Menu Sluiten

Rondwandeling Menkemaborg Uithuizen

Meedstermaar • Blauwwitte kerk • Rensumaborg • Menkemaborg

Een wandelroute langs uitgestrekte akkers, waterweg Meedstermaar en cultuurhistorische gebouwen, zoals de borgen Rensumaborg en Menkemaborg en de schitterende blauwwitte Mariakerk van Uitzhuizermeeden.

Groninger Borgenpad

Het Groninger Borgenpad bestaat uit een lange afstandswandeling, verdeeld in twintig etappes van ongeveer 12 kilometer. Daarnaast zijn er rondwandelingen van 11 tot 15 kilometer die starten vanaf een borg. Ik wandel vandaag de rondwandeling Menkemaborg Uithuizen.

Menkemaborg Uithuizen

De wandeling begint met een hoogtepunt, de Menkemaborg. De mooie historische borg en de tuinen zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Ik was hier echter op maandag en dan zijn ze gesloten.

Borg
Een borg is de Groningse variant van een burcht. Bekende voorbeelden zijn de veenborgen in de veenkoloniën. Sommige boeren wisten zich op te werken en versterkten hun boerderijen. Hieruit ontstonden de eerste steenhuizen. Een versterkte boerderij verschafte zekere veiligheid aan de bewoners en omwonenden. Vaak werd vanaf de 15e eeuw overgegaan tot het aanbouwen van vleugels. Het aantal borgen nam af doordat adellijke families met elkaar trouwden. Niet zelden bleef een borg leegstaan en verviel langzaam, totdat deze uiteindelijk werd gesloopt of verbouwd tot boerderij.

Mariakerk Uithuizermeeden

Via een fiets/wandelpad loop ik langs stukjes bos en uitgestrekte kale akkers naar Uithuizermeeden. Op het Dingvonderpad herinnert een markeringssteen mij aan het feit dat hier tussen 1300 en 1700 de rechter van Uithuizen-Uithuizermeeden jaarlijks op Hemelvaartsdag in zijn ambt werd bevestigd. Na een bocht van 90 graden word ik verrast door de blauw-witte toren van de Mariakerk, die in de verte opdoemt. De fraaie kerk is halverwege de 13e eeuw gebouwd, maar kreeg in de 19e eeuw zijn huidige neoclassicistisch uiterlijk.

Rensumaborg Uithuizermeeden

Uithuizermeeden heeft verschillende borgen gehad. Rensumaborg, dat dateert uit het eind van de 15e eeuw, is als enige overgebleven. Een statige laan met nog relatief jonge platanen brengt mij naar de kleine witte burcht. De borg is niet te bezichtigen, maar het aangrenzend terrein is wel toegankelijk voor publiek. Van hier heb ik mooi zicht op de achterkant van de borg.

Ik verlaat het borgterrein en nader een klein hertenkamp. Hier eet ik mijn broodjes, aangegaapt door letterlijk alle beesten. Een beetje verlegen van al die onverwachte aandacht besluit ik om weer verder te gaan.

Meedstermaar Oldenzijl

Vlak voor de klapbrug van Oldenzijl ga ik over een fietspad dat evenredig loopt aan de Meedstermaar, een lieflijk stroompje dat door het weidse landschap kabbelt. Het is hier druk met wandelaars en fietsers.

Ik nader het terrein van de Menkemaborg en ben bijna bij de parkeerplaats. De paden hebben hier grappige namen, zoals Snoekegatpad en Viskenijpad.

Ondanks het vele asfalt een mooie cultuurhistorische wandeling langs twee borgen en door het weidse polderlandschap. Nu in de wintermaanden is het natuurlijk extra kaal, maar de rust is overweldigend. Ik geef de route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
11 km

Startpunt
P-plaats Menkemaborg
Menkemaweg 2
9981 CV Uithuizen

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
Uithuizen en Uithuizermeeden

Bron
Groninger Borgenpad

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

[insert page=’banners_rechts’ display=’content’]
DEEL DIT BLOG