Weg van Zwolle en Engelse Werk
Historische stad Zwolle • Park Engelse Werk • Katerveersluizen
Wandelroute door de Hanzestad Zwolle met als extraatje een wandeling door het park Engelse werk. Naast het historische stadscentrum, de IJssel en mooie parken loop je af en toe langs een weg met verkeer.
We wurmen ons door de drukte van station Zwolle naar buiten. Hier start de route. In de omgeving staan meerdere collegegebouwen, dat verklaart de vele studenten.
Dinoland
We laten het geroezemoes van de binnenstad achter ons. Langs het spoor ligt Dinoland, een speelparadijs voor dinoliefhebbers. We gluren over het hek en krijgen heel even een beeld hoe deze reuzen miljoenen jaren geleden over onze aarde liepen.
Park Engelse Werk
Het oudste park van Zwolle, het Engelse Werk, is aangelegd in de 19e eeuw met waterpartijen en beuken. De vele bankjes nodigen uit en wij besluiten om hier onze broodjes te nuttigen. Een jongen is in het ‘Mijnwiel’ geklommen en poseert voor zijn vriend. Tja, dan kan ik het ook niet laten om een plaatje te schieten. De enorme blikvanger was een geschenk van de stad Lünen voor de 750e verjaardag van Zwolle.
Geschiedenis Engelse Werk
Rond 1580 was het park onderdeel van een verdedigingslinie. In de 17e eeuw werd de linie uitgebreid met schansen. Het kreeg toen de naam Nieuwe Werk. In 1828 werd het verdedigingswerk omgetoverd tot een park in Engelse landschapsstijl. Het Nieuwe Werk heet vanaf dat moment Engelse Werk.
IJsselbrug Zwolle
We wandelen het Engelse Werk uit en voor ons liggen de uiterwaarden bij de IJssel. Een kudde paarden graast op hun dooie gemak door de polders. In de verte ligt de Oude IJsselbrug, ook wel Katerveerbrug genoemd. Het is hier heerlijk vertoeven.
Katerveersluizen
Het complex bestaat uit twee sluizen die zich bevonden in een schans die deel uitmaakt van de in 1598 aangelegde Zwolse. Over de grote sluis ligt een dubbele ophaalbrug. Beide sluizen hebben fraaie binnensluisdeuren. Vroeger voer hier de Katerveer, een veerdienst die Overijssel met Gelderland verbond.
Willemsvaart
Langs de Willemsvaart ligt een zandpad, vanwaar we mooie doorkijkjes hebben over de vaart. Nog even genieten van de rust en dan krijgen we een klein stukje langs drukke stadswegen.
Park Eekhout
Via het kleine familiepark Eekhout wandelen we de vestingstad Zwolle in.
Museum de Fundatie
Het opvallende neoclassicistische pand is halverwege de 19e eeuw gebouwd en deed tot 2004 dienst als Paleis van Justitie. Pas in 2013 kwam de spectaculaire ‘Wolk’ bovenop het dak van het historische gebouw. De gouden vredesduif maakt het gebouw af. Het museum bezit een omvangrijke collectie beeldende kunst. Zie voor meer informatie: Museum de Fundatie
Gruwelheden Grote Markt
Via gezellig winkelstraatjes arriveren we op de Grote Markt, het centrale plein in Zwolle. Op de achtergrond staat de kenmerkende Peperbus. Eeuwenlang werden er op dit plein vonnissen voltrokken. Denk hierbij aan brandmerken of geselen. Maar zelfs de doodstraf werd hier uitgevoerd middels radbraking, onthoofding of ophanging. Nu zit men op het terras te genieten van een glas fris, niet wetend wat zich hier vroeger afspeelde.
Waanders in de Broeren
In het centrum van Zwolle is boekhandel Waanders gevestigd in de voormalige Broerenkerk. Aan het plafond zijn de prachtige fresco’s nog goed zichtbaar. Wat een schitterende plek om rond te neuzen in boeken.
Diezerpoortenbolwerk
Verderop passeren we een stuk van de oude stadsmuur. De Diezerpoort uit 1475 werd in 1829 gesloopt.
Thorbeckegracht
Achter de eeuwenoude stadsmuur ligt de Thorbeckegracht. Wandelend door het smalle parkje hebben we fraai uitzicht over de grachtenpanden en de vele eet- en cultuurschepen.
Ter Pelkwijkpark
In Zwolle zijn genoeg plekjes waar het lekker rustig is, zo ook in het Ter Pelkwijkpark. Vanaf de oude vestingwallen kijken we uit over de brede grachten.
Sassenpoort
Deze prachtige oude poort werd gebouwd aan het einde van de 14e eeuw als onderdeel van de stadsverdedigingswerken. De Sassenpoort staat in de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.
Potgieterssingel
Nog een laatste stuk langs de Singelgracht naar de trein. Aan de overkant liggen groepjes studenten in het gras. Op het trottoir kronkelt een blauw lint. In een grote tegel is een maquette van de oude vestingstad in brons nagemaakt.
Ondanks een paar drukke verkeersmomenten in Zwolle tijdens deze wandeling, heeft de wandelroute ons ook heel veel moois laten zien. Ik denk hierbij aan het park Engelse Werk, de uiterwaarden van de IJssel en de Katerveer. Ik geef deze route: