Menu Sluiten

Graafschapspad etappe 1

Zutphen-Almen

Historisch Zutphen • Berkel • Coulisselandschap • Landhuis

De eerste etappe van het Graafschapspad gaat voor ons van Zutphen naar Almen. Deze etappe zou ‘slechts’ 10 km zijn, maar wij knopen er nog een stadswandeling door Zutphen aan vast.

Graafschapspad – wandelen in de Achterhoek
Het Graafschapspad (SP 08) is een afwisselend streekpad van 126 kilometer door een relatief onbekend stukje Nederland. Kleine bosjes, fraaie landgoederen en typische Saksische boerderijen in de Achterhoek, met in het Westen de natte uiterwaarden van de IJssel. Naast veel natuur wandel je ook langs kastelen en oude Hanzestadjes als Zutphen en Doesburg.

Hanzestad Zutphen

Na dagen van regen, is het nu heerlijk wandelweer. Niet te warm. We beginnen eerst met een stadswandeling Zutphen, uitgegeven door inzutphen.nl en is te koop bij VVV Zutphen. Ik was al veel vaker in Zutphen geweest, maar heb nu toch weer bijzondere onbekende plekjes gezien, zoals:

De Kruittoren Zutphen

Dichtbij het station staat de Kruittoren. De Toren is gebouwd rond 1320, in een tijd dat men nog met pijl en boog schoot. De eigenaar is net gearriveerd en nodigt ons uit om binnen een kijkje te nemen. Dat laten we ons geen twee keer zeggen. Op de eerste verdieping is een kleine expositieruimte ingedeeld. We geven een kleine donatie en gaan weer verder.

Graafschapspad etappe 1 Zutphen naar Almen. Kruittoren

De Berkelpoort

De Berkelpoort vormde de verbinding tussen het oude Zutphen met de Nieuwstad. De drie poortbogen konden worden afgesloten bij vijandelijkheden. Nu varen er Berkelpunters onderdoor.

Graafschapspad etappe 1 Zutphen naar Almen. De Berkelpoort

De Drogenapstoren

Aan het einde van de gracht komen we aan bij de Drogenapstoren, voorheen de Saltpoort. De toren is gebouwd in 1444 en stond toen nog aan de Berkel. Leuk weetje: de naam Drogenap komt van stadsmuzikant Thönis van Grol. Hij kreeg de bijnaam Drogenap omdat hij altijd een gevulde ‘nap’ jenever bij zich droeg.

Graafschapspad etappe 1 Zutphen naar Almen.De Drogenapstoren

Rivier de Berkel

Na het verlaten van Zutphen volgt een prachtig stuk langs de kleine kronkelende rivier De Berkel. We wandelen over een schouwpad door een idyllisch boerenlandschap. Bij nat weer kan het hier vrij zompig zijn.

Graafschapspad etappe 1 Zutphen naar Almen.

Rode rivierkreeft

Iets verder komen we een wel heel bijzondere wandelaar tegen. Met zijn grote scharen kruipt de rode rivierkreeft door het hoge groene gras. Erg snel gaat het allemaal niet.

Graafschapspad etappe 1 Zutphen naar Almen.

Coulisselandschap Achterhoek

De wandeling gaat verder door een kleinschalig coulisselandschap. Er is afwisseling tussen besloten en open landschappen. Hier zien we nog houtwallen en heggen tussen de percelen. Dat levert mooie doorkijkjes op.

Graafschapspad etappe 1 Zutphen naar Almen.

Huize De Voorst

Via het parkachtig landgoed komen we uit bij Huize De Voorst. Ons eerste contact met een graaf van het Graafschapspad. Deze buitenplaats werd gebouwd door Arnold Joost van Keppel, graaf van Albemarle. Het is nu in bezit van Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. We wanen ons even in Versailles.

Graafschapspad etappe 1 Zutphen naar Almen.
Graafschapspad etappe 1 Zutphen naar Almen.

Almen

Via een smal pad door een kleine bosschage wandelen we het dorp Almen binnen, het eindpunt voor deze etappe.

Graafschapspad etappe 1 Zutphen naar Almen.

Wandelgids Graafschapspad

Wil je alvast voorgenieten van het Graafschapspad? Dat kan met de wandelgids Graafschapspad. De wandelgids toont naast duidelijke kaarten het verleden dat in het landschap talloze getuigenissen heeft achtergelaten. Van havezate tot landgoed en van stadswallen tot de watermolens.

BESTEL GIDS BIJ GO ->

De eerste etappe van het Graafschapspad, van Zutphen naar Almen gaat door een fraai afwisselend landschap. Vooral het stuk langs de rivier De Berkel kon ons erg bekoren. De route is goed aangegeven.


PRAKTISCHE INFO
Afstand
13,3 km

Startpunt
Station Zutphen

Eindpunt
Bushalte De Hoofdige Boer
Almen

Bewegwijzering
Geel-rode markering

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Zutphen

Bron
Graafschapspad
 
Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG