Menu Sluiten

Weg van Schiermonnikoog Oost

Overweldigende rust • Kwelders • Kobbeduinen • Waanzinnige natuur

Een wandelroute vanaf de veerhaven Schiermonnikoog richting Kobbeduinen, het strand, dorp Schiermonnikoog en over de dijk terug. Waar heb je zoveel types natuur bij elkaar? Op een Waddeneiland!

Wagenborg veerdienst

Het blijft mooi weer, waardoor wij besluiten om een paar dagen naar Schiermonnikoog te gaan. Lekker kamperen met de tent en wandelen natuurlijk. Een ticket voor de overtocht Schiermonnikoog met de normale veerdienst is altijd een retourticket. Voor informatie over de afvaarten en prijzen zie de site van Wagenborg passagiersdiensten. Ook kun je hier je ticket kopen.

Na veertig minuten zet de veerdienst ons aan wal van het kleinste Waddeneiland van Nederland. Persoonlijk vind ik het een van de mooiste. Het is één brok natuur, er rijden weinig auto’s waardoor je nog de pure rust ervaart. Vandaag nemen we de tijd voor een lange wandelroute naar Schiermonnikoog Oost.

Wandelroute Schiermonnikoog

Broedseizoen

Het is nu broedseizoen en daardoor kunnen we niet overal wandelen, maar er blijven genoeg schitterende wandelpaden over. Deze wandelroute gaat over die paden waar je tijdens broedseizoen wel mag wandelen.

Waddenzee

We moeten eerst de meterslange pier over alvorens we op de dijk aankomen. Vanaf de dijk hebben we mooi zicht op de wadden. Hier zijn geen zandstranden, maar kwelders. Het is onder andere een verzamelplaats voor de vele broedvogels.

Vuurtorens Schiermonnikoog

Aan de andere kant van de dijk zien we de twee vuurtorens die Schiermonnikoog rijk is, een witte en een rode. Alleen de rode is nog in functie.

Schoolreis

Als kind ging ik al met schoolreis naar Schier, zoals wij het in de volksmond zeggen. Ook nu ontmoeten wij ‘hordes’ schoolkinderen. De meesten hebben zelf een huurfiets, maar sommigen fietsen op een tandem. Waarschijnlijk voor het eerst en dat geeft leuke hilarische momenten.

Straatnamen op Schiermonnikoog

Bijna alle paden op Schiermonnikoog hebben een naam. De een wordt aangeduid met een groene plaat en een ander op een steigerhouten paal in de kleuren zwart/rood. We zullen ze tijdens deze wandelroute nog veel tegenkomen, waarvan sommige midden in de natuur.

Slinken en kwelders

Vanuit de Waddenzee stromen vele slinken het eiland binnen, kleine en smalle en een ander langer en breder. Het wordt druk op het fietspad. Niet alleen door fietsers en wandelaars. We zien een moeder gans met jongen en iets verder een moeder eend met haar kuikens, op zoek naar een veiliger onderkomen in een bredere slink.

Baken Kobbeduinen

In de verte zien we het baken van Kobbeduinen al staan. Het opvallend bouwwerk, in de vorm van een open piramide. Wij besluiten hier een klein ommetje extra te wandelen en dat is zeer de moeite waard. Het ommetje is trouwens niet meegenomen in de gpx, maar wordt duidelijk aangegeven met witte palen.

Baken Kobbeduinen Schiermonnikoog

Witte palen broedseizoen

In de Kobbeduinen zijn meerdere wandelpaden, maar wij liepen langs de witte palen, die duidelijk de weg wijzen. Zo weten we zeker dat we de dieren niet storen. Persoonlijk vinden wij het soms wel verwarrend waar je wel of niet mag wandelen. Natuurmonumenten zou misschien nog iets meer bordjes kunnen plaatsen.

Weerribben

We staan even stil bij een lange fietsbrug. Aan een kant staat veel riet in het water? We vragen ons even af of we echt wel op Schiermonnikoog zijn of toch niet in de Weerribben. Maar we kunnen later opgelucht ademhalen, want de duinen zijn in zicht.

Wandelroute Schiermonnikoog

Eendenkooi

We zien een bordje met ‘eendenkooi’ staan, maar durven het pad niet te volgen vanwege het broedseizoen. Een beetje onduidelijk. Maar bij boerderij de Kooiplaats ligt sinds 1861 de Eendenkooi, waar eenden worden gevangen zonder gebruik te maken van een geweer. Er worden excursies georganiseerd van half april tot half juli. Een excursie kun je boeken bij het informatiecentrum het Baken.

Strandpalen

Via het Johannes de Jongpad gaan we naar de duinen. Bij het strandpaviljoen is er eventueel gelegenheid om te eten en/of te drinken. En dan eindelijk zien we de zee. Oh, wat is dit toch telkens weer genieten. Het is rustig op het brede strand. Wel ontmoeten we zo nu en dan een strandpaal, die 150 jaar geleden zijn geplaatst als een soort alarmsysteem. Ook de eilander Balgexpres, een tractor met buswagen rijdt ons voorbij. Het is verder heerlijk uitwaaien in de straffe tegenwind.

Bos Schiermonnikoog

Na ruim een kilometer over het strand, gaan we het bos in. Het was al rustig op het strand, maar hier is het nog stiller. Het Kronkelpad doet zijn naam eer aan, het pad kronkelt heerlijk tussen de bomen door.

Bunker Wassermann

Op de hoogste duin van Schiermonnikoog, de Poelmansduin, iets van de wandelroute af, ligt de bunker Wassermann. Vanaf de twintig meter hoge duin hebben wij een mooi uitzicht en kunnen we tot ver kijken.

Bunker Wasserman Schiermonnikoog

Schiermonnikoog dorp

Via een leuk smal straatje lopen we het gezellige dorp Schiermonnikoog binnen, dat ooit Oosterburen heette. Het is het enige dorp op het eiland. We nemen de tijd om een aantal bekende bezienswaardigheden te fotograferen.

Monniken Schiermonnikoog
In de middeleeuwen was Schiermonnikoog een uithof van het Cisterciënzerklooster uit Rinsumageest. Deze monniken droegen lange grijze pijen. Schier betekent grijs en Oog eiland. En zo ontstond de naam Schiermonnikoog. Sinds kort wonen er weer monniken op Schiermonnikoog. KRO-NCRV maakte hierover de prachtige documentaire ‘De monniken van Schiermonnikoog’. Het is een vervolg op de internationaal bekroonde documentaire ‘De terugkeer van de monniken op Schiermonnikoog’.

Walviskaak Schiermonnikoog

In het dorpscentrum staat de indrukwekkende onderkaak van een blauwe vinvis. Deze is 6 maart 1950 in de Zuidelijke IJszee gedood. Kapitein en expeditieleider Klaas Visser schonk de walviskaak aan Schiermonnikoog. Het herinnert aan de walvisvaart waar enkele eilanders in de naoorlogse jaren aan hebben bijgedragen.

Walviskaak Schiermonnikoog

Camping Seedune

De wandelroute gaat nog een stuk over de dijk terug naar de veerboot van Schiermonnikoog. Maar wij blijven nog een paar dagen en gaan richting camping Seedune, waar kamperen nog echt kamperen is. Met de tent dus!

Boeken over Schiermonnikoog

Wil je meer lezen over Schiermonnikoog? Onder een kleine selectie uit de vele (reis)boeken die er over dit prachtige eiland zijn geschreven.


Wandelroute schiermonnikoog
PRAKTISCHE INFO
Afstand
15 km

Startpunt
Veerhaven Schiermonnikoog
Veerweg
Schiermonnikoog

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Strandpaviljoen; Schiermonnikoog dorp

Bron
Weg van Wandelen

ALLE FOTO’S