJsselkade met rechts de masten van zeilboten.
Markering Hanzestadswandeling Kampen
De wandelroute is gemarkeerd met een rood Hanzeschip op metalen strippen. Op het station zoeken we naar de markering, maar die zien we pas voor het eerst in het centrum. Hier lopen we rondjes, totdat we besluiten om de route andersom te gaan lopen. En dat werkt. De markering hangt hoog in de palen van verkeersborden. We moeten heel goed opletten om de kleine bordjes niet te missen.
Geschiedenis van Kampen
De oude Hanzestad Kampen ligt aan de IJssel. De stad is grotendeels gelegen op een riviereneiland. Tot 1932 lag de stad aan de Zuiderzee. Rond 1227 werd de stad voor het eerst genoemd. Veel van de oude stad, die tussen de 13e en 16e eeuw uitgroeide tot een van de machtigste en welvarendste steden van Noordwest-Europa, is bewaard gebleven.
Buiten Hofstraat
Ondanks dat alle straten bomvol geparkeerde auto’s staan, zien we dat Kampen een schitterende binnenstad herbergt met vele monumentale panden. De wandelroute gaat onder andere door fraaie smalle steegjes en door de Buiten Hofstraat. Een bewoonster vertelt ons dat de straat vroeger uit tuintjes bestond die helemaal liepen tot de gracht Burgel. Diepe tuinen dus.
Synagoge Kampen
Eindelijk zitten we op de route, laten de winkelstraat achter ons en stappen door naar de IJssel. Hier staat een grote synagoge met blauw gebrandschilderde ramen. Bijna 100 jaar diende het witte gebouw als bedehuis, maar het wordt nu gebruikt als nevenlocatie van het Stedelijk Museum Kampen.
Stadspoorten Kampen
Rondom de stad Kampen stond vroeger een stadsmuur met een aantal poorten. De drie overgebleven poorten: Cellebroederspoort, Koornmarktspoort en de Broederpoort herinneren aan dit rijke verleden.
Koornmarktspoort
Via de winkelstraat Oudestraat gaan we richting de bovenkerk en lopen letterlijk een rondje om de kerk., de St. Nikolaaskerk wel te verstaan. Maar eerst werpen we een blik op de oudste poort van Kampen, de Koornmarktspoort. Deze schitterende stadspoort stamt uit de 14e eeuw en staat aan de IJssel. Het is de eerste van drie stadspoorten die in deze wandelroute zitten. Ik vind ze fascinerend. Ook Hanzestad Zutphen, waar ik de eerste etappe van het Graafschapspad liep, heeft zo’n fraaie stadspoort.
Cellebroederspoort
Iets verder, aan de parkzijde, staat de Cellebroederspoort. Deze poort heeft trouwens dichter bij het centrum van Kampen gestaan en werd in 1465 verplaatst naar de huidige plaats vanwege de toenemende welvaart in het Hanze tijdperk.
Rozenlaantje plantsoen Kampen
Na de drukte van de stad is het heerlijk om even te dwalen door het groene stadsplantsoen van Kampen. Op het eind is zelfs een rozenlaantje. Maar hier zijn we de markering weer kwijt, waarop we besluiten om dan maar het pad langs het water te volgen. Vlakbij de Cellebroederspoort zien we een markering. We zitten weer goed. Jammer dat we soms meer met de markering bezig zijn dan met de prachtige stadswandeling.
Broederpoort
Op het einde van het plantsoen arriveren we via een romantisch gedeelte bij de derde en laatste poort van Kampen, de Broederpoort. We wanen ons hier terug in de 15e eeuw. Wat een mooi en idyllisch plekje. We zijn benieuwd hoe dit er bij avondlicht uitziet, maar dat wachten we maar niet af.
St. Annakapel
Nadat we een eindje langs de gracht Burgel wandelen, komen we uit bij de St. Annakapel, een kerkje uit de 15e eeuw. Het was ooit eigendom van de zwarte- of Cellezusters, die bij het St. Annaklooster hoorden.
Het Linnenweverspoortje
Linne Weevers Gilde 1665 staat er op de gele poort. Ooit vormde het de toegang tot een kloostertuin en oit liepen hier de Cellezusters van het Sint Annaklooster. Daarna werd het gebouw gebruikt door leden van het gilde van linnenwever. En nu is het fraaie Linnenweverspoortje de entree tot de bibliotheek van de Theologische Universiteit van Kampen.
Steegjes Kampen
Kampen is meer dan oude stadspoorten en monumentale panden. In het historische centrum zijn veel knusse en pittoreske steegjes.
De Kamper Kogge en Koggewerf
Bij een Hanzestad hoort natuurlijk ook de maritieme geschiedenis en zo komen we uit bij de Koggewerf. De Hanzetijd komt hier tot leven. Op de Koggewerf valt veel te zien, zoals een timmerwerkplaats, smederij, naaiatelier, een reconstructie van het oudste huisje van Kampen, expositieruimte en sfeervolle taveerne. Ook ligt er een replica van de Kamper Kogge, een handelsschip uit de 14e eeuw.
Kleinste huisje van Kampen
Op de hoek van de Burgwal staat het kleinste huisje van Kampen. In het huisje, 1,4 meter breed en 4,5 meter diep, woonde ooit een gezin met drie kinderen. Gé Knul-Schreur stouwde de tweekamerwoning vol met spulletjes uit grootmoeders tijd. In 2022, na 30 jaar, is ze ermee gestopt en wacht het Tiny house op een nieuwe bewoner
Ikonenmuseum
Wij sluiten de Hanzestadswandeling Kampen af met een bezoek aan het Ikonenmuseum Kampen. Niet zozeer vanwege de grootste collectie ikonen van West-Europa. Maar vanwege de tijdelijke expositie Helmantel in Amerika. In het museum hangt een gevarieerde selectie van meesterwerken van Henk Helmantel. De twintig schitterende kunstwerken komen uit de collectie van de Groningse familie Ritsema, die inmiddels alweer 28 jaar in Amerika wonen. De expositie loopt tot 23 maart 2024.
Hanzestadswandeling Kampen is zeker de moeite waard. Jammer dat de markering hier en daar slecht is. Zo is bij de Koggewerf helemaal geen markering aanwezig, terwijl dit punt wel genoemd wordt in de beschrijving van de wandelroute. Ook staat de markering niet altijd op de meest logische plekken.
Ik heb de route zoals wij hem gewandeld hebben opgenomen. Misschien wijkt de GPX af van de oorspronkelijke route, maar in de folder staat de je de route zo lang en kort kunt maken als je zelf wilt. Maar handig is het niet. Wij waarderen deze route met:
Alle foto’s
Horeca
Centrum Kampen
Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over verharde paden.
Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.
Accommodatie in de omgeving
– Hotels en B&B’s
– Campings
– Natuurhuisje
5,6 km rondwandeling | |
Station Kampen | |
Goed begaanbaar | |
Ja | |
Aangelijnd toegestaan | |
visitkampen.nl | |
Download kaart (PDF) > | |
Download route (GPX) > | |