Menu Sluiten

Weg van Schiermonnikoog West

Overweldigende natuur • Kwelders • Bunkermuseum • Vuurtoren

Een wandelroute vanuit Schiermonnikoog dorp naar het westen van het eiland. We wandelen door bos, duinen, over strand en kwelders. Waar heb je zoveel types natuur bij elkaar? Op een Waddeneiland!

Informatiecentrum De Baken

We beginnen deze wandelroute bij het opvallende gebouw van het informatiecentrum De Baken in het dorp Schiermonnikoog. We laten het dorp snel achter ons om op het einde van de wandeling alle tijd te nemen om het te bekijken.

Bos op Schiermonnikoog

Ondanks het feit dat het waddeneiland zelf niet groot is, is er toch aardig wat bos. Het bos bestaat hoofdzakelijk uit hoge naaldbomen, brede paden die allemaal een naam hebben en smalle kronkelende paadjes. Wij lopen vandaag over de brede paden.

Bos Schiermonnikoog

Bunkermuseum Schlei

Verscholen in de duinen ligt een bunker, die onderdeel is van het bunkermuseum Schlei. Binnen is een kleine vaste expositie. Als kleinste Nederlandse Waddeneiland was het voor de Duitsers van belangrijke betekenis. Als onderdeel van de Atlantikwal legden de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog het Bunkerdorp Schei aan. Dit bestond uit bunkers, radarinstallaties, luchtafweergeschut en gecamoufleerde barakken. Meer informatie is te vinden op de website: www.bunkermuseumschlei.nl

Bunker Schlei Schiermonnikoog
Bunkermuseum Schlei Schiermonnikoog

Vuurtoren Noordertoren

Al enige tijd zien we de Noordertoren. Normaliter dient het als baken voor de schepen op zee, maar vandaag voor ons wandelaars. Het mooie Torenbinnenpad brengt ons tot aan de voordeur van het rode lichtbaken dat samen met de Zuidertoren in 1853 werd gebouwd. De toren is pas in 1998 rood geschilderd. In de luwte van de duinen, met zicht op vuurtoren, eten we onze broodjes. Het is een heerlijk plekje uit de wind. ’s Avonds op de camping zagen we het licht over het eiland gaan. Het blijft telkens fascinerend.

Rode vuurtoren Schiermonnikoog

Westerstrand Schiermonnikoog

Het is windkracht 5 en dat maakt de strandwandeling wel heel bijzonder. Prachtige wolkendek. Vlagen zand waaien laag over het brede zandstrand. Het is ontzettend rustig bij de kust en dat maakt het nog specialer. Door de harde wind gebeurt er van alles op het strand. Kleine stukjes helmgras vormen weer nieuwe duintjes. Of er ontstaan bijzondere patronen op het strand, worden er landkaarten gevormd. Wij verwonderen ons keer op keer.

Baai op het strand

Het strand verandert enorm. Tussen paal 2 en paal 3 is een brede ondiepe baai ontstaan. Doordat het zo heerlijk verlaten is, zitten er nu veel vogels. Op mijn route app Komoot wordt dit strand weergegeven als een zeer smal strookje zand met de zee ernaast, maar niets is dus minder waar. In de zee zien wij een luchtspiegeling. Heel bijzonder.

Baai Schiermonnikoog

Kwelders Schiermonnikoog

Na het verlaten van het strand gaan we verder over een breed pad door de duinen. Aan weerskanten staan veel duindoorns. Dat lijkt mij geen geschikte plek voor een sanitaire stop.

Westerplas met vogelkijkhut

We horen de eenden en ganzen al kwaken. Dit betekent dat we de Westerplas, de grootste zoetwaterplas op het eiland, naderen. Vroeger heette dit gebied de Westerkwelder, maar in 1964 werd de kwelder ingedijkt. Het zit vol met vogels. Vanuit de vogelkijkhut zien we aalscholvers, bergeenden en nog een aantal andere.

Vogelkijkhut Westerplas Schiermonnikoog

Uitzicht over het Rif Schiermonnikoog

Bij de bank Banck hebben we prachtig uitzicht over het brede Rif. Het Rif is een enorme hoogwatervluchtplaats voor vogels. Verderop ligt de jachthaven. Wat ooit de oude veerhaven was, is nu een restaurant.

Rif Schiermonnikoog

Beleef de wadden met een huifkar

Een huifkar, getrokken door twee Friese paarden, komt ons op zijn dooie gemak tegemoet, maar vlak voor de dijk gaan de twee paarden in galop om vervolgens boven op de dijk in stilstand te komen.

Huifkar Schiermonnikoog

Schiermonnikoog dorp

Via een fietspad, aan weerskanten weelderig begroeid met gipskruid, wandelen we het gezellige dorp Schiermonnikoog binnen, dat ooit Oosterburen heette. Het is het enige dorp op het eiland. We nemen de tijd om een aantal bekende bezienswaardigheden te fotograferen.

Monniken Schiermonnikoog
In de middeleeuwen was Schiermonnikoog een uithof van het Cisterciënzerklooster uit Rinsumageest. Deze monniken droegen lange grijze pijen. Schier betekent grijs en Oog eiland. En zo ontstond de naam Schiermonnikoog. Sinds kort wonen er weer monniken op Schiermonnikoog. KRO-NCRV maakte hierover de prachtige documentaire ‘De monniken van Schiermonnikoog’. Het is een vervolg op de internationaal bekroonde documentaire ‘De terugkeer van de monniken op Schiermonnikoog’.

Walviskaak Schiermonnikoog

In het dorpscentrum staat de indrukwekkende onderkaak van een blauwe vinvis. Deze is 6 maart 1950 in de Zuidelijke IJszee gedood. Kapitein en expeditieleider K. Visser schonk de walviskaak aan Schiermonnikoog. Het herinnert aan de walvisvaart waar enkele eilanders in de naoorlogse jaren aan hebben bijgedragen. Na het nemen van vele foto’s zit de wandelroute Schiermonnikoog West erop.

Walviskaak Schiermonnikoog

Interessante boeken over Schiermonnikoog


PRAKTISCHE INFO
Afstand
10 km

Startpunt
Informatiecentrum Het Baken
Reeweg 9
9166 PW Schiermonnikoog

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Schiermonnikoog dorp

Bron
Weg van Wandelen

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG