Menu Sluiten

Weg van Loppersum

Kerk Loppersum • Idyllische dorpjes Wirdum en Eenum • Landgoederen

Deze wandelroute begint bij het station van Loppersum en gaat langs de imposante kruiskerk. We vervolgen onze weg door het uitgestrekte landschap van het Hogeland met als afwisseling kleine schattige dorpjes Wirdum en Eenum, borg Rusthoven en landgoed Ekenstein.

Kerk Loppersum

In de verte zie ik al de imposante kruiskerk. Hij is schitterend en met dat ene woord doe ik dit gebouw nog geen recht. De forse toren stamt uit de 14e eeuw. De kerk was oorspronkelijk gebouwd voor de katholieken, maar na de reductie van Groningen in 1594 werd de kerk protestant. Alles wat herinnerde aan de katholieke periode werd gewist: altaren en beelden vernield en de gewelf- en muurschilderingen overgeschilderd. Bij een restauratie van 1953-1959 kwamen verschillende 16e-eeuwse schilderingen weer tevoorschijn. De kerk is te bezichtigen, op de deur staat aangegeven waar je de sleutel kunt halen.

Kruiskerk Loppersum


Wirdum

Via een ontzettend leuk pad verlaat ik Loppersum en bevind ik mij al snel op het weidse Hogeland en wandel naar het idyllisch dorpje Wirdum. Een leuk smal klinkerweggetje brengt mij naar de top van een wierde en vanaf hier zie ik het kerkje liggen met daaromheen het oude centrum.

Oud klinkerweggetje in Wirdum


Borg Rusthoven

Na Wirdum en Eekwerderdraai ga ik het natuurgebied Hogeland in. Ik zie in de verte al borg Rusthoven, omgeven door oude eiken en abelen. Ik voel mij euforisch, het landschap is al zo mooi en zo’n bijzonder oud huis maakt het plaatje compleet. De borg heeft een prachtig toegangshek. Rusthoven is een borg met voormalig tichelwerk. Dit betekent dat er naast de borg een steenfabriek heeft gestaan.

Borg Rusthoven


Landgoed Ekenstein

Het terrein van Borg Rusthoven gaat over in landgoed Ekenstein. Dit is parkachtig, terwijl dat van Borg Rusthoven natuurlijker aandoet. Aan de overkant van een vijver wordt het witte neogotische landhuis Ekenstein zichtbaar. Ik vind het prachtig met zijn opmerkelijke bouwstijl. Voor de hoofdingang staan een paar oude bomen en samen met de mooie accessoires zou dit niet misstaan in een woontijdschrift. Landhuis Ekenstein doet momenteel dienst als hotel.

Huize Ekenstein
Huize Rusthoven en Huize Ekenstein waren beiden gesticht door familie Eeck. Ekenstein werd aan het einde van de 18e eeuw vergroot en verbouwd in neogotische stijl. Hiervoor werden delen gebruikt van afgebroken borgen en kerken. Zo komen de gebrandschilderde ramen in de bibliotheek uit verschillende Groningse kerken. Het interieur ziet er nog net zo uit als na de laatste verbouwing.

Huize Ekenstein


Boomgaard

In een kleine boomgaard ontdek ik hoe het is om op natte kleigrond te wandelen: het is glibberen en glijden.


Eenum

In het kleine lieflijke dorpje Eenum staat op een hoge wierde één van de oudste bakstenen kerken in de Ommelanden. Er is in de loop van de tijd veel veranderd aan het kerkje. Zo zijn de huidige ramen pas toegevoegd in de 16e eeuw. De toren staat iets scheef door afgraving van de wierde.

Kerk van Eenum op een wierde


Een kruis van kerken

Het laatste deel van de route gaat over een graspad dwars door de weilanden. Ondanks de natte klei, waar ik regelmatig in weggezogen word, is het een schitterend pad. Ik kan kilometers ver kijken. Voor mij zie ik in de verte de kerk van Loppersum en links het kerkje van Wirdum. Rechts de imposante Jacobuskerk van Zeerijp en recht achter mij ligt de kerk van Eenum. De kerken liggen dus allemaal op een rechte lijn. Toeval?

Jacobuskerk Zeerijp

Ik moet een onbewaakte spoorovergang over en lees dat Prorail en de gemeente Eemsdelta deze willen sluiten. Begrijpelijk, maar ook jammer. Het zou betekenen dat de wandelaars straks van Eenum over de weg 2 km moeten omlopen naar Loppersum. Een schitterend wandelpad gaat hiermee verloren.

Ik vond het een zeer verrassende wandelroute door lieflijke typisch Groningse dorpjes. Het uitgestrekte landschap rondom Loppersum maakte de meeste indruk. Ik kon kilometers ver kijken. Ik had gedacht dat het saai zou zijn, maar niets is minder waar. Ik geef de route dan ook:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
16 km

Startpunt
Treinstation Loppersum
Stationslaan 8
9919 AB Loppersum

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Loppersum

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG