Menu Sluiten

Weg van Delfzijl

Damsterdiep • Wierdedorpen • Toren en kerk Uitwierde • Waddenkust

Deze wandelroute gaat letterlijk door en rondom Delfzijl. Je komt langs het Damsterdiep, door de wierdedorpjes Biessum en Uitwierde en vervolgens over de zeedijk.

Havenstad Delfzijl

Ik parkeer mijn auto bij het nieuwe en eigentijds MuzeeAquarium. Het museum herbergt een combinatie van natuur- en cultuurhistorische collecties. In het aquarium zijn vissen en andere zeedieren van de Wadden- en Noordzee te zien.

Commissaris Maigret in Delfzijl

Vanaf zijn sokkel in een plantsoentje kijkt commissaris Maigret voor zich uit. Maar hoe is deze Parijse commissaris terecht gekomen in Delfzijl, of all places?

Commissaris Maigret in Delfzijl
In 1929 kreeg Georges Simenon, een Franstalige Belgische schrijver, in Delfzijl motorpech met zijn boot. Tijdens het lange wachten op de reparaties schreef de schrijver zijn eerste boek over de Parijse politieman en zo werd Maigret ‘geboren’ in Delfzijl. In het boek ‘Maigret in Holland’ lost hij een moord op in Delfzijl. Het boek maakte Simenon wereldberoemd. Uitgeverij Bruna schonk het bronzen standbeeld in 1968 vanwege de band tussen Delfzijl en de Parijse commissaris.

Damsterdiep

De wandeling gaat verder over fietspaden langs het Damsterdiep. Het diep begint als een soort vijver met mooie huizen uit de jaren dertig. Verderop ligt de voormalige tichelborg Vliethoven, een mooi woonhuis aan het water. Het ziet er steeds dreigend uit, maar volgens de weerapps buienradar én buienalarm blijft het de rest van de dag droog. Ze zitten er deze keer behoorlijk naast, want al vrij snel volgt een regenbui. De regenbroek aan, hoes over de rugzak en de fotocamera onder de jas. En dan weer verder.

Pruimenmarkt Biessum

Biessum is een wierdedorp en behoort tot de best bewaarde in de provincie Groningen. De Ossengang, een weg om de wierde, is nog intact. Hier loop ik echter verkeerd. De route gaat namelijk langs huisnummer 13a. Het paadje is zo smal, dat je het snel voorbij loopt. Sinds 1659 bestaat de Biessumer pruimenmarkt. Tegenwoordig organiseren de bewoners van Uitwierde en Biessum dit eens in de drie jaar. Biessum heeft nooit een kerk gehad en de inwoners waren aangewezen op de kerk van Uitwierde

Net buiten Biessum begint het te hozen. Mijn bril beslaat zo snel dat ik nauwelijks nog iets zie. Ik schuil even onder de grote bomen, maak mijn bril schoon en ga toch maar weer verder. Deze hoosbui is gelijk een goede test voor mijn nieuwe regenbroek.

Toren en kerk Uitwierde

Ik wandel het pittoreske Uitwierde binnen. Zoals de naam al doet vermoeden is ook dit een wierdedorp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het dorp, net als Biessum zwaar beschadigd. De wierde zelf is vrijwel intact gebleven. Het kneuterige dorp bestaat uit een paar huizen rondom de terp, een pastorie en een fraai kerkje met losstaande toren. De kerk werd gebouwd in 1839, maar de losstaande toren dateert uit 1200. De muren hebben een dikte van 115 centimeter.

Zeedijk Delfzijl

Een paar jaar geleden bestond de dijk nog uit gras en schapenkeutels. De dijk is inmiddels opgehoogd en versterkt. Schapenkeutels liggen er nog steeds, maar bovenop de dijk is nu een betonnen fietspad. Geen rust meer voor de wandelaar, want elektrische fietsen crossen mij voorbij met een snelheid van zeker 25 km per uur. Ik besluit om beneden de dijk te gaan wandelen, vlak langs de Waddenzee. Eigenlijk is dit zelfs leuker, hier heb ik een beter en fraaier zicht op de kwelders en beplanting. Of in het Cruijffiaans : Elk nadeel heb zijn voordeel.

‘De Paal van Staal’

Sinds 21 juni 2021 staat het tien meter hoge monument van de Groningse streektaalzanger Ede Staal weer op de Zeedijk. Wel aan de verkeerde kant van de dijk, want het is lastig om de in volksmond genoemde ‘Paal van Staal’ met tekst mooi op de foto te krijgen. Steeds komen de hoge flats erbij op de achtergrond, terwijl de zee toch veel mooier was geweest. Daarnaast is het onmogelijk om de volledige tekst te lezen, want je kunt er niet meer omheen lopen.

Ondanks het vele asfalt, het is eigenlijk alleen maar asfalt, heb ik een voor mij onbekend, maar mooi deel van Delfzijl ontdekt. Ik heb vooral genoten van de wierdedorpjes Biessum en Uitwierde. Ik geef de route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
10 km

Startpunt
P-plaats MuzeeAquarium
Zeebadweg 7
9933 AV Delfzijl

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
Delfzijl

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG